
Kaksi kolmasosaa suomalaisten syömästä kalasta tuodaan ulkomailta – kotimaista kalantuotantoa halutaan trimmata vastamaan paremmin kysyntään
Luonnonvarakeskuksen politiikkasuosituksessa esitetään ratkaisuja, joilla tähdätään kotimaisen kalan käytön kaksinkertaistamiseen.
Särkeä menee suuret määrät hukkaan, sillä tällä hetkellä suomalaisten ruokalautaselle ui harvoin silakka tai särki. Kuva: Jaana KankaanpääSuomalaiset haluaisivat tutkimusten mukaan syödä enemmän kotimaista kalaa. Kaksi kolmasosaa suomalaisten syömästä kalasta on tällä hetkellä ulkomailta tuotua, vaikka Suomessa eletään vesistöjen ympäröimänä.
Luonnonvarakeskuksen politiikkasuosituksessa esitetään nyt ratkaisuja, joilla tähdätään kotimaisen kalan käytön kaksinkertaistamiseen.
Kotimaiseen kalantuotantoon yritetään löytää lisävirtaa muun muassa kehittämällä yhteistyötä tutkimuksen ja yritysten välillä. Tämä helpottaisi uusien teknologioiden käyttöönottoa ja kotimaisia lisäarvotuotteita valmistavien arvoketjujen rakentumista.
Erityisesti silakkaa ja särkikaloja tulisi päätyä suomalaisten lautasille nykyistä enemmän. Kalanjalostuksessa pienen silakan, muikun, kuoreen ja särkikalojen käyttöä voidaan lisätä uusien tuotantoteknologioden avulla.
Nyhtökala toimii samaan tapaan kuin nyhtökaura. Nyhtökalan valmistuksessa hyödynnetään pikkukaloja kokonaisina. Kuva: Jaana KankaanpääEsimerkiksi ekstruusio ja fermentaatio mahdollistavat Luonnonvarakeskuksen mukaan pienten kalojen kustannustehokkaan ja monipuolisen hyödyntämisen elintarviketeollisuudessa.
Ruokainnovaatioita on kehitelty muun muassa VTT:llä. Erikoistutkija Kaisu Honkapää VTT:ltä kertoo, että ekstruusiolla jauhetuista pikkukaloista voidaan valmistaa esimerkiksi nyhtökalaa, jota voi käyttää samaan tapaan kuin nyhtökauraa tai härkistä.
"Nyhtökalan valmistus vaikka kokonaisesta jauhetusta kalasta voisi olla ihan realistinen menetelmä kalateollisuudelle."
"Ekstruusio on normaali ruokateollisuuden prosessi, mutta kalateollisuudessa se on uusi. Prosessin kehittämisessä tarvitaan kuitenkin investointeja ja asennemuutosta siihen, että uskalletaan lähteä kehittämään ihan uudenlaisia tuotteita", Honkapää sanoo.
Nyhtökalassa voidaan hyödyntämään sellaisia kaloja, jotka ovat tähän saakka olleet liian pieniä elintarviketeollisuudelle. Uusia start up -yrityksiä on kuitenkin jo perustettu ja tuotteitakin on jo tulossa kuluttajamarkkinoille.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


