Elintarviketeollisuusliitto osin tyytyväinen parlamentaarisen maataloustyöryhmän raporttiin – ”Näkökulma täytyy laajentaa alkutuotannosta kattamaan koko ruoka-ala”
Elintarviketeollisuusliiton mielestä sen ehdottama ruoka-alan kasvuohjelma mahdollistaisi koko elintarvikesektorin kasvua ja huoltovarmuutta vahvistavien esitysten toimeenpanon alkutuotannosta jalostavaan teollisuuteen.
Ruokaviennin kasvattaminen tukee Suomen omavaraisuutta ja parantaa elintarvikeketjun kykyä kohdata markkinakriisejä, sanoo Elintarviketeollisuusliitto. Kuva: Kari SalonenElintarviketeollisuusliiton mielestä on hienoa, että maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien parlamentaarinen arviointiryhmä on saavuttanut monissa kysymyksissä laajan, puoluerajat ylittävän yhteisymmärryksen. Liiton mukaan tämä luo ennustettavuutta ruoka-alan toimintaympäristöön tuleville vuosille.
”Elintarviketeollisuuden näkökulmasta yhteinen ja yleisesti hyväksytty ruokaketjun markkinoiden tilannekuva auttaa päättäjiä ja alan toimijoita tekemään päätöksiä tietoon pohjaten. Se tasaa myös ketjun toimijoiden epäsymmetristä tiedonsaantia ja parantaa markkinoiden toimivuutta”, sanoo tiedotteessa Elintarviketeollisuusliiton ekonomisti Bate Ismail.
Ismailin mukaan nykyisen tilannekuvan rinnalle tarvitaan pidemmälle tulevaisuuteen luotaavien signaalien kartoitusta. Niiden avulla ruokaketju pystyy varautumaan hallitusti markkinoiden muutoksiin.
Parlamentaarinen työryhmä esittää ruuantuotannolle pitkän aikavälin strategiaa, jonka tavoitteena on Suomen elintarvikesektorin kansallisen huoltovarmuuden parantaminen.
”Jos halutaan vahvistaa huoltovarmuutta, alan uudistumista ja toimintaedellytyksiä, työryhmän ehdottaman strategian näkökulma täytyy laajentaa alkutuotannosta kattamaan koko ruoka-ala”, Ismali sanoo.
Hänen mukaansa Elintarviketeollisuusliiton ehdottama ruoka-alan kasvuohjelma mahdollistaisi koko elintarvikesektorin kasvua ja huoltovarmuutta vahvistavien esitysten toimeenpanon alkutuotannosta jalostavaan teollisuuteen.
Ruokaviennin kasvattaminen tukee Suomen omavaraisuutta ja parantaa elintarvikeketjun kykyä kohdata markkinakriisejä. Ruokaviennin edistämispalvelujen keskittäminen Business Finlandiin on Elintarviketeollisuusliiton mukaan tärkeää, jotta viennin kehittämiselle on pitkäjänteinen ja pysyvä tuki.
”Toimenpiteitä on syytä suunnitella tarkasti yhdessä vientiä tekevien yritysten kanssa.”
Ruokaketju toimii markkinalähtöisesti, minkä vuoksi ketjun sopimussuhteisiin tarvitaan tasapuolista riskinjakoa ja toimivaa kilpailua. Niistä hyötyvät sekä ruokaketjun toimijat että kuluttajat, liitto toteaa tiedotteessaan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



