
Oletko leiponut rönttösiä? Katso perusteelliset ohjeet perinneherkkujen tekoon
Kun karjalanpiirakka täytetäänkin riisipuuron sijaan ohra-puolukkapuurolla, syntyy mainio makupari.
Rönttöset ovat kainuulainen perinneherkku, mutta Anna-Liisa Karpathakis on tehnyt niistä oman version. Kuva: Lari LievonenRönttönen on alun perin kainuulainen perinneleivonnainen, mutta Kotileipomo Sorsan omistaja Anna-Liisa Karpathakis on tehnyt siitä oman version.
Ohra-puolukkarönttöset
Taikina
- 3 dl hienoa ruisjauhoa
- 1 dl karkeaa ruisjauhoa
- 1 dl vehnäjauhoa
- 2,5 dl kylmää vettä
- 1,5 tl suolaa
- Alustamiseen hienoa ruisjauhoa tasolle
Ohrapuuro
- 10 dl täysmaitoa
- 2 dl vettä
- 2,5 dl ohrasuurimoita
- 1 tl suolaa
Puolukkasurvos
- 2–3 dl puolukoita
- 1 dl ruisjauhoa
- ripaus suolaa
Tee ensin puuro. Kuumenna kattilassa vesi kiehuvaksi ja lisää ohrasuurimot. Keitä ohra-vesiseosta miedolla lämmöllä, kunnes vesi on imeytynyt. Sekoita huolellisesti. Lisää maito ja anna porista hiljalleen noin tunti. Mausta puuro suolalla.
Soseuta puolukat sauvasekoittimella erillisessä kulhossa ja lisää joukkoon ruisjauho sekä suola. Anna puolukkasurvoksen tekeytyä noin 15 minuuttia. Sekoita puolukkasurvos ohrapuuroon ja anna jäähtyä.
Tee taikina. Mittaa kulhoon kylmä vesi ja suola. Lisää vehnäjauho ja ruisjauho hyvin sekoittaen, ensin esimerkiksi puulastalla ja lopuksi kädellä vaivaten. Nosta taikina pois kulhosta, ja vaivaa sitä tason päällä. Lisää tasolle hienoa ruisjauhoa alustaessa. Taikinan tulee olla kiinteää, mutta notkeaa ja helposti työstettävää.
Puolita taikina kahteen osaan, ja muotoile kahdeksi tasapaksuksi tangoksi. Leikkaa tangoista samankokoisia mykyjä. Kuva: Lari LievonenMykyjen tekeminen: Ripottele alustalle hienoa ruisjauhoa. Puolita taikina kahteen osaan, ja muotoile kahdeksi tasapaksuksi tangoksi. Leikkaa tangoista samankokoisia mykyjä. Mitä isompia mykyt ovat, sitä paksumpi kuori piirakkaan tulee. Ripottele mykyjen päälle hieman ruisjauhoa, ja peitä ne esimerkiksi tuorekelmulla, jotteivat ne pääsisi kuivumaan.
Paina myky kämmenellä litteäksi jauhokasan keskelle ja kauli pulikalla myky litteiksi kakkaroiksi. Kuva: Lari LievonenKakkaroiden tekeminen: Ripottele alustalle runsaasti hienoa ruisjauhoa. Kakkarat työstetään pienen ruisjauhokasan päällä. Paina myky kämmenellä litteäksi jauhokasan keskelle ja kauli pulikalla mykyä ensin pystysuunnassa. Käännä puoliksi tehty kakkara leveyssuuntaan ja kauli kakkaraa jälleen pystysuunnassa. Näin kakkarasta tulee pyöreä. Huolehdi, että jauhoja on tarpeeksi, jottei taikina jää kiinni pulikkaan tai alustaan. Kokoa kakkarat pinoon ja peitä tuorekelmulla, jotteivät ne kuivu.
Annostele ruokalusikallinen puuroa kakkaran keskelle, mahdollisimman tasaisesti ja leveästi. Kuva: Lari LievonenOhra-puolukkapuuron levittäminen kakkaran päälle: Työalustalla tulee olla tässä työvaiheessa mahdollisimman vähän ruisjauhoa. Ota hieman jähmettynyt ohra-puolukkapuuro esille. Levitä työalustalle kakkara, ja annostele ruokalusikallinen puuroa kakkaran keskelle, mahdollisimman tasaisesti ja leveästi.
Taita kakkaran reunat puuron päälle. Voit rypyttää rönttösen pyöreäksi esimerkiksi etusormilla painellen. Kuva: Lari LievonenRypyttäminen: Taita kakkaran reunat puuron päälle. Voit rypyttää rönttösen pyöreäksi esimerkiksi etusormilla painellen.
Paistaminen ja voiteleminen: Voitele pelti voilla. Nosta valmiit piirakat pellin päälle. Paista keskitasossa 300 asteessa noin 15–20 minuuttia. Jos uunia ei voi kuumentaa 300 asteeseen, voit paistaa rönttöset 275 asteessa noin 20–25 minuuttia. Lopuksi voitele rönttöset voisulalla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

