Kavala ruokahuijaus Euroopassa: Mantelijauheita on jatkettu maapähkinällä – Tulli seuraa tilannetta Suomessa
Arvokkaat mantelit ja pähkinät ovat houkutteleva kohde ruokapetosten tekijöille.
Mantelituotteita on jatkettu Euroopassa halvemmilla raaka-aineilla, kuten maapähkinällä. Kuva: UnsplashHuijarit tehtailevat Euroopassa ruokapetoksia lisäten arvokkaiden manteli- ja pähkinäjauheiden ja -rouheiden joukkoon halvempia raaka-aineita niistä pakkauksessa mainitsematta. Näin voitot pystytään maksimoimaan ihmisiä huijaamalla.
”Halvemman raaka-aineen lisääminen kalliimman sekaan ilman merkintää on yksi yleisistä ruokapetoksen muodoista. Koostumuksen väärentäminen on paitsi väärin ja rikos, myös suuri riski allergioiden kannalta. Jos esimerkiksi maapähkinää ei ole ilmoitettu pakkauksessa, ei allerginen ihminen osaa varoa tuotetta”, Tullin tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling kertoo tiedotteessa.
Tulli tutki keväällä 2023 ulkomailta Suomeen tuotuja manteli- ja pähkinätuotteita. Tuotteiseen lukeutui mantelijauhoja, hasselpähkinärouheita sekä mantelimassaa sisältäviä marsipaaneja. Tuotteista etsittiin laboratoriotestein merkkejä maapähkinästä, jolla kalliimpia raaka-aineita saatetaan korvata.
Tullin tutkimat tuotteet olivat peräisin Ruotsista, Tanskasta, Puolasta, Espanjasta, Turkista ja Yhdysvalloista. Tutkituista tuotteista ei löytynyt maapähkinää tai viitteitä ruokapetoksista.
Euroopassa tilanne on eri kuin Suomessa. EU:n RASFF-järjestelmään kirjattiin alkuvuodesta 2023 muutamia petokseen viittaavia tapauksia, joissa mantelivalmiste oli sisältänyt maapähkinää ilman, että siitä oli mainittu pakkauksessa. Tämän vuoksi Tulli otti manteli- ja pähkinätuotteet valvontaansa. RASFF on elintarvikkeiden ja rehujen turvallisuuteen liittyvä EU:n yhteinen hälytysjärjestelmä.
Tullin mukaan manteli- ja pähkinävalmisteisiin liittyvää petoksellisuutta on todettu muualla Euroopassa jo vuosien ajan.
Tulli kertoo valvovansa manteli- ja pähkinätuotteita jatkuvasti myös muiden kuin ruokapetosten varalta.
”Laboratoriossa tutkimme pähkinöistä ja pähkinätuotteista muun muassa torjunta-aineita, mikrobiologista laatua, kuten salmonellaa, sekä homeiden tuottamia syöpää aiheuttavia yhdisteitä eli mykotoksiineja”, Tullilaboratorion jaostopäällikkö Anu Kallinen kertoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





