Ruoka

Riisi on ilmastopahis ja soija ja lohi sankareita, kun verrataan ruuan ilmastovaikutuksia suhteessa ravitsemukseen – katso keskustelu aiheesta suorana kello 9

Envitecpolis vertasi ruoka-aineiden hiilidioksidipäästöjä suhteutettuna ravintoaineiden määrään. Soija ja lohi osoittautuivat parhaiksi ruoka-aineiksi ja peruna päihitti riisin ja pastan.
Lari Lappalainen
Envitecpolis on selvittänyt sushiaterian hiilipäästöjä suhteessa ravintoainesisältöön.

Tänään tiistaina julkaistu selvitys osoittaa, että me syömme paljon ruokaa, jossa on vähän ravintoaineita ja joka samalla haittaa ilmastoa. MTK ja ruotsinkielinen tuottajajärjestö SLC teettivät Envitecpolis Oy:llä selvityksen, jossa verrattiin ruuan ilmastovaikutuksia suhteessa ravitsemukseen. Selvityksessä huomattiin, että kun hiilipäästöt suhteutetaan ruuan sisältämiin ravintoaineisiin, niin erot raaka-aineiden välillä tasoittuvat.

Vertailu tehtiin hiilidioksidi-ravintoainetiheysindeksin avulla. Mitä pienemmän indeksiluvun ruoka-aine sai, sitä parempi se on eli sitä enemmän ruoka-aine sisältää ravintoaineita kasvihuonekaasupäästöihinsä nähden.

Selvityksessä valkoinen riisi osoittautui indeksin heikoimmaksi ruoka-aineeksi eli sen ilmastopäästöt ovat korkeat ja siitä saa vain vähän ravintoaineita. Parhaan indeksin saivat soija ja lohi.

Peruna osoittautui ylivertaiseksi riisiin ja pastaan nähden ja mansikka päihitti banaanin.

Selvityksessä olivat mukana edellisten lisäksi maito, soija-, kaura- ja mantelijuoma, sianliha, broileri, härkäpapu, tumma riisi ja tumma makaroni.

Kun verrattiin ruoka-annoksia, broileriannos, jossa oli broilerin lisäksi perunamuusia, porkkanaraastetta ja tomaattia, pesi kirkkaasti vastaavankokoisen sushiannoksen.

Hiilipäästöjä ei pidä vähentää ravitsemuksen kustannuksella, huomauttaa johtava asiantuntija Senja Arffman Envitecpolisista. Hänen mukaansa pelkästään jo se, että alkaisi syödä ravitsemussuositusten mukaisesti, palvelisi sekä terveyttä että ilmastoa.

MTK:n ruokamarkkina-asiamiehen Heidi Siivosen mukaan selvitys osoittaa, että monipuolisen ja vastuullisen aterian voi koota monella tavalla, kunhan muistaa monipuolisuuden, kohtuuden ja kasvispainotteisuuden. "Syyllistäminen ruuan ilmastovaikutuksista voi viedä nautinnon ruokahetkistä ja tuoda tilalle ahdistusta."

Ruuan ilmastovaikutuksista suhteessa ravitsemukseen keskustellaan tiistaina 17.11.2020 kello 9.00–11.30 MTK:n järjestämässä webinaarissa, jota voi seurata suorana verkossa.

Webinaarin aluksi kerrotaan selvityksen tuloksista. Kommenttipuheenvuoroissa terveyssosiologian professori Piia Jallinoja selvittelee ruokavalion kulttuurillisia merkityksiä ja tutkimusjohtaja Suvi Luoma tulevaisuuden ruokatrendejä ja kulutustottumuksia.

Paneelissa MTK:n maatalousjohtaja Johan Åberg, Sitran johtaja Mari Pantsar, naudanlihantuottaja Susanna Valtonen ja ravintola- ja ruokapalvelujen liiketoimintajohtaja Pia Julin keskustelevat aiheesta Tuhoaako syömisemme ympäristön? – jalanjäljet suomalaiselle ruoka-alalle.

Tilaisuuden juontaa Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen.

Webinaaria voi seurata osoitteessa https://www.webcasting.fi/mtk/xWh5y5I1/

Juttua muokattu kello 15:00. Lisätty selvityksessä mukana olevat ruoka-aineet ja selvityksen parhaaksi ruoka-aineeksi noussut soija.

Lue myös:

Ravintoaineisiin suhteutettuna riisi on ilmastopahis – sen ravintoainesisältö on vähäinen ja viljelystä johtuvat hiilipäästöt muihin viljoihin nähden suuret

Kuluttajat kaipaavat apua ilmastoystävällisiin ruokavalintoihin, mutta yhteistä ruuan ilmastomerkkiä ei vielä ole

Ravitsemusasiantuntija: Ruokavalion kokonaisuus ratkaisee, ei yksittäisen elintarvikkeen hiilipäästö

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Oletko kaivannut kattilaasi täysin kotimaista pastaa? Kesäkuussa se on mahdollista

Ruokakaupoissa myytävistä jauheista löytyi torjunta-ainetta – tuotteiden käyttö lopetettava heti

Miltä maistuu Häme? Maatiloja ja ruoka-alan toimijoita kannustetaan mukaan lähiruokatapahtumaan

Kaurajuomayhtiö Oatly vastaa saamiinsa moitteisiin: "Emme aio muuttaa markkinointiamme"