Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Tee makumatka Kreikkaan näillä pitaleivillä

Pitat ovat herkullinen välipala tai lounas.
Pitaleivän taskuun sujautetaan vaihteeksi kreikkalaisia makuja – lammaspyöryköitä ja tsatsikia sekä kasviksia.
Pitaleivän taskuun sujautetaan vaihteeksi kreikkalaisia makuja – lammaspyöryköitä ja tsatsikia sekä kasviksia. Kuva: Carolina Husu

Pitaleivät valmistuvat nopeasti ja ovat helppo kuljettaa evääksi töihin tai vapaapäivien matkoille.

Kreikkalaiset lihapullapitaleivät

2 annosta

  • Ainekset
  • Helpot lihapyörykät
  • 400 g karitsan jauhelihaa
  • 1 ps (52 g) sipulikeittoaineksia
  • ½ dl korppujauhoja
  • 1 tlk (2 dl) kermaviiliä
  • 1 kananmuna
  • Lisäksi
  • 2 pitaleipää
  • 1–2 tomaattia
  • 50 g halloumi- tai salaattijuustoa
  • punasipulia viipaloituna
  • mustia oliiveja
  • rucolaa tai tuoretta oreganoa
  • Kastike
  • 150 g kurkkua
  • 2 dl kreikkalaista jogurttia
  • ½ tl suolaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 tl juoksevaa hunajaa
  • ½ tl suolaa
  • ripaus mustapippuria

Valmistusohje

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Tee ensin lihapullat. Kumoa sipulikeittoainekset kulhoon. Sekoita joukkoon korppujauhot ja kermaviili. Anna seoksen turvota vähän aikaa. Sekoita joukkoon jauheliha ja muna.

Muotoile mureketaikinasta kostutetuin käsin pyöryköitä ja nostele ne leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.

Käytä osa pyöryköistä pitaleivän täytteenä, esimerkiksi 3–4 pitaleipää kohden. Pakasta ylimääräiset pyörykät.

Tee kastike. Pese kurkku ja raasta se karkealla terällä. Pane raaste siivilään, ripottele päälle suolaa ja jätä maustumaan 10 minuutiksi. Purista neste raasteesta mahdollisimman tarkasti pois. Kumoa raaste kulhoon. Sekoita joukkoon muut aineet. Tarkista maku.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kostuta pitaleivät kevyesti vedellä ja kuumenna ne paahtimessa tai mikrossa. Viillä pitaleipiin ”taskut” ja lisää täytteet.

Vinkki! Voit korvata itse tehdyt lihapullat valmiilla liha-, kala- tai kasvispyöryköillä.

Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.