Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Patonki

Ranskalaisen patongin rapean pinnan voi saada aikaan myös kotiuunissa. Heitä tai suihkuta kuumaan uuniin hiukan vettä ja saat leipomuksesi pintaan rapeutta.
Patonkiin vedetyt viillot edesauttavat kosteuden lisäksi kuoren rapeutumista.
Patonkiin vedetyt viillot edesauttavat kosteuden lisäksi kuoren rapeutumista. Kuva: Jaana Kankaanpää
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Patonki

3 leipää

Juuritaikina

  • 2 1/2 dl kylmää vettä tai kefiiriä
  • 1 tl kuivahiivaa
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja

Seuraavana päivänä taikina

  • 1 tl kuivahiivaa
  • 1 dl vettä
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • noin 5 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja

Valmistusohje

Sekoita juuritaikinan ainekset. Vesi saa olla reilusti kädenlämpöistä. Peitä kulho kelmulla ja laita jääkaappiin. Anna juuren käydä noin vuorokauden verran.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Ota juuri seuraavana päivänä tunniksi huoneenlämpöön. Sekoita suola ja sokeri huoneenlämpöiseen juuritaikinaan. Vaivaa kuivahiiva ja jauhot vähitellen taikinaan. Jatka vaivaamista, kunnes taikina on kimmoisaa. Anna taikinan kohota peitettynä noin pari tuntia. Jos se kohoaa liikaa, niin paina kasaan kesken kohotuksen.

Jaa taikina kolmeen osaan. Kauli palat suorakaiteen muotoisiksi. Kääri vinoittain rulliksi ja nosta pelleille. Anna kohota. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita uunin pohjalle vesiastia.

Vedä veitsellä kohonneen patongin pintaan poikittain muutama viilto ja voitele pinta vedellä.

Laita pelti uuniin ja samalla pudota lämpötila. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia ja ota vesiastia pois. Jatka paistamista vielä toiset 15 minuuttia.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Anna jäähtyä peittämättä.