Ravintolan ei ole pakko kertoa lihan alkuperää
Lihan alkuperämerkintä jää ravintoloiden vapaaehtoisuuden varaan. Velvoitetta ei sisällytetty kansalliseen asetukseen, joka valmisteltiin maa- ja metsätalousministeriössä.Ministeriö lähetti toukokuun alussa asetuksen elintarviketietojen antamisesta kuluttajalle tiedoksi komissiolle ja muille jäsenvaltioille.
Suomessa ehdittiin jo uumoilla, että kansallisella säädöksellä vaadittaisiin ammattikeittiöiltä lihan alkuperämerkintöjä. Tähän oli aito mahdollisuus niin meillä kuin muissakin jäsenvaltioissa.
MTK on pettynyt asetukseen, ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi toteaa.
”Etenkin julkiset ruokapalvelut ja suuret ravintolaketjut onnistuvat kadottamaan alkuperän. Me kuluttajina emme tiedä mitä syömme.”
Ministeriö perustelee asetusta ravintoloiden hallintotaakan lisääntymisellä. Alkuperätietoa ei ole aina helppo löytää.
Jos ravintolan asiakas haluaa tietää lihan alkuperän, sitä on ainakin lähivuosien ajan viisainta itse kysyä.
HOK-Elannon ravintoloitten toimialajohtaja Jouko Heinonen sanoo, että heillä parhaillaan mietitään, miten lihan alkuperä pystyttäisiin jokaisessa tilanteessa helposti kertomaan. ”Keinoa ei ole vielä keksitty.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

