Ruoka

Paras jouluherkku peurariimi syntyi kokeilujen tuloksena – viimeinen silaus tuli aineksia vaihtamalla

Varsinais-Suomen jouluruokakisassa kärkipaikasta kilpaili myös Birkkalan tilan luomuspeltistä keitetty joulupuuro.
Janica Vilen
Karpaloilla, köynnöskrassilla ja rosmariinilla sekä suolalla ja sokerilla maustettu riimi on helppo valmistaa ja hurmaa jouluvieraat, kehui tuomaristo.

Riistapajan peurariimi on maukas, juhlava ja murea – eli täydellinen lisä tämän vuoden joulupöytään, ylistää Varsinais-Suomen jouluruokakilpailun tuomaristo.

Mynämäkeläiset Riistapajan yrittäjät Saara ja Ville Kalluinen olivat otettuja tuomariston valinnasta. He ovat tehneet peurariimiä useilla eri resepteillä, joten kilpailuun osallistunut resepti on hiottu huippuunsa kokeilemalla.

"Kun vaihdoimme yrtit Kotipellon puutarhan Mimis-yrtteihin, riimistä tuli täydellinen", kehuu Saara Kalluinen.

Jos haluaa muokata reseptiä vielä aikuisempaan makuun, voi kokeilla lisätä vielä konjakkia, Kallunki vinkkaa.

Tuomaristo kiitti reseptin muunneltavuutta. Esimerkiksi yrttien tarkkoja määriä ei mainita. "Jos vähän vähentäisi rosmariinia ja lisäisi krassia, niin samalla ohjeella voisi tehdä kesäisemmän peurariimin juhannuspöytään", ruoka-alan yrittäjä EIja Lämsijärvi vinkkaa.

Peurariimin etuna on, että sen voi tehdä hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Liha saa maustua jääkaapissa mielellään vuorokauden, minkä jälkeen se pakastetaan. Jouluaattona se tarvitsee vain leikata tarjolle ja herkutella.

Janica Vilen
Spelttihelmistä valmistui kermaisen makea puuro.

Luomuspelttihelmistä keitettyä joulupuuroa tuomaristo kehui joulupuurojen aateliksi.

Siinä on hyvä suutuntuma ja niin paljon makua, ettei siihen tarvitse lisätä sokeria eikä kanelia, ja silti se onnistuu tuomaan joulun kielelle, tuomaristo kiittää.

Puuro keitettiin punaiseen Kiehu-maitoon, joka ei pala herkästi pohjaan. Lopputulos oli tuomariston mukaan niin kermainen, ettei edes voinokaretta tarvinnut lisätä.

"Mahtava kotimainen vaihtoehto riisipuurolle, tätä meillä keitetään tänä jouluna", innostui matkailualan ammattilainen Jouko Parviainen.

Janica Vilen
Karviaisten tilan taatelikakku sopii moneen ruokavalioon.

Karviaisten tilan Voima-Papu-taatelikakku ilahdutti tuomaristoa erityisesti siksi, että resepti oli samaan aikaan jouluinen, vegaani ja gluteeniton, mutta silti siinä oli lisäaineina vain sooda ja leivinjauhe eli kohotusaineet. Härkäpapu maistuu ja tuoksuu taikinassa, mutta valmiista kakusta sitä ei enää tunnista. Plussana tuomaristo mainitsee sen, että taatelin maku tulee hyvin esiin.

Kilpailun järjesti Haloo maaseutu! -hanke, joka viestii maaseudun kehittämisestä Varsinais-Suomessa. Kilpailu järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa, ja tavoitteena on tehdä kilpailusta vuosittainen jouluperinne.

Lue myös:

Riimipeuraa Riistapajan tapaan

Ei kai speltistä tai kuminasta mitään bisnestä saa? Tässä kolme yritystä, jotka tekivät marginaalikasveista hittituotteita

Peuranulkofileet ja tomaattisalsa

Graavattu hirvenulkofilee

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruokavirasto: Kananmunaeriä vedetään myynnistä salmonellariskin vuoksi

Huippupihvejä tuotetaan Suomessa aivan tavallisilla lypsykarjatiloilla – kansainvälisesti palkittu liha löytää syöjänsä Euroopan huippuravintoloista

93 prosenttia suomalaisista syö lihaa, päivittäin alle puolet

Sirkkabuumi meni, nouseeko seuraavaksi matokuume? – EU hyväksyi tiistaina jauhomadon ihmisruuaksi