Jääkaappikylmänä tarjoillut juusto ja kinkku jäävät valjuiksi ‒ lämpötilalla on maulle suuri merkitys
Lämpö muuttaa ruokien rakennetta ja herättelee erilaisia makuyhdisteitä ruuasta riippuen.
Ilmakuivatun lihan umamin aromi erottuu erityisen hyvin, kun kinkku on saanut lämmetä ennen tarjoilua. Kuva: Kari SalonenKävimme perheen kanssa viime kesänä Espanjassa ja vietimme aikaa rannalla, ravintoloissa ja kauppahallissa. Myös kulmauksen leipomosta tuli kantapaikkamme.
Paikallisten ruokarytmiä ja muita tapoja oli hauska seurata. Aamiaista syötiin kahviloissa kymmenen aikaan ja ihmettelin, mitä leiville levitetty punainen tahna on. Jonkinlaista hilloa? Ei vaan punaiseksi värjättyä sian laardia, Google kertoi.
Tämä herkku jäi kokeilematta, mutta erilaisia kinkkuja ja juustoja maistelimme paljon. Huomasin, että ne maistuivat kauppahallissa paremmalta kuin loma-asunnossamme. Kyse oli lämpötilasta: asunnolla säilytimme ruokia jääkaapissa. Kauppahallissa ne olivat sen sijaan lämpimämmässä, kinkut roikkuivat kokonaan tiskien yläpuolella.
Ruokien lämpötilalla on elämykselle suuri merkitys. Lämpö muuttaa ruokien rakennetta ja herättelee erilaisia makuyhdisteitä ruuasta riippuen. Tuoksut ovat tärkeä osa syömistä. Niitä erittyy esimerkiksi uunituoreesta pullasta aivan eri tavalla kuin jäähtyneestä.
Herkkujuustoissa ja -kinkuissa on paljon rasvaa, joka pehmenee lämmetessään. Samalla siihen sitoutuneet maut alkavat irrota eri tavalla kuin kylmästä juustosta.
Myös muiden ruokien, kuten hedelmien, aromit kärsivät liian kylmästä tarjoilulämpötilasta.
Tarjoilulämpötilat kannattaa ottaa huomioon ruokasuunnittelussa. Jos lounaaksi on tarkoitus syödä juustovoileipiä, voileivät voi tehdä valmiiksi puolta tuntia aikaisemmin jolloin juusto ehtii lämmitä parhaimmilleen. Tai juustoa voi ottaa tarvittavan määrän lautaselle erikseen.
Suomalaiset ovat tarkkoja lämpötiloista. Ruokahävikkiä syntyy silti ja epäilen, että suurin syy on unohtaminen. Jos ostaisimme elämyksellisesti pieniä määriä ja varmistaisimme, ettei ruokaa turhaan säästellä, pysyisi jääkaappi paremmassa kurissa ja järjestyksessä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





