Omakotirakentamisessa hurja tahti Rovaniemellä - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Talous

Omakotirakentamisessa hurja tahti Rovaniemellä

Rovaniemellä rakennetaan nyt omakotitaloja enemmän kuin viimeiseen viiteen vuoteen.
Eija Mansikkamäki
Rovaniemellä omakotirakentamiseen on tänä vuonna myönnetty noin 20 prosenttia enemmän rakennuslupia kuin keskimäärin viitenä viime vuotena.

Tuoreen Suomi rakentaa -markkinakatsauksen mukaan Suomeen nousee nyt historiallisen vähän omakotitaloja. Rovaniemi tekee poikkeuksen.

Kaupungin uusimman lupatilaston perusteella omakotirakentamiseen on tänä vuonna myönnetty noin 20 prosenttia enemmän rakennuslupia kuin keskimäärin viitenä viime vuotena - yhteensä 72 kappaletta.

"Omakotitalorakentamisen elpyminen luo tulevaisuuden uskoa näin koronakriisin keskellä. Oma talo pientaloalueelta tuntuu houkuttelevan rovaniemeläisiä, kun taas kerrostaloille on myönnetty puolet vähemmän rakennuslupia kuin vielä huippuvuonna 2016. Silloin luvat myönnettiin peräti 11 kerrostalolle", Rovaniemen kaupungin ympäristöpäällikkö Erkki Lehtoniemi kertoo.

Yhtä selkeää syytä omakotirakentamisen kiihtymiselle ei liene. Tarkastusinsinööri Jari Kortesalmi uksii, että taloudellisen tilanteen kohentuminen voi olla yksi selittävä tekijä.

Kortesalmen varovaisen arvion mukaan enemmistö rakennuslupien hakijoista on nuoria perheitä. Lupia on myönnetty eri puolille kaupunkia: Nivavaaran uudelle kaava-alueelle, Vennivaaraan ja muun muassa Pöykkölään.

Omakotitalo on suomalaisten toivotuin asumismuoto. Pientalorakentaminen oli koko maassa 10 prosentin kasvussa tämän vuoden maaliskuuhun saakka, jolloin koronakriisi iski. Markkinatilanteessa toukokuun alussa kasvu oli enää 5 prosentin luokkaa.

Suomi rakentaa -markkinakatsaus ennustaa omakotialoituksille kasvua ensi vuodelle noin 7 500:n tasolle.

Lue myös: Kiinnostus mökkien ja omakotitalojen ostoon on lisääntynyt roimasti – "Käänne alkoi jo ennen koronaa"

Lue lisää
Teerijärven kylässä rakennetaan unelmien koteja
Mainostaja: Teri-Talot

Sianlihan Kiina-lisät ohi - EU-tuottaja saa nyt saman kuin ennen ASF-kriisiä

Lannoitekaupassa on nyt ostajien kissanpäivät - kilpailijat vastasivat Yaran hintojen laskuun

Markkinakatsaus: Jo keskimääräiset hehtaarisadot pullistaisivat kotimaan viljavarastot