Viralliseen reseptiin haetaan muutosta – Yle: Karjalanpiirakkaa voi tulevaisuudessa tehdä ehkä myös kaura- ja spelttitäytteellä
EU:n nimisuojan saaneen, myynnissä olevan karjalanpiirakan on pitänyt noudattaa tarkasti tiettyä reseptiä jo vuodesta 2003 lähtien.
Jos hakemus reseptin muuttamiseksi menee läpi, karjalanpiirakan ainesosiksi hyväksyttäisiin jatkossa myös laktoositon maito, kerma, laktoositon kerma, maitojauhe ja laktoositon maitojauhe, laktoositon maitojuoma sekä laktoositon voi. Kuva: MT:n arkistoViralliseen karjalanpiirakan reseptiin haetaan muutosta. Tulevaisuudessa karjalanpiirakkaa voi ehkä tehdä myös kaura- ja spelttitäytteellä. Asiasta kertoo Yle.
EU:n nimisuojan saaneen, myynnissä olevan karjalanpiirakan on pitänyt noudattaa tarkasti tiettyä reseptiä jo vuodesta 2003 lähtien.
Nyt kuitenkin parikymmentä eri toimijaa hakee nimisuojan saaneen karjalanpiirakan viralliseen reseptiin muutosta. Yksi muutoksen hakijoista on Pro Agria Pohjois-Karjala.
Pro Agrian Johanna Rinnekari perustelee Ylellä, että perinneleivonnaistenkin pitää muuttua ajan mukana.
Jos hakemus reseptin muuttamiseksi menee läpi, karjalanpiirakan ainesosiksi hyväksyttäisiin jatkossa myös laktoositon maito, kerma, laktoositon kerma, maitojauhe ja laktoositon maitojauhe, laktoositon maitojuoma sekä laktoositon voi.
MT kertoi aiemmin joensuulaisesta leipomo Viipukasta, joka on joutunut nimisuojan tulkinnan takia muuttamaan tuotteidensa nimen karjalanpiirakasta riisi- ja perunapiirakoiksi. Viipukan ongelmaksi on muodostunut se, että leipomo käyttää piirakoissaan laktoositonta maitojuomaa.
EU:n päätöstä asiasta odotetaan tämän vuoden aikana.
Ylen lisäksi asiasta on kertonut myös Pielisjokiseutu.
Lue lisää:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
