Juurespataleipä
Pataleipä saa mehevää makua juuressoseesta. Vähällä hiivamäärällä ja pitkällä kohotuksella valmistuva leipä on superhelppo, kunhan muistaa laittaa taikinan tekeytymään edellisenä iltana.
Ihanan helppo ja todella maukas juurespataleipä kaipaa seurakseen vain voita tai muuta hyvää levitettä. Kuva: Sanne KatainenJuurespataleipä
1 leipä
Ainekset
- 1 pkt (500 g) juuressosetta
- 3 dl hiivaleipäjauhoja
- noin 2 ½ dl vehnäjauhoja
- ¾ tl kuivahiivaa
- 1 tl suolaa
Valmistusohje
Kumoa juuressose kulhoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita nopeasti soseeseen, kunnes taikina on tasainen. Älä vaivaa. Taikinan tulee pysyä koossa, mutta olla mahdollisimman löysää. Peitä kulho talouskelmulla ja anna taikinan herätä huoneenlämmössä yön yli.
Kumoa taikina aamulla kevyesti jauhotetulle pöydälle ja anna tekeytyä vielä uunin lämpiämisen ajan.
Nosta uuninkestävä pata tai kattila kansineen uuniin, ja käännä uuni lämpiämään 225 asteeseen. Kun uuni on kuuma, ota kuuma pata pöydälle. Sipaise varovasti kuuman padan pohjalle ja reunoille ruokaöljyä.
Pyöräytä taikina jauhotetuin käsin palloksi ja nosta nopeasti kuumaan pataan. Sulje kansi ja nosta pata uuniin. Ota kansi pois, kun leipä on paistunut 30 minuuttia ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia, tai kunnes leipä on saanut kauniin värin. Kumoa leipä padasta heti uunista ottamisen jälkeen. Anna jäähtyä ennen leikkaamista.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
