Talous

EU tutkii väärennettyjä, netistä ostettuja "koronavirustuotteita" – ovat usein tehottomia ja terveydelle haitallisia

Nettikaupoissa on myynnissä väärennettyjä koronavirustuotteita.
Kimmo Haimi
Monet hygieniatuotteet ovat olleet kovassa kysynnässä. Niitä on tilattu myös netistä.

Euroopan petostentorjuntavirasto (Olaf) on käynnistänyt tutkimuksia väärennetyistä koronavirustuotteista, joista monet ovat tehottomia tai jopa terveydelle haitallisia.

Netissä on myytävänä muun muassa "koronavirussuihkeita" ja "koronaviruspakkauksia", joilla voidaan myyjän mukaan suojata kansalaisia koronavirustartunnalta. Markkinoilla liikkuu paljon väärennettyjä ja ylihintaisia tuotteita, Olaf kertoo.

"Väärennettyjä hengityssuojaimia on myytävänä verkossa jäsenmaista riippuen 5-10 eurolla, joka on kolminkertainen hinta normaalin verrattuna", Olaf toteaa lausunnossaan.

Väärennetyt tuotteet saapuvat Eurooppaan online-myynnin kautta ja ne tuodaan koteihin posti- tai kuriiripalveluilla. Tuotteiden mukana ei kuitenkaan ole aina vaadittavia todistuksia, ja ne voivat sisältää haitallisia ainesosia.

Ennen kuin EU määräsi unionin ulkorajat kiinni, väärennettyjä tuotteita saapui Eurooppaan matkustajien mukana muista maanosista.

Euroopan komissio ilmoitti loppuviikosta, että se on tehostanut väärennösten torjuntaa yhdessä kuluttajaviranomaisten kanssa.

"Jotkut alustat, kuten Amazon ja Facebook, ovat vapaaehtoisesti ryhtyneet toimiin", oikeus- ja kuluttaja-asioista vastaava komissaari Didier Reynders kertoo.

Kansainvälinen rikospoliisijärjestö Interpol takavarikoi torstaina yli 34 000 tuotetta, joiden joukossa oli huonolaatuisia kasvosuojaimia ja väärennettyjä koronaviruslääkkeitä, Politico kertoo.

Politicon uutinen

Nettihuijaritkin yrittävät hyötyä koronasta – näin suojaudut ikäviltä yllätyksiltä

Lue lisää