Viimeistään nyt on syytä käydä läpi kuiva- ja jääkaapin sisältö: Puhtaalta pöydältä aloitettu uusi vuosi herättää kokkailuinnon
Jouluruokien tähteiden käytön suunnittelu hoituu kaappien siivouksen ohessa.Vuosi käy vähiin, joten viimeistään nyt on aika syynätä kuivakaapin ja jääkaapin perälle unohtuneet ruuat.
Urakka hoituu helpoiten, kun nostaa ensin kaikki tuotteet esille ja käy sen jälkeen pakkausten päivämäärät läpi tuoteryhmä kerrallaan.
Sokerit ovat käytännössä ikuisia, mutta jauhot säilyvät Ruokatiedon mukaan vain puolisen vuotta ja pastat ja riisit vuoden. Päivämäärän sijaan luotan enemmän aistinvaraiseen arvioon. Jos tuote näyttää, tuoksuu ja maistuu normaalilta, sitä voi vielä huoletta käyttää.
Vanhentuneet tai pian vanhentuvat tuotteet kannattaa asetella kuivakaapissa etummaisiksi, jotta ne muistaa käyttää ensimmäisenä.
Kylmässä säilytettävien tuotteiden karsinta on vaikeampaa. Ovihyllyihin kertyy herkästi hilloja, säilykkeitä ja kastikkeita, joiden käyttökelpoisuudesta ei ole ihan varma. Ruokahävikin ehkäisy on tärkeää, mutta kuukausia avattuina olleille puolitäysille puteleille tuskin tulee tarvetta jatkossakaan.
Kaappien siivous on myös hyvä itsetutkistelun paikka: osta vain sellaisia tuotteita, joille tulee oikeasti käyttöä.
Tyhjennyksen yhteydessä kannattaa käydä läpi myös loput jouluruuat ja miettiä, mihin viimeiset rippeet voisi upottaa.
Ylijääneistä laatikoista saa esimerkiksi leivottua helposti sämpylöitä tai tehtyä sosekeittoa kermalla jatkamalla. Kinkun ja juustojen jämät voi käyttää vaikkapa lämpimiin voileipiin, suolaiseen piirakkaan, pizzaan (jonka pohjaksi käyvät tortuista ylijääneet voitaikinalevyt) tai pyttipannuun.
Siistit kaapit ovat ainakin omalla kohdallani suoraan kytköksissä ruuanlaitto- ja leivontaintoon. Inventaario saa luovuuden kukkimaan ja parhaimmillaan kaappien perälle unohtuneet raaka-aineet päätyvät roskakorin sijaan lautaselle. Luonto ja kukkaro kiittävät!
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








