Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Näitä reseptejä on testattava – ota ilo irti kasvissadosta

    Satokauden ollessa parhaimmillaan, kannattaa vilkaista kasvistarjontaa avoimin mielin ja tarttua uusiin tuttavuuksiin. Joko maistoit lakritsista fenkolia tai kokkasit lihaisaa munakoisoa?
    Kuva: Helena Saine-Laitinen

    Raakana anikseen vivahtava fenkoli on raikas ja rapea lisä salaateissa. Poista kasviksen kova kanta ja leikkaa pullea, mehevä lehtiruusuke mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Mausteeksi voit lorauttaa kirkkaan sitrus-öljykastikkeen tai vaikkapa appelsiinilla maustettua majoneesia. Hyödynnä myös tillin näköiset hennot lehdet.

    Kypsennettäessä fenkolin maku mietonee. Upeita makupareja fenkolille ovat kalat ja äyriäiset. Lisää fenkolia lohikeittoon, silppua uunikalan kylkeen ja upota sinisimpukkaliemeen. Paahdettuna fenkoli maistuu myös erilaisten pihvien kaverina. Kokeile sitä lisäksi pikkelöitynä salaatteihin ja lisukkeeksi.

    Munakoisolajikkeita on runsaasti, mutta tavallisesti löydät kaupan hyllyltä pitkulaisia, kiiltäväkuorisia ja tumman violetteja yksilöitä. Niiden kanssa kotikokin polku vie Välimeren maihin, ja pöytään nostetaan kreikkalaista moussakaa, italialaista melanzanea tai ranskalaista ratatouillea. Hauskimman kuuloinen ruokalaji lienee turkkilaisten munakoisoversio, Pyörtynyt imami. Tarinasta on eri versiota: pyörtyikö pappishenkilö onnesta syödessään uunissa haudutettuja täytettyjä munakoisoja vai tekikö runsas oliiviöljyn määrä tepposet.

    Lajikkeiden jalostuksen myötä nykymunakoisoja ei enää tarvitse itkettää suolalla kitkeryyden poistamiseksi. Viipaleiden pikainen suolakäsittely kuitenkin kannattaa, mikäli toivot maun lisäksi rapeaa paistopintaa.

    Paprika on todellinen keittiön moniottelija. Punaisen lisäksi vihreät, keltaiset ja oranssit lajikkeet tuovat makua ja väriä ruokapöytään. Raikas ja rapsakka paprika maistuu niin leivän päällä ja salaateissa kuin grillivartaisiin pujoteltuna ja unkarilaisessa lihapadassa muhineena. Herkkua ovat myös täytetyt paprikat, sosekeitot sekä erilaiset paprikatahnat ja -kastikkeet.

    Tomaatti ei esittelyjä kaipaa, sillä se kuuluu suomalaisten suosikkivihanneksiin. Se antaa makutukensa monille raaka-aineille, mausteille ja yrteille. Maistele ja kokkaa perustomaatin lisäksi muitakin lajikkeita, kuten terttu-, luumu-, kirsikka-, helmi- ja pihvitomaatteja. Tomaatti taipuu niin salaatteihin, keittoihin, patoihin kuin kastikkeisiin. Se sujahtaa sujuvasti niin tacojen kuin ruokaisten piirakoiden täytteeksi.

    Tomaatilla, sipulilla ja fetajuustolla täytetyt munakoisot ovat ruokaisa kasvisateria sellaisenaan mutta maistuvat myös lisukkeena.
    Tomaatilla, sipulilla ja fetajuustolla täytetyt munakoisot ovat ruokaisa kasvisateria sellaisenaan mutta maistuvat myös lisukkeena. Kuva: Helena Saine-Laitinen

    Täytetyt munakoisot

    2–4 annosta

    • Ainekset
    • 2 (noin 600 g) munakoisoa
    • 2–3 rkl oliiviöljyä
    • noin ½ tl suolaa
    • Täyte
    • 1 sipuli
    • 3 valkosipulinkynttä
    • 5 (500 g) tomaattia
    • 2 rkl oliiviöljyä
    • 1 rkl ketsuppia
    • 1 tl hunajaa
    • 3 rkl oreganoa silputtuna TAI 1 tl kuivattua
    • 1 tl suolaa
    • 1 tl mustapippuria
    • 150 g feta- tai salaattijuustoa
    • Päälle
    • tuoretta oreganoa

    Valmistusohje

    Huuhtele munakoisot ja leikkaa ne pituussuunnassa puoliksi. Kaavi sisus pois ja ota talteen. Varo puhkaisemasta kuorta. Jätä munakoisoihin noin puolen sentin reunat.

    Sivele munakoisokuoret kauttaaltaan oliiviöljyllä. Ripottele suolaa munakoisopuoliskojen sisäpintaan. Nosta munakoisot uunivuokaan ja kypsennä niitä 200-asteisessa uunissa 20 minuuttia.

    Tee täyte. Pilko munakoison sisus. Kuori ja hienonna sipulit. Huuhtele ja kuutioi tomaatit.

    Kuullota sipulit öljyssä korkealaitaisessa paistokasarissa.

    Lisää munakoison pilkottu sisus, tomaatit, ketsuppi, hunaja ja mausteet. Hauduta viitisen minuuttia.

    Murustele juusto joukkoon. Säästä osa viimeistelyyn.

    Jaa täyte tasaisesti munakoisoihin.

    Kypsennä 15 minuuttia.

    Ripottele kypsille munakoisoille loput juustosta ja yrttisilppua.

    Tarjoa sellaisenaan tai riisin ja rapeakuorisen maalaisleivän kera. Täytetyt munakoisot maistuvat myös pihvien lisukkeena.

    Sosekeitto saa muhevaa makua paahdetuista paprikoista ja savupaprikajauheesta.
    Sosekeitto saa muhevaa makua paahdetuista paprikoista ja savupaprikajauheesta. Kuva: Helena Saine-Laitinen

    Paahdettu paprikasosekeitto

    4 annosta

    • Ainekset
    • 4 (noin 650 g) punaista paprikaa
    • 1 sipuli
    • 1 rkl öljyä
    • 1 tl savupaprikajauhetta
    • ¾ tl suolaa
    • ½ tl mustapippuria myllystä
    • 1 prk (noin 400 g) valkoisia papuja tomaattikastikkeessa (säilyke)
    • 6 dl kasvislientä
    • 1–2 tl punaviinietikkaa
    • 1 dl kermaa
    • Lisäksi
    • 50 g palvikinkkua silputtuna
    • timjamia

    Valmistusohje

    Huuhtele ja halkaise paprikat. Poista kanta, siemenet ja vaaleat seinämät.

    Levitä paprikat uunivuokaan tai -pellille kuoripuoli ylöspäin. Paahda paprikoita grillivastusten alla viitisen minuuttia, kunnes niiden pinta kupruilee ja saa vähän väriä.

    Kuori ja silppua sipuli. Kuumenna öljy soppakattilassa. Kuullota sipuli savupaprikan, suolan ja pippurin kanssa.

    Paloittele paprikat vähän pienemmiksi ja lisää ne, pavut kastikkeineen sekä kasvisliemi kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 15 minuuttia.

    Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää etikka ja kerma, ja anna keiton kiehahtaa. Tarkista maku.

    Jaa keitto lautasille ja lusikoi päälle palvikinkkusilppua. Viimeistele annokset halutessasi kermapisaroilla ja timjamilla. Tarjoa lisänä hyvää leipää.

    Vaivaton yhden pellin broileriruoka kypsyy kerralla uunissa.
    Vaivaton yhden pellin broileriruoka kypsyy kerralla uunissa. Kuva: Helena Saine-Laitinen

    Värikäs broileri-kirsikkatomaattipelti

    4 annosta

    • Ainekset
    • 1 pkt (noin 500 g) broilerin paistileikkeitä (nahaton ja maustamaton)
    • ripaus suolaa ja mustapippuria
    • 3 rkl pestokastiketta
    • 1 rkl pinjansiemeniä
    • 2 rs (à 250 g) erivärisiä kirsikkatomaatteja
    • 2 punasipulia
    • 2–3 valkosipulinkynttä
    • 2 rkl öljyä
    • 1 rkl punaviiniviinietikkaa
    • ½ ruukkua tuoretta basilikaa tai 1 tl kuivattua basilikaa
    • 1 tl suolaa
    • ½ tl rouhittua mustapippuria

    Valmistusohje

    Ota paistileikkeet huoneenlämpöön puoli tuntia ennen ruoanvalmistusta. Kuivaa pinnat talouspaperilla ja leikkaa lihat puoliksi. Ripottele paloille kevyesti suolaa ja pippuria. Sivele pintaan pestoa ja ripottele päälle pinjansiemenet.

    Huuhtele tomaatit ja pistele niiden kuoriin pienet reiät vaikkapa keittiöveitsen terällä. Kumoa tomaatit leivinpaperin päälle uunipellille. Kuori ja leikkaa punasipulit ohuiksi lohkoiksi. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet ja lisää pellille.

    Lorauta öljy ja etikka kasvisten päälle. Lisää silputtu basilika, suola ja pippuri. Möyhi ainekset sekaisin.

    Nostele paistileikkeet pellille kasvisten väliin. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 18 minuuttia, kunnes paistileikkeet ovat kypsiä.

    Tarjoa halutessasi lisänä keitettyä pastaa, riisiä tai ruokakauraa.

    Pähkinöillä viimeistelty raikas salaatti syntyy fenkolista, omenasta, lehtipersiljasta ja sitruskastikkeesta.
    Pähkinöillä viimeistelty raikas salaatti syntyy fenkolista, omenasta, lehtipersiljasta ja sitruskastikkeesta. Kuva: Helena Saine-Laitinen

    Raikas fenkoli-omenasalaatti

    4–6 annosta

    • Ainekset
    • 1–2 (noin 400 g) fenkolia
    • 1 omena
    • 1 dl lehtipersiljaa
    • Kastike
    • 2 rkl öljyä
    • 2 rkl sitruunamehua (ja hieman kuoriraastetta)
    • 1 rkl juoksevaa hunajaa
    • ¾ tl suolaa
    • ¼ tl mustapippuria
    • Pinnalle
    • ½ dl pähkinöitä rouhittuna

    Valmistusohje

    Poista fenkolien kovat kannat ja leikkaa fenkolit veitsellä tai vihannesleikkurilla oikein ohuiksi viipaleiksi. Käytä myös vihreät varret ja säästä ”haituvat” koristeluun. Kumoa viipaleet siivilään ja huuhtele runsaalla kylmällä vedellä. Valuta hyvin.

    Pese omena ja suikaloi se. Silppua lehtipersilja.

    Sekoita salaattikulhossa öljy, sitruunamehu, hunaja, suola ja pippuri. Kääntele sekaan fenkolit, omena ja lehtipersilja. Ripottele päälle pähkinät.

    Tarjoa grillimakkaran tai paistetun kalan kanssa.