Talous

Pohjanmaan neljä maakuntajohtajaa: "Turkisalan tulevaisuus vakavasti uhattuna"

"On välttämätöntä, että turkisala ja sen erityispiirteet otetaan huomioon, kun suomalaisia yrityksiä autetaan pääsemään jaloilleen koronaepidemian seurauksista", neljän pohjalaismaakunnan maakuntajohtajat sanovat.
Johannes Tervo
Tässä arvioidaan turkisten laatua.

Maakuntajohtajat julkistivat tiistaina kannanoton, jossa he muistuttavat turkiselinkeinon merkityksestä maakunnilleen.

"Suomessa on noin 700 turkistilaa. Ne ovat suurimmalta osin perheyrityksiä. Erityisen merkittävää turkistuotanto on pohjalaismaakunnille", maakuntajohtajat toteavat.

Kannanoton allekirjoittajat ovat Asko Peltola Etelä-Pohjanmaan liitosta, Jyrki Kaiponen Keski-Pohjanmaan liitosta, Pauli Harju Pohjois-Pohjanmaan liitosta ja Kaj Suomela Pohjanmaan liitosta (Österbottens förbund).

"Koronakriisi on ajanut jo muutenkin talousahdingossa olleen turkisalan kestämättömään tilanteeseen", maakuntajohtajat kirjoittavat.

"Turkishuutokauppaa ei ole pystytty järjestämään normaalisti, ja monet tarhat ovat ylipääsemättömissä maksuvaikeuksissa."

Maakuntajohtajien mukaan "valtio on tarttunut koronakriisin hoitoon vakavasti".

"Kriisin hoidossa on otettava huomioon kaikki siitä kärsineet elinkeinot. Turkiselinkeinolle aiheutuneet menetykset kuluneen kevään osalta ovat arvioiden mukaan ainakin 80 miljoonaa euroa."

Turkistarhojen tuotanto myydään lähes kokonaan ulkomaille, maakuntajohtajat muistuttavat.

"Viennin arvo oli yli 300 miljoonaa euroa vuonna 2019. Kaikkiaan turkisala työllistää tuhansia suomalaisia. Turkiselinkeinolta saatavat verot ja maksut ovat merkittäviä yhteiskunnalle ja pohjalaismaakuntien kuntataloudelle."

Lue lisää:

Turkiselinkeinon viennin arvo viime vuonna 312 miljoonaa euroa – Halsualla turkiseläinkasvatuksen osuus kunnan verotuloista on 12,4 prosenttia

"Turkistuotantoa pakko vähentää koronakriisin vuoksi" – Saga Fursin uusi toimitusjohtaja Magnus Ljung: "En usko että tarhojen määrä painuu Suomessa alle 500:n"

Turkisalan ahdingosta kertoo myös suomalainen turkisten huutokauppayhtiö Saga Furs Oyj pörssitiedotteessaan, joka julkistettiin viime maanantaina.

Saga Fursin mukaan sen maksuvalmius on kiristynyt selvästi.

Syynä tähän on koronaviruksen aiheuttama nahkojen myynnin viivästyminen, pörssitiedotteessa todetaan.

"Yhtiön omaan toimintaan on sitoutunut enemmän rahoitusta, ja tuottajat ovat nostaneet poikkeuksellisen paljon ennakkomaksuja yhtiöltä", huutokauppayhtiö kertoo tiedotteessaan.

Lisääntyneen käyttöpääomatarpeen turvaamiseksi Saga Furs kertoo hakeneensa koronapandemian vuoksi myönnettävää lainatakausta. Saga Furs haki takausta Suomen valtion omistamalta erityisrahoitusyhtiöltä Finnveralta, joka ei takausta kuitenkaan myöntänyt.

Saga Furs päätti 13.5. keskeyttää ennakkorahoituksen tuottajille kesä–heinäkuun vaihteessa järjestettävään huutokauppaan saakka. Ennakkorahoituksen keskeytyksellä Saga Furs pyrkii varmistamaan maksuvalmiutensa.

Lue lisää:

Saga Fursin liikevaihto ja -tulos romahtivat – koronapandemia koetteli turkisten huutokauppayhtiötä

Ylituotantoa, vuosia jatkunut hintakriisi ja nyt koronan iskut: "Moni turkistarhayhtiö kärsii sekä kannattavuus- että maksuvalmiusongelmista"

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja ehdottaa turkistarhaajille siirtymätukea: Auttaisi tarhaajia uuden elinkeinon pariin ja helpottaisi turkistarhauksesta luopumista

Johannes Tervo
Vasemmalla on ensiluokkainen ketunnahka, keskellä keskiverto ja oikealla vähemmän hyvä.
Lue lisää

MT:n kysely: Liki puolet suomalaisista kieltäisi turkistarhauksen – nuoret, naiset ja vihreät innokkaimpia elinkeinon kieltäjiä

Tanskalaisia turkistarhaajia Suomeen? ”Kyselyitä Tanskasta on jo tullut”, Saga Fursin toimitusjohtaja Magnus Ljung kertoo – turkisten huutokauppayhtiön osakekurssi vahvistunut Helsingin pörssissä

Koronaa ei ole löydetty suomalaisilta minkkitarhoilta — 15 tarhaa tutkittu

Maailman suurin turkishuutokauppayhtiö lopettaa toimintansa – Kopenhagen Fur on kattanut 40 prosenttia maailman minkkiturkisvälityksestä