Saaristolaisleipä
Saaristolaisleipä on suosittu joululeivonnainen. Ruismaltaista hienoksi jauhettu mämmi-leipämallas on omiaan tähän leipätaikinaan. Taikina saa jäädä löysäksi eikä sitä vaivata mallaslimpun tavoin. Mallaslimppuun sopivat hyvin rouheiset kaljamaltaat tai kaljan valmistuksesta jäänyt mäski. Maltaan makeutta lisätään ja korostetaan tummalla siirapilla, sillä saaristolaisleipä saa olla melko makea. Se sopii joulupöytään yhtä hyvin graavikalan kuin juuston seuraan.
Maltaisen makea saaristolaisleipä saa tekeytyä ainakin vuorokauden paistamisen jälkeen. Kuva: Jaana KankaanpääSaaristolaisleipä
2 isoa vuokaleipää
Ainekset
- 1 l piimää
- 50 g hiivaa
- 3 dl tummaa siirappia
- 1 rkl suolaa
- (2 dl puolukoita)
- 3 dl kauraleseitä
- 3 dl mämmi-leipämallasta
- 3 dl karkeita ruisjauhoja
- noin 1 l vehnäjauhoja
Voiteluun
- 1/2 dl vettä
- 1/2 dl tummaa siirappia
Valmistusohje
Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää loput aineet puuhaarukalla sekoittaen. Lisää halutessasi jäisiä puolukoita rouhittuna. Sekoita taikina hyvin, mutta älä vaivaa liikaa. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Voitele huolella kaksi pitkänomaista (2 l) leipävuokaa tai kolme (1,3 l) kertakäyttövuokaa. Ripottele pohjalle ja reunoille mämmi-leipämallasta. Jaa taikina vuokiin. Taikinaa tulee vuoan puoleen väliin.
Anna kohota peitettynä kaksinkertaiseksi, noin pari tuntia. Paista leipiä uunin alaosassa aluksi 175 asteessa 1 1/2 tuntia. Voitele leipien pinta siirappivedellä. Peitä leivät kevyesti alumiinifoliolla. Kypsennä vielä noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja kumoa leivät. Maku on parhaimmillaan 1–2 päivän kuluttua. Säilytä leipä jääkaapissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
