TV-vinkki: Suola nostetaan usein tutkimatta monien sairauksien syypääksi – lääkärin mukaan suolaa voi syödä, kunhan sitä ei saa jatkuvasti liikaa
Tiededokumentti haastaa perinteiset käsitykset suolan saannin tiukoista rajoista.
Suola on monille samaan aikaan pyhimys ja paholainen. Ilman sitä keho ei toimi normaalisti, mutta suolaherkillä liiallinen määrä voi haitata terveyttä. Kuva: Markham Street Films/CBCKaikki tietävät, että suola on välttämätöntä ihmisen elimistölle mutta sen liiallinen käyttö on uhka terveydelle. Vai onko?
Ylen Prisma-dokumentissa Hyvä, paha suola (Pass the salt) syvennytään suolan terveysvaikutuksiin sekä käydään läpi suolaan liittyviä uskomuksia ja uusimpia tutkimustuloksia.
Dokumentissa esiintyy useita suolaan perehtyneitä tutkijoita ja lääkäreitä.
Suolaa tarvitaan muun muassa aineenvaihduntaan ja nestetasapainon säätelyyn. Tutkijat eivät kuitenkaan vieläkään ymmärrä täysin, millä kaikilla tavoin suola vaikuttaa ihmiskehoon.
Yksi pitää sitä hengenvaarallisena, kun taas toisen mielestä rajoitusten hyödyistä ei ole riittävää näyttöä.
Onko tosiaan niin, että haitallisena pidetyn suolan rajoittaminen ei olisikaan kaikille tarpeen?
Lähes jokainen ihminen syö suolaa yli tarpeensa, arvioi dokumentissa esiintyvä munuaisiin erikoistunut lääkäri Matthew Bailey.
Suomessa suolan saantisuositus on 5 grammaa eli noin teelusikallinen päivässä.
THL:n mukaan Suomessa yhdeksän kymmenestä saa liikaa suolaa. Keskimäärin suomalaiset miehet syövät 10 grammaa ja naiset 7 grammaa suolaa vuorokaudessa.
Kaikista ihmisistä noin joka neljäs on suolaherkkä. Suomalaisista suolaherkkiä on jopa puolet. Tätä selittää perimä.
Suolaherkkyys tarkoittaa sitä, että elimistö ei pysty poistamaan suolaa normaalisti munuaisten kautta, jolloin verenpaine nousee.
Osalla ihmisistä suolansaanti ei vaikuta verenpaineeseen, sillä suola poistuu tehokkaasti munuaisten kautta. Sydänliiton mukaan runsas suolan saanti lisää kuitenkin sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa verenpaineesta riippumatta.
Suola ja etenkin sen käyttäminen ruuan säilönnässä on ollut tärkeä osa ihmiskunnan historiaa jo tuhansien vuosien ajan.
Suolan alamäki alkoi 1970-luvun lopulla, kun rasvan, sokerin ja suolan todettiin olevan uhka kansanterveydelle.
Sydänlääkäri Clyde W. Yancyn mielestä suola nostetaan kuitenkin liian helposti eri sairauksien syypääksi. Esimerkiksi verenpainetauti pistetään usein suolan piikkiin, vaikka sille altistavat myös tupakka, alkoholi ja ylipaino.
Hän vertaa dokumentissa suolaa autoon. Mitä jos korjaaja sanoisi vian olevan moottorissa sitä tutkimatta ja käskisi tulemaan myöhemmin takaisin, jos vika ei korjaannu?
Suolan maku on koukuttava. Runsaaseen suolaan tottuneelle irti pyristely voi olla vaikeaa. Sydänliiton mukaan ihmisen makuaisti tottuu vähäisempään suolan määrään jo parissa viikossa.
Helpoin tapa rajoittaa suolan syöntiä on valita ostoskoriin vähäsuolaisia leipiä ja etsiä terveyden kannalta parempia, Sydänmerkillä varustettuja tuotteita.
Satunnaisesta sipsien syömisestä ei kannata tuntea kuitenkaan syyllisyyttä.
Lääkäri Peter Linin mukaan suolaa voi syödä, kunhan sitä ei saa jatkuvasti liikaa, jotta munuaiset ehtivät välissä levätä.
”Ohjeistuksen pitäisi keskittyä vähemmän suolaan ja enemmän terveellisiin ruokiin, jotka vaikuttavat enemmän kuin suolansaanti”, neuvoo saksalaistutkija Jens Marc Titze.
Yle Areena maanantaina ja Yle TV1 tiistaina klo 19.00
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



