
Näin teet onnistuneen boolin
Boolin ei suinkaan tarvitse sisältää alkoholia, mutta iloisen poreilevaa ja jääpalojen huurruttamaa juoman tulee olla.
Nyt kohotetaan onnenmalja koulunsa päättäville. Ruususen raparperikuohu on kauniin värinen ja raikas kesäjuhlien tervetuliaisjuoma. Kuva: Jaana Kankaanpää
Lasiastiaan tehty jäämalja on kauniin näköinen ja samalla käytännöllinen, koska se pitää juoman kylmänä. Kuva: Jaana Kankaanpää
Lisää vesimeloni-appelsiinibooliin runsaasti jäisiä mansikoita jääkuutioiden lisäksi. Kuva: Jaana KankaanpääBooli sopii juomaksi juhliin, missä vieraat tarjoilevat itse itselleen.
Hedelmä- ja marjamehut sekä valmiit mehujuomat ovat alkoholittoman boolin perusaineita. Poreiksi sopivat maustetut vedet, virvoitusjuomat, kotisima. Booliainekset, myös koristeet, saavat olla jääkaapissa jo edellisestä päivästä.
Jääpalapussit ovat käteviä, koska ne voi pinota päällekkäin, jolloin ne vievät pakastimessa vähemmän tilaa. Veden lisäksi kannattaa jäädyttää mehua boolin joukkoon, koska sulaessaan mehukuutiot eivät tee juomaa vetisen makuiseksi. Jos ehdit askarrella jääpalojen kanssa, laita muottiin ensin syötävä kukka.
Useimmat juomat sekoitetaan juuri ennen tarjoilua. Yhdistä kaikki muut ainekset keskenään ja lisää lopuksi hiilihappopitoinen juoma mahdollisimman vähän sekoittaen. Parin tunnin pistäytymisjuhliin boolia varataan 3 desilitraa vierasta kohden.
Booli on vapaamuotoisten kutsujen juoma. Isäntä tai emäntä voi täyttää vieraille ensimmäisen lasillisen. Sen jälkeen jokainen täyttää lasinsa.
Booli tulee sanasta bowl, tarjoilukulho tai -malja. Ellet omista varsinaista boolimaljaa, ajaa mikä tahansa suuri lasikulho tai leveäsuinen lasipurkki saman asian. Boolikauhan tulee olla pitkävartinen ja mielellään siinä saa olla kaatoreuna. Boolin voi tarjota myös lasikannusta.
Juoman viereen voi laittaa kulhoon limetti- tai sitruunaviipaleita, jolloin jokainen voi lisätä lasiinsa kirpeyttä makunsa mukaan.
Lämpimällä säällä juhlissa tarvitaan myös janojuomia. Varaa kannullinen kylmää vettä ja sinne jääkuutioita. Jos haluat janojuomaan makua, sujauta kannuun sitruunamelissan oksa tai luomulimetin viipaleita.
Ruususen raparperikuohu
noin 30 lasillista
Raparperijuoma
2 l vettä
2 l raparperipaloja
5 dl sokeria
1 sitruuna
Lisäksi
1 l vadelmanmakuista kivennäisvettä
jääkuutioita
Kiehauta vesi. Lisää joukkoon raparperit ohuina viipaleina, sitruunan keltainen kuori sekä mehu. Anna vetäytyä kylmässä seuraavaan päivään.
Siivilöi ja sekoita joukkoon sokeri. Lisää kylmä vadelmanmakuinen kivennäisvesi juuri ennen tarjoilua sekä jääkuutioita. Sopii onnittelujuomaksi.
Janojuomaa raparperista
2 l raparperipaloja
1 sitruuna
5 dl sokeria
1 rkl sitruunahappoa
2 l vettä
Pese sitruuna kuumalla vedellä ja kuori ohuelti. Poista valkoinen osa ja viipaloi hedelmäliha. Pane raparperipalat, sitruunankuori ja viipaleet, sokeri ja sitruunahappo astiaan ja kaada päälle kiehuvan kuuma vesi. Sekoita, kunnes sokeri sulaa. Anna maustua huoneenlämmössä vuorokauden verran. Siivilöi ja pullota. Säilytä kylmässä. Laimenna vedellä janojuomaksi.
Mansikkainen appelsiinibooli
20 annosta
2 l appelsiinitäysmehua
1 pullo (1,5 l) sekahedelmäjuomaa (Pommac) tai sitruunajuomaa (Sprite)
5 dl pakastemansikoita
4-5 mintunoksaa
Sekoita kylmät juomat juuri ennen tarjoilua. Lisää joukkoon jäisiä mansikoita ja muutama kokonainen mintun oksa.
Inkivääri-sitruunabooli
noin 20 annosta
2 l vettä
pala (100 g) inkivääriä
1 dl sokeria
4 luomulimettiä
5 dl ginger alea
5 dl kivennäisvettä
jääkuutioita
Koristeeksi
limettiviipaleita
Kuumenna vesi ja lisää joukkoon kuorittu inkivääri sekä sokeri. Hauduta noin 10 minuuttia. Lisää joukkoon viipaloidut limetit. Jäähdytä ja nosta kylmään tekeytymään vähintään kuudeksi tunniksi.
Siivilöi limettiviipaleet pois. Lisää joukkoon kylmä ginger ale ja kivennäisvesi. Annostele laseihin. Laita lasinreunaan koristeeksi limettiviipale ja pudota pari kolme jääkuutiota juoman joukkoon.
Juhlajuoma jäämaljassa
noin 10 annosta
Jäämalja
5 d l omenatäysmehua
vettä
mintunoksia
4-5 kumkvattia
Booli
1 l ananas- tai omenatäysmehua
1 pullo (1,5 l) citronelle-kivennäisvettä
Tarvitset kaksi pakastamisen kestävää astiaa. Laita iso (halkaisija noin 27 cm) ja pieni astia (halkaisija noin 22 cm) sisäkkäin. Täytä astioiden väli mehu-vesiseoksella Jätä yläreunasta vajaaksi, koska neste laajenee jäätyessään. Asettele astioiden väliin mintunoksia ja kumkvattiviipaleita. Jotta pienempi astia pysyy paikallaan jäätymisen ajan, niin vedä pakkausteippiä kulhojen yli tai laita pakastimesta rasia painoksi pienempään kulhoon. Pakasta maljaa vähintään 10 tuntia.
Ota kulho pakastimesta vähän ennen tarjoilua. Kaada pieneen astiaan haaleaa vettä ja kierrä se irti.
Kaada jäämaljaan mehu ja kivennäisvesi. Jääkerros sulaa hiljalleen ja pitää juoman kylmänä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


