Miten leivän saa säilymään tuoreena mahdollisimman pitkään? Noudata näitä neuvoja
Leipätiedotus ry:n toiminnan perustana ovat ravitsemussuositukset.Leipä on parasta tuoreena, mutta miten sen saa säilymään herkullisena mahdollisimman pitkään?
Leipätiedotus ry kertoo tiedotteessaan, että paras säilytyslämpötila leivälle on huoneenlämpö. Leipä kannattaa säilyttää omassa pakkauksessaan.
Leipätiedotuksesta muistutetaan, että homeisena leipää ei kannata syödä. Vaikka leivässä näkyisi vain pieni homepiste, näkymättömät homerihmastot ovat levinneet läpi koko leivän.
Vaikka leivässä näkyisi vain pieni homepiste, näkymättömät homerihmastot ovat levinneet läpi koko leivän.
Leivän jäähtyessä siitä poistuu aina kosteutta eli kuivuminen on väistämätöntä. Kuori menettää rapeutensa veden siirtyessä leivän sisuksesta kohti kuorta.
”Samalla sisuksesta tulee kiinteä ja leikattaessa mureneva”, kertoo Leipätiedotuksen toiminnanjohtaja Kaisa Mensonen.
Jäähtymisen jälkeistä kuivumista voidaan jonkin verran ehkäistä.
Mensosen mukaan erilaisissa pakkausmateriaaleissa on omat hyötynsä ja haasteensa.
”Paperisessa pussissa leipä kuivuu tasaisesti ja kuori pysyy rapeana. Muovipussi estää kosteuden haihtumisen, mutta kuori menettää rapeutensa. Siinä leipä ei kuitenkaan kovetu tai kuivu ennen aikojaan”, Mensonen opastaa.
Rei'itetty pussi pitää kuoren rapeana ja säilyttää leivän paperia paremmin.
”Parhaiten leipä kuitenkin säilyy sen omassa pakkauksessaan, koska pakkaukset on kehitetty ammattilaisten toimesta parhaaksi mahdolliseksi juuri kyseiselle tuotteelle”, Mensonen vinkkaa.
”Jos leipäpussissa on kosteutta, pussin sisäpinta pitää kuivata”, muistuttaa Mensonen.
Leipälaatikkoa voi käyttää, jos sellainen kotoa löytyy, sillä siinä ilmankierto on ihanteellista: leipä pysyy kosteana eikä kuivahda.
Leipälaatikkoa voi käyttää, jos sellainen kotoa löytyy, sillä siinä ilmankierto on ihanteellista: leipä pysyy kosteana eikä kuivahda.
Jos pakkauskoot tuntuvat kulutukseen nähden isoilta tai kotona haluaa tarjolle aina useampaa eri leipälaatua, kannattaa osa leivästä pakastaa. Jääkaapissa leipää ei pidä säilyttää lainkaan.
Jääkaappilämpötilassa leivän vanhenemiseen liittyvät tärkkelyksen rakenteen muutokset nopeutuvat, mikä saa leivän vaikuttamaan vanhentuneelta. Pakastettu leipä säilyy hyvin.
Jäädyttäminen pysäyttää lähes täysin leivän vanhenemisen ja sen ravintoarvo, rakenne ja ulkonäkö pysyvät lähes muuttumattomina.
”Leipä on hyvä pakastaa tuoreena pakastamiseen tarkoitetuissa pusseissa viipaleina tai pienempinä paloina, jotta ne on helpompi sulattaa ja käyttää”, Mensonen kertoo.
Mikäli kerrallaan pakastaa suuremman leipäerän, kannattaa pakastin säätää pakastusteholle. Liian hitaasti jäätynyt leipä kuivuu ja tulee vanhan makuiseksi. Pakastimessa leipä säilyy 2-3 kuukautta.
Jäädyttäminen pysäyttää lähes täysin leivän vanhenemisen ja sen ravintoarvo, rakenne ja ulkonäkö pysyvät lähes muuttumattomina.
Paahdettu ruisleipä tuoksuu ja maistuu vastaleivotulta. Vanhentunutta leipää voi jonkin verran tuoreuttaa paahtamalla tai uunissa lämmittämällä. Paahtamisessa ja lämmittämisessä kiteytynyt tärkkelys sulaa uudelleen. Paahtaminen antaa leivälle herkullisen aromin ja rapean pinnan.
Näkkileipää ja hapankorppuja lukuun ottamatta kaikki leipä soveltuu paahdettavaksi. Paahdin ja uuni sopivat leivän lämmittämiseen parhaiten, sillä mikroaaltouunissa leivän rapea kuori häviää ja sisus sitkistyy.
Leipätiedotus ry on vuonna 1961 perustettu leipomoiden yhteinen viestintäyksikkö. Leipätiedotuksen tarkoitus on vahvistaa leivän ja leipomotuotteiden myönteistä mielikuvaa viestinnällisin keinoin hyvän ravitsemuksen edistämiseksi. Toiminnan perustana ovat ravitsemussuositukset.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







