Juhlapöydän tähti: Koristele raikas sitruunakakku syötävillä kukilla
Raikas sitruunakakku koristellaan syötävillä kukilla sekä luomusitruunan kuoriraasteella.Alkukesän juhliin sopii hyvin sitruunan raikas kakku. Täytteeksi keitetään appelsiini- ja sitruunamehusta kiisseli. Kiisseli sopii myös kakun pinnalle. Kiisselin lisäksi täytteeksi levitetään vaniljarahkalla maustettua kermavaahtoa. Mikäli kakku ehtii rauhassa vetäytyä, niin kostutusta ei tarvita. Reunat koristellaan kermavaahdolla. Syötävät kukat ovat näyttäviä ja kestäviä koristeita.
Sitrustäytekakku
10–15 annosta
- Ainekset
- Pohja
- 4 munaa
- 1 ½ dl sokeria
- 1 dl perunajauhoja
- 1 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- Sitrustäyte
- 1 dl appelsiinitäysmehua
- yhden (1 dl) sitruunan mehu
- 2 dl vettä
- 2 dl sokeria
- 3 munaa
- 3 ½ rkl maissitärkkelysjauhoja
- 2 tl luomusitruunan kuorta
- 40 g voita
- 1 prk (410/226 g) säilykeaprikoosia mehussa
- Kerma-rahkatäyte
- 2 dl kuohukermaa
- ½ prk (à 200 g) sitruunarahkaa
- ½ rkl sokeria
- ½ tl vaniljasokeria
- Koristeeksi
- 2–3 dl vispikermaa
- 2 tl sokeria
- syötäviä kukkia
- luomusitruunan kuoriraastetta
Valmistusohje
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi munavaahtoon. Sekoita varoen. Kaada taikina voideltuun, korppujauhotettuun 2 1/2 litran tasapohjaiseen vuokaan.
Paista 200 asteessa kypsäksi, noin 25 minuuttia. Peitä, jos tummuu liikaa. Kumoa ja halkaise jäähtyneenä kolmeen osaan.
Sekoita kiisselin mehut, vesi, sokeri, munat ja maissijauhot. Mikäli kiisseliin tulevat säilykeaprikoosit ovat sokeriliemeen säilöttyjä, niin kiisselin sokeria voi vähentää parilla ruokalusikallisella. Kuumenna samalla hämmentäen, kunnes kiisseli sakenee. Lisää kuoriraaste sekä voi ja sekoita tasaiseksi. Ota kolmasosa syrjään koristelua varten. Jäähdytä ja lisää loppuun kiisseliin valutetut aprikoosit soseutettuna.
Vaahdota täytteen kerma ja vatkaa rahka joukkoon. Mausta sokereilla. Levitä kakkupohjille sitrustäytettä sekä rahka-kermavaahtoa.
Anna kakun vetäytyä kylmässä, jotta pohjat ehtivät kostua. Levitä kakun pinnalle pelkkä sitruskiisseli ja pursota reunat vispikermasta tehdyllä kermavaahdolla. Mikäli et pursota kermaa, niin levittämiseen riittää 2 desilitraa. Ripottele pinnalle hyvin ohutta sitruunan kuoriraastetta. Koristele orvokeilla, mitkä on viljelty nimenomaan syötäviksi salaateissa sekä koristeina.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


