
Norjalaiset hurrasivat voiton keittiössä ja katsomossa
Keitiiömestari Matti Jämsénin joukkue jäi niukasti ulos palkintopallilta, mutta ei ilman palkintoja. Suomen liha-annos oli paras ja Antti Lukkari palkittiin kovatasoisen Bocuse d`Or -kisan parhaana assistenttina.
Matti Jämsèn (taustalla) ja Antti Lukkari käyttivät kilpailuajan lähes sekunnin tarkasti ja ylsivät kautta aikain parhaaseen suomalaissijoitukseen. Kuva: STT-Lehtikuva / Laurent Cipriani
Suomen joukkuetta sparrasi kisoihin Matti Jämsènin (vas.) ystävä tanskalainen Bocuse d`Or-voittaja Rasmus Kofoed. Joukkueen valmentaja Eero Vottonen ja assistentti Antti Lukkari. Koko Suomen kolmikko työskentelee Ravintola G.W.Sundmansissa Helsingissä. Kuva: Elo-SäätiöLYON (MT)
Suomen joukkue sijoittui neljänneksi eilen Ranskan Lyonissa kokkien maailmanmestaruuskisana pidetyssä Bocuse d’Or-kilpailussa.
Voiton vei ennakkosuosikki Norja. Toinen oli Yhdysvallat, joka ylsi ensimmäistä kertaa palkintopallille, ja kolmas Ruotsi.
Suomi hävisi kaikkien aikojen kovatasoisimmaksi kuvatussa taistossa Ruotsille 11 pistettä.
Jos kannustus vaikutti voittoon, niin siinä norjalaiset olivat parhaita. Katsomossa oli satoja norjalaisia ja kymmeniä lippuja. Suomenlippuja ja -kannattajia oli toiseksi tai kolmanneksi eniten.
Suomen kaksikko Matti Jämsèn ja Antti Lukkari pokkasi paitsi kaikkien aikojen parhaan sijoituksen, kaksi erikoissarjojen palkintoa. Lapin helmikanaa pääraaka-aineena sisältänyt liharuoka valittiin kisan parhaaksi. Lukkari oli kilpailun paras assistentti.
Kaksi vuotta tiiviisti harjoitellut joukkue onnistui kokkauksessa erinomaisesti. Viiden tunnin ja 35 minuutin määräajasta jäi 29 sekuntia käyttämättä. Kenraaliharjoituksessa luppoaikaa jäi kolme sekuntia.
"Tämä oli meiltä paras suoritus. Mitään yllätyksiä tai hankaluuksia ei ollut", lisukkeista vastaava Lukkari kuvasi.
Vaikka kaksikymmentä prosenttia pisteistä tulee siitä, miten ruuan kansallinen tarina on kerrottu, kisassa kaikkein tärkein on ruuan maku.
Sitä varten suomalaisilla oli satsi kotimaisia raaka-aineita mukana. Maito, voi ja smetana on tuotu Suomesta, koska ranskalaisissa maitotuotteissa on eri määrä rasvaa ja se käyttäytyy eri tavalla.
Myös marjoja ja yrttejä tuotiin Suomesta, sillä Suomen teemana kilpailussa oli metsä.
Lue lisää kilpailun kulusta perjantain Maaseudun Tulevaisuudessa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

