Moni tekee virheen juustojen ja viinin kanssa – punaviini on harvoin oikea valinta
Moni saattaa ajatella, että punaviini on ainoa oikea vaihtoehto juustojen kanssa paritettavaksi.Juustot kuuluvat monen suomalaisen joulupöytään ja uudenvuoden tarjottavaksi. Jos juustoihin haluaa yhdistää viinin, suosittelee Master of Wine Tuomas Meriluoto kääntämään ajatusmaailman juustojen ja viinien yhdistämisestä päälaelleen.
”Yleensä ihmiset ostavat ensin juustoja, minkä jälkeen aletaan miettiä niille viiniä. Mutta jos menee Alkoon kertomaan, että juustotarjottimella on vuohenjuustoa, sinihomejuustoa ja mustapekan pippurijuustoa, on tällaista tarjotinta mahdotonta ratkaista yhdellä viinillä”, Meriluoto kertoo.
Meriluoto neuvookin valitsemaan ensin viinin, jonka rinnalle etsitään sopivia juustoja.
Meriluoto luetteli myös kolme harhaluuloa, jotka liittyvät juustojen ja viinin yhdistämiseen.
”Punaviini on ainoa oikea juoma juustoille”
Monet yhdistävät automaattisesti juustot punaviiniin. Monen juuston kanssa parempi vaihtoehto on kuitenkin valkoviini.
”Valkoviinit toimivat huomattavasti paremmin ja laajemmin eri juustotyyppien kanssa. Ainoa juustotyyli, jolle punaviini on valkoviiniä parempi vaihtoehto, ovat kovat ja suolaiset juustot”, Meriluoto neuvoo.
”Esimerkiksi chevre vaatii rinnalleen hapokkaan valkoviinin, brie viihtyy runsasaromisen, esimerkiksi tammisen chardonnayn kanssa ja sinihomejuusto tarvitsee viiniparilta jo jonkin verran sokeria.”
Jos haluaa nauttia punaviiniä juustojen kanssa, kannattaa valita tarjottimelle esimerkiksi parmesaania, comtéa ja manchegoa.
”Juustopöydässä pitää olla rypäleitä”
Viinirypäleiden kirpeys ja vihreä aromimaailma ei ole Meriluodon mukaan toimivin makupari viinien kanssa, vaikka rypäleitä usein juustopöydässä näkeekin.
Rypäleiden sijasta Meriluoto neuvoo suosimaan makeampia hedelmiä, kuten persikkaa, tuoreita viikunoita tai persimoneja. Myös taatelit ja pähkinät sopivat hyvin juustojen kanssa tarjottaviksi.
Jos rypäleitä haluaa tarjota juustojen kanssa, suosittelee Meriluoto käyttämään ne nopeasti uunissa: lorauta pinnalle vähän oliiviöljyä, rouhaise suolaa ja paahda 200-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia.
”Sinihomejuusto ja punaviini sopivat yhteen”
Sinihomejuuston kanssa kannattaa Meriluodon mukaan valita mieluummin valkoviini.
”Sinihomejuusto on niin suolainen ja makumaailmaltaan intensiivinen, että se jättää punaviinin hedelmäisyyden varjoonsa, jolloin viinistä jää tanniininen sekä metallinen fiilis. Sinihomejuusto tykkää esimerkiksi makeasta tai puolimakeasta valkoviinistä”, Meriluoto vinkkaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






