Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Kesäjuhlissa maistuvat klassiset voileipäkakut ‒ käytä täytteissä kauden raaka-aineita

    Voileipäkakut ovat nousseet uuteen suosioon. Aarteen herkulliset kakut saavat täytteekseen kotimaista järvikalaa tai sesongin villiyrttejä.
    Kalakakun koristeena voi käyttää vaikkapa mätiä. Kasvis- ja juustotäytteisen kakun koristeeksi sopivat herkät orvokit.
    Kalakakun koristeena voi käyttää vaikkapa mätiä. Kasvis- ja juustotäytteisen kakun koristeeksi sopivat herkät orvokit. Kuva: Ville Yli-Hemminki

    Villikalavoileipäkakku

    (12 annosta)

    Ainekset

    • 12 viipaletta isokokoista vaaleaa paahtoleipää (esim. vehnälese)

    Kalatäyte:

    • 2 säilykepurkkia muikkua öljyssä (yhteensä 200–300 g kalaa)
    • 200 g ranskankermaa
    • 2 rkl sitruunamehua
    • 1 kevätsipuli
    • kourallinen tilliä
    • ripaus suolaa ja valkopippuria

    Muna-suolakurkkutäyte:

    • 3 kananmunaa
    • 2 suolakurkkua
    • 2 rkl majoneesia

    Kostutus:

    • 2 dl maitojuomaa
    • Kuorrutus ja koristelu:
    • 250 g tuorejuustoa
    • 100 g ranskankermaa
    • 1 tuorekurkku
    • 50 g kotimaista, suolattua mätiä (esim. muikun tai kirjolohen) tai merilevä­kaviaaria

    Valmistusohje

    Valmista kalatäyte: Valuta säilykemuikut hyvin ja pyöräytä ne ranskankerman kanssa sauvasekoittimella tasaiseksi seokseksi. Lisää sitruunamehu, varsineen pilkottu kevätsipuli ja kourallinen tillisilppua. Mausta ripauksella suolaa ja valkopippuria.

    Valmista muna-suolakurkkutäyte: Keitä kananmunat ja anna niiden jäähtyä. Kuori ja hienonna munat ja leikkaa suolakurkut pieniksi paloiksi. Sekoita munat, suolakurkku ja majoneesi.

    Kokoa kakku: Leikkaa leipä­veitsellä leivistä reunat pois niin, että viipaleiden sivut ovat suoria. Rakenna kakku kapealle leikkuulaudalle tai pitkälle lautaselle. Kasta leipien reunat kevyesti maitojuomassa ja kostuta leipien molemmat puolet esimerkiksi silikonisudilla töpöttäen. Laita kolme leipäpalaa vierekkäin ja levitä niiden päälle puolet kalatäytteestä. Lado päälle uusi kerros leivistä ja levitä niille muna-suolakurkkutäyte. Tee kolmas kerros ja levitä sen päälle loput kalatäytteestä. Lado päällimmäiseksi neljäs kerros leipiä.

    Kääri kakku tiiviisti tuorekelmuun. Laita päälle kevyt paino, esimerkiksi leikkuulauta, ja siirrä kakku yöksi jääkaappiin tekeytymään.

    Kuorruta ja koristele voileipäkakku pari tuntia ennen tarjoilua: Sekoita tuorejuusto ja ranskankerma sauvasekoittimella. Levitä tahna kakun päälle ja reunoille. Käytä apuna esimerkiksi ruokailuveistä.

    Kuori kurkku. Leikkaa kurkusta kuorimaveitsellä pitkiä suortuvia. Kierittele suortuvista kuusi kuppia, jotka liittyvät toisiinsa kiemurrellen. Sommittele kuvio ensin leikkuulaudalla, sillä kuorrutetun kakun päällä sen korjailu on hankalaa. Valuta mädistä neste. Laita kurkkukuppeihin mätiä tai merilevävalmistetta sekä pieni tillinoksa.

    Vinkki! Jos tarjoilut katetaan ulos ja sää on kovin lämmin, merileväkaviaari on koristelussa parempi vaihtoehto kuin mäti.

    Villiyrtti­voileipäkakku

    (12 annosta)

    Ainekset

    • 12 viipaletta isokokoista vaaleaa paahtoleipää (esim. vehnälese)

    Paprika-juustotäyte:

    • 100 g suippopaprikaa
    • 1 kevätsipuli
    • 180 g salaattijuustoa
    • 200 g ranskankermaa
    • 1 rkl valkoviinietikkaa
    • 1 tl sokeria
    • 0,5 tl suolaa
    • 0,25 tl rouhittua mustapippuria

    Villipesto:

    • 100 g pakasteherneitä
    • kolme kourallista vuohenputken versoja
    • 1 rkl sitruunamehua
    • kourallinen pinjansiemeniä tai pähkinöitä
    • 1 pieni valkosipulinkynsi
    • 100 g parmesaania raastettuna
    • 0,5 dl oliiviöljyä
    • ripaus suolaa

    Kostutus:

    • 2 dl maitojuomaa

    Kuorrutus ja koristelu:

    • 250 g tuorejuustoa
    • 100 g ranskankermaa
    • herneenversoja
    • syötäviä kukkia, esimerkiksi orvokkeja

    Valmistusohje

    Valmista paprika-juustotäyte: Sekoita pieneksi silputtu paprika ja kevätsipuli, salaattijuusto ja ranskankerma. Lisää tilkka valkoviinietikkaa ja mausta sokerilla, suolalla ja mustapippurilla.

    Valmista villipestotäyte: Sekoita herneet, vuohenputkenversot, sitruunamehu, pinjansiemenet tai pähkinät, hienonnettu valko­sipulinkynsi ja raastettu parmesaani. Pyöräytä seos sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita joukkoon oliiviöljy ja mausta villipesto ripauksella suolaa.

    Kokoa kakku: Leikkaa leipä­veitsellä leivistä reunat pois niin, että viipaleiden sivut ovat suoria. Rakenna kakku esimerkiksi kapealle leikkuulaudalle tai pitkälle lautaselle. Kasta leipien reunat kevyesti maitojuomassa ja kostuta leipien molemmat puolet esimerkiksi silikonisudilla töpöttäen. Laita kolme leipäpalaa vierekkäin ja levitä niiden päälle puolet paprika-juustotäytteestä. Lado päälle uusi kerros leivistä ja levitä niille villipesto. Tee kolmas kerros ja levitä sen päälle loput paprika-juustotäytteestä. Lado päällimmäiseksi neljäs kerros leipiä.

    Kääri voileipäkakku tiiviisti tuorekelmuun. Laita päälle kevyt paino, esimerkiksi leikkuulauta, ja siirrä kakku yöksi jääkaappiin tekeytymään.

    Kuorruta ja koristele kakku pari tuntia ennen tarjoilua: Sekoita tuorejuusto ja ranskankerma sauvasekoittimella. Levitä tahna kakun päälle ja reunoille. Käytä apuna esimerkiksi ruokailuveistä. Levittele kakun päälle koristeeksi herneen­versoja sekä syötäviä orvokkeja.

    Monikäyttöinen vuohenputki

    1. Vuohenputki on parhaimmillaan keväällä ja alkukesällä tuoreina, pieninä versoina. Maku on mieto, se muistuttaa persiljaa, porkkanan naattia ja selleriä.

    2. Kerääjän pitää osata tunnistaa vuohenputki varmasti oikein, koska sillä on myrkyllisiä näköislajeja.

    3. Vuohenputken lehdistä saa muun muassa kalsiumia, kaliumia, seleeniä ja C-vitamiinia. Versoja voi kuivata lehtivihreäjauheeksi, ja kiehautettuja lehtiä voi pakastaa.

    4. Vuohenputki sopii keittoihin, patoihin, muhennoksiin ja ohukaisiin, salaatteihin, yrttisilppuun ja leivälle. Erityisen hyvin sen maku sopii tomaattiruokiin.