Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Ruoat koko loppiaiseksi: käytä kaapista loput jouluiset raaka-aineet

    Loppiaisena hyödynnämme loput jouluruokiin varatut raaka-aineet. Juurekset, glögi, luumumarmeladi sekä jouluiset mausteet saavat vielä kerran tilaisuuden Loppiaisen ruokapöydässä.
    Loppiaisen ruoissa hyödynnetään kaappiin jääneitä joulun raaka-aineita.
    Loppiaisen ruoissa hyödynnetään kaappiin jääneitä joulun raaka-aineita. Kuva: Sanne Katainen

    Tähtianiksella ja kanelilla maustettu mantelinen broileripata on mukavasti talvisen makuinen pääruoka. Rusinat ja mantelit tuovat oman lisänsä padan makumaailmaan. Valitse tähän ruokaan maustamattomia broilerin paloja. Mikäli käytät rintafileitä, niin leikkaa ne ensin pienemmiksi paloiksi. Palat saavat olla kuitenkin reilun kokoisia. Padan lisukkeena maistuu keitetyt ohrahelmet tai riisi. Toki perunat ovat myös yksi vaihtoehto.

    Jälkiruokakiisseli keitetään glögipohjaan sekahedelmistä. Osa kuivatuista sekahedelmistä on reilun kokoisia, varsinkin omenapalat ovat isoja. Ne kannattaa pilkkoa, sillä turvotessaan palat pullistuvat sen verran, että niitä on hankala lusikoida jälkiruokakulhosta. Kiisselin lisuke vatkataan kermasta ja rahkasta.

    Päiväkahvikakkuun sekoitetaan loput luumumarmeladit sekä joulumausteita. Kakkuun ei tarvita munia. Kakku maistuu vegaanista ruokavaliota noudattaville. Kaurakevin voi korvata kermaviilillä ja maidottoman margariinin voilla.

    Iltapalapiiraaseen raastetaan rosollista tuttuja aineksia. Sinihomejuustomuruset antavat täytteeseen mukavan lisämausteen. Muhkean piiraan kanssa voi tarjota rosollin kastiketta. Mausta kermaviili etikkapunajuurien liemellä, suolalla ja sokerilla. Jos haluat kuohkeamman kastikkeen, niin lisää joukkoon vähän vatkattua kuohukermaa.

    Loppiaisen menu

    Broileri-mantelipata

    Mustaherukkahillo

    Keitetty riisi tai ohrahelmet

    Vihreä salaatti

    ***

    Sekahedelmäkiisseli ja rahkavaahto

    ***

    Kahvi

    Luumukakku

    ***

    Iltapala

    Rosollipiiras

    Tee

    Rosollipiiras kätkee sisälleen erilaisia rosollin aineksia. Sen kanssa voi tarjota rosollin kastiketta.
    Rosollipiiras kätkee sisälleen erilaisia rosollin aineksia. Sen kanssa voi tarjota rosollin kastiketta. Kuva: Sanne Katainen

    Rosollipiiras

    6 annosta

    • Ainekset
    • Pohja
    • 100 g pehmeää voita
    • 2 dl maitoa
    • 4 dl kaurahiutaleita
    • 2 dl vehnäjauhoja
    • 1 muna
    • ¼ tl suolaa
    • 1 tl leivinjauhetta
    • Täyte
    • 1 (100 g) punajuuri
    • 1 (100 g) porkkana
    • ½ (100 g) purjoa
    • 1 maustekurkku
    • 2 rkl voita
    • 1 (100 g) omena
    • ½ tl mustapippurirouhetta
    • ½ tl suolaa
    • 1 rkl sitruunamehua
    • 100 g sinihomejuustoa
    • 2 dl ruokakermaa (10 %)
    • 1 muna
    • 1 dl punaleimaista emmentaljuustoraastetta
    • Pinnalle
    • rucolaa, pähkinöitä

    Valmistusohje

    Sekoita pohjan ainekset. Levitä jauhotetulla kädellä taikina voideltuun piirasvuokaan (halkaisija noin 28 cm) pohjalle ja reunoille.

    Raasta kuoritut kasvikset karkeaksi raasteeksi ja viipaloi purjo. Hauduta punajuuri- ja porkkanaraastetta noin 5 minuuttia voissa pannulla ja lisää purjorenkaat. Hauduta vielä pari minuuttia.

    Kuutioi omena ja maustekurkku joukkoon. Mausta ja lisää sinihomejuusto murustettuna. Levitä seos taikinapohjalle.

    Sekoita kerma, muna ja juustoraaste. Lusikoi täytteen päälle.

    Paista piirasta 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Peitä leivinpaperilla, jos pinta tummuu liikaa paiston aikana.

    Ripottele valmiin piiraan päälle rucolaa ja pähkinöitä. Voit tarjota tarjoa piiraan kanssa kermaviilistä tehtyä rosollin kastiketta.

    Broileri-mantelipadan kanssa maistuu ohrahelmistä keitetty lisuke.
    Broileri-mantelipadan kanssa maistuu ohrahelmistä keitetty lisuke. Kuva: Sanne Katainen

    Broileri-mantelipata

    5 annosta

    • Ainekset
    • 2 rasiaa (à 330 g) broilerin isoja suikaleita, naturel
    • 3 rkl voita
    • 1 (130 g) iso sipuli
    • 2 valkosipulin kynttä
    • ½ tl kanelia tai
    • 1 kanelitanko
    • 1 tähtianis
    • ½ tl juustokuminaa
    • 1 tl mustapippurirouhetta
    • 1 tl suolaa
    • 1 ½ rkl juoksevaa hunajaa tai siirappia
    • 1 (160 g) omena
    • 2 d ruokakermaa
    • 1 dl kuorittuja manteleita
    • 3 rkl rusinoita
    • 1 dl vettä
    • 1 rkl vehnäjauhoja
    • Pinnalle
    • ½ dl hienonnettua persiljaa

    Valmistusohje

    Kuumenna voi uuninkestävässä padassa ja ruskista lihapalat kahdessa erässä. Alenna hieman lämpötilaa ja lisää joukkoon hienonnetut sipulit, paista hetki sekoitellen.

    Sekoita joukkoon mausteet ja hunaja. Varo, etteivät mausteet pala.

    Kuutioi omena ja lisää pataan loppujen ainesten kanssa. Sekoita vehnäjauhot veteen ja lisää pataan. Laita kansi tai folio tiukasti padan päälle ja kypsennä uunissa 175 asteessa noin 30 minuuttia.

    Ripottele pinnalle persiljaa. Tarjoa lisänä riisiä tai ohraa.

    Vinkki: Voit valmistaa padan myös liedellä kannellisessa paistokasarissa. Valmista muuten samoin kuin uunissa, mutta lisää omenakuutiot joukkoon vasta 15 minuutin kypsennyksen jälkeen.

    Glögipohjaan keitetty sekahedelmäkiisseli nautitaan vaniljavaahdon kera.
    Glögipohjaan keitetty sekahedelmäkiisseli nautitaan vaniljavaahdon kera. Kuva: Sanne Katainen

    Sekahedelmäkiisseli ja vaniljavaahto

    6 annosta

    • Ainekset
    • 1 pussi (à 250 g) kuivattuja sekahedelmiä
    • 6 dl punaista tai vaaleaa glögijuomaa
    • 2 rkl perunajauhoja
    • ¼ dl sokeria
    • Vaniljavaahto
    • 2 dl kuohukermaa
    • 1 prk (200 g) vaniljarahkaa
    • 2 rkl sokeria
    • 1 rkl sitruunamehua
    • Pinnalle
    • kanelia tai piparimuruja

    Valmistusohje

    Leikkaa isot hedelmäpalat pienemmiksi paloiksi. Laita hedelmät teräskattilaan ja lisää glögi. Anna liota noin 3 tuntia.

    Kuumenna ja anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia.

    Nosta kattila levyltä ja sekoita joukkoon pieneen vesitilkkaan sekoitettu perunajauho. Nosta kattila takaisin levylle ja anna kiisselin kiehahtaa.

    Ripottele pinnalle sokeria ja jäähdytä kylmäksi. Jaa kiisseli jäähtyneenä juomalaseihin tai jälkiruokamaljoihin.

    Vaahdota kerma ja sekoita rahkan kanssa. Mausta seos.

    Annostele vaahtoa kiisselin päälle. Ripottele pinnalle kanelia tai piparimuruja.

    Päiväkahvin kanssa on tarjolla luumukakkua.
    Päiväkahvin kanssa on tarjolla luumukakkua. Kuva: Sanne Katainen

    Luumukakku

    15 palaa

    • Ainekset
    • 1 prk (200 g) kaurakeviä
    • ½ dl glögijuomaa
    • 1 dl sokeria
    • 1 dl siirappia
    • 1 tl kanelia
    • 1 tl inkivääriä
    • ½ tl kardemummaa
    • 1 ½ dl luumumarmeladia
    • 200 g maidotonta margariinia
    • 1 rkl valkoviinietikkaa
    • ripaus suolaa
    • 2 tl soodaa
    • 5 dl vehnäjauhoja
    • Pinnalle
    • tomusokeria

    Valmistusohje

    Vatkaa kaurakevi, glögi, sokeri, siirappi ja mausteet keskenään. Lisää joukkoon sulatettu margariini.

    Sekoita sooda jauhoihin. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

    Lusikoi taikina voideltuun ja jauhotettuun 2 litran rengasvuokaan.

    Paista 175 asteessa noin tunti.

    Kumoa jäähtyneenä. Anna tekeytyä seuraavaan päivään. Siivilöi pinnalle halutessasi tomusokeria.