Nokkosletuista tulee kirkkaanvihreitä, kun teet taikinan tehosekoittimessa
Kerää kevään ensimmäiset villit vitamiinit talteen. Kotipihan nokkosista syntyy herkulliset letut.
Tarjoile nokkosletut puolukkasurvoksen kanssa. Anna pakastepuolukoiden sulaa, lisää sekaan sokeria oman maun mukaan ja painele lusikalla survokseksi. Kuva: Elina LampelaNokkosletut
(4 annosta)
Ainekset
- 2 litraa nokkosia
- 1 litra maitoa tai kaurajuomaa
- 6 dl vehnäjauhoja
- 2 dl kaurahiutaleita
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 rkl rypsiöljyä
- 2 tl suolaa
- Paistamiseen:
- rypsiöljyä tai voita
Valmistusohje
Huuhtele nokkoset huolellisesti. Ryöppää ne: keitä noin kaksi litraa vettä, lisää nokkoset kiehuvaan veteen 30 sekunniksi, kaada nokkoset lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä. Puristele ryöpätyistä nokkosista ylimääräinen vesi pois.
Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimen kannuun ja aja sileäksi taikinaksi. Anna taikinan tekeytyä 10 minuutin ajan.
Jos sinulla ei ole tehosekoitinta, käytä sauvasekoitinta. Voit myös vain silputa ryöpätyt nokkoset saksilla taikinaan.
Paista letut rypsiöljyssä tai voissa. Tarjoile puolukkasurvoksen kanssa.
Katso mistä poimit
Nokkosen ravintoarvo on erittäin korkea. Lehdet sisältävät paljon piitä, rautaa ja C-vitamiinia. Siemenissä on muun muassa E-vitamiinia.
Paras nokkosen poiminta-aika on keväällä ja alkukesästä ennen kukintaa. Nuoret versot ja lehdet ovat herkullisimpia.
Nokkonen on hyvä ryöpätä kiehuvassa vedessä. Nuoria versoja voi käyttää myös ryöppäämättä keittoihin, tuoremehuihin, teehen ja pestoon.
Nokkonen kerää nitraatteja. Siksi ravinnoksi käytettäviä nokkosia ei pidä kerätä liian typpipitoisilta paikoilta, kuten navettojen reunustoilta tai lannoitetuilta viljelymailta.
Tuoreet nokkoset säilyvät jääkaapissa paperipussissa pari päivää.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
