
Ranskalaisen keittiön ravintola paljasti hittireseptinsä – tästä ei lämmin leipä parane
Ranskalaisravintola Pastiksen oma keittokirja jakaa ravintolan suosikkiannosten reseptit kotona valmistettavaksi.
Kirjasta löytyy paljon klassisia ranskalaisen keittiön reseptejä. Kuva: Janiko Kemppi / Ravintola PastisRavintola Pastis täytti hiljattain kymmenen vuotta. Helsingissä sijaitseva ravintola kokosi kirjaansa Ravintola Pastis – Pieni pala Pariisia suosituimpia ruokiaan kotona valmistettavaksi.
Reseptien lisäksi kirjasta löytyy katsaus ranskalaisen bistron syntymiseen parisataa vuotta sitten. Lisäksi kirjassa käydään läpi suomalaisen ravintolakulttuurin kehittymistä sekä ajatusta siitä, olisiko perinteisestä suomalaisesta ruokabaarista voinut kehittyä vastineemme bistrolle.
Pastiksen nimi juontaa Provencen alueelta tulevaan anisviinaan. Myös tämän juoman taustoja käydään läpi. Moni muukin ravintola ympäri maailmaa on nimetty Pastiksen mukaan. Näitä ravintoloita listataan kirjassa 51.
Kirjan lopusta löytyy vielä todella mielenkiintoinen opas ranskalaisten viinien maailmaan. Kirjassa esitellään Ranskan viinialueita ja niiden tärkeimpiä rypälelajikkeita.
Kirja tarjoaa klassisia ranskalaisia reseptejä, joista on herkulliset kuvat. Kuvitusta kirjassa on paljon, ja taitto on mietitty tarkasti. Kirjaa on mukava selailla ja kuvat inspiroivat.
Tartuin itse Croque Monsieur -reseptiin, joka on itselleni tuttu ravintolasta. Lämmin leipä koostuu rapeakuorisesta leivästä, mehevästä kinkusta, vahvasta dijonsinapista sekä juustoisesta mornaykastikkeesta. Vesi herahtaa kielelle jo pelkästä ajatuksesta.
Leipä onnistui kotioloissa hyvin itse valmistettuun hapanjuurileipään. Juustossa ei kannata pihtailla, sillä se tuo makua kastikkeeseen. Juustokastike ei tahtonut saada uunissa väriä, mutta nopea käyttäminen grillivastuksilla teki ihmeitä. Näitä leipiä teen varmasti uudelleen.
Sinappi tuo lämpimään leipään herkullisen maun. Kokonaisuuden kruunaa juustokastike. Kuva: Janiko KemppiCroque Monsieur
4 annosta
- Ainekset
- 8 rkl dijonsinappia
- 8 viipaletta maalaisleipää
- 200 g kinkkua viipaleina
- 150 g comtéjuustoa viipaleina
- 150 g gruyérejuustoa viipaleina
- Mornaykastike
- 25 g voita
- 0,4 dl vehnäjauhoja
- 5 dl maitoa
- 100 g comtéjuustoa raastettuna
- hyppysellinen suolaa
- ripaus pippuria
- Paistamiseen
- Voita
Valmistusohje
Valmista mornaykastike. Sulata voi kattilassa ja vispilöi joukkoon jauhot. Kypsennä jauhoja hetki koko ajan sekoittaen.
Lisää kattilaan maito hyvin vispilöiden ja kiehauta.
Keitä keskilämmöllä, kunnes kastike paksuuntuu. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon juustoraaste. Mausta suolalla ja pippurilla.
Valmista leivät. Levitä dijonsinappi leipäviipaleiden pinnoille. Lisää viipaleiden päälle kinkkuviipaleet ja juustot. Käännä päälle toiset leipäviipaleet.
Kuumenna voi isolla paistinpannulla. Paista leipien molemmat puolet pannulla voissa kullanruskeiksi.
Nosta leivät uunipellille, lusikoi päälle mornaykastiketta ja ripottele halutessasi pinnalle hieman juustoraastetta. Paista 185-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia, kunnes juusto on gratinoitunut.
Vinkki: Croque Monsieur muuttuu Croque Madameksi, kun paistat häränsilmäkananmunan leivän päälle.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









