Talous

Saga Fursin liikevaihto ja -tulos romahtivat – koronapandemia koetteli turkisten huutokauppayhtiötä

Saga Fursin julkistaman puolivuotiskatsauksen luvut ovat synkät. Välitysmyynnin arvo laski 65 prosenttia vertailukaudesta. Välitettyjen nahkojen määrä putosi 3,3 miljoonasta nahasta 1,6 miljoonaan.
Mauri Ratilainen
Saga Furs joutui luopumaan perinteisestä kevättalven huutokaupastaan, joka on järjestetty Vantaalla. Syynä olivat koronaviruksen vuoksi asetetut matkustus- ja kokoontumisrajoitukset.

Turkisten huutokauppayhtiö Saga Furs Oyj julkisti puolivuotiskatsauksensa maanantaina. Katsaus koskee ajanjaksoa 11/2019–4/2020.

Konsernin liikevaihto laski 53 prosenttia vertailukaudesta (11/2018–4/2019). Uusimmalla puolivuotiskaudella liikevaihto oli 9,7 miljoonaa euroa, vertailukaudella liikevaihtoa kertyi 20,7 miljoonaa.

Liiketulos oli miinusmerkkinen: -12,5 miljoonaa euroa. Myös vertailukaudella konsernin liiketulos oli miinuksella, mutta huomattavasti vähemmän: -3,8 miljoonaa euroa.

Konsernin nettorahoitustuotot laskivat 16 prosenttia ja olivat 1,7 miljoonaa euroa (2,0 milj. euroa).

Konsernin tulos ennen veroja oli 10,8 miljoonaa euroa tappiollinen (-1,8 milj. euroa).

Osakekohtainen tulos oli -2,44 euroa (-0,42 euroa).

Välitysmyynnin arvo laski 30.4.2020 päättyneellä puolivuosikaudella 65 prosenttia vertailukaudesta. Välitysmyynnin arvo oli 45,3 miljoonaa euroa, kun se vertailukaudella oli lähes 127 miljoonaa.

Yhtiö välitti puolivuosikauden aikana 1,6 miljoonaa nahkaa. Vertailukaudella Saga Furs välitti 3,3 miljoonaa nahkaa.

Välitetty minkkimäärä laski noin 40 prosenttia. Välitetty kettumäärä putosi peräti 80 prosenttia.

Koronaviruspandemia vaikutti merkittävästi konsernin välitysmyynnin pienentymiseen. Koronan vuoksi asetetut matkustus- ja kokoontumisrajoitukset estivät maalis–huhtikuun huutokaupan järjestämisen Vantaalla.

Perinteisen huutokauppatilaisuuden sijasta yhtiö järjesti turkisnahkojen verkkohuutokaupan – ensimmäistä kertaa yhtiön historiassa.

Lue lisää:

Turkishuutokaupan siirto oli ikävä uutinen suomalaisille tarhayrittäjille – "Turkisala on viime viikkoina ajautunut kuilun partaalle"

Puolivuotiskatsaus päättyy huhtikuun viimeiseen päivään.

Katsauksen jälkeisiin tapahtumiin kuuluu esimerkiksi Saga Furs Oyj:n toimitusjohtajan vaihtuminen.

Yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi nimitettiin 6.5. diplomi-insinööri Magnus Ljung. Yhtiötä vuodesta 2009 johtanut Pertti Fallenius jäi samalla pois yhtiön operatiivisesta johdosta.

Yhtiön varatoimitusjohtajana ja toimitusjohtajan sijaisena jatkaa Juha Huttunen.

Yhtiössä on parhaillaan menossa yhteistoimintaneuvottelut. Yt-neuvottelut alkoivat 20.5. Neuvottelujen on arvioitu päättyvän heinäkuun puoleenväliin mennessä.

Yt-neuvottelujen piirissä on koko konserni, myös sen kansainvälinen organisaatio.

"Valitettavasti en pidä realistisena, että säästötavoitteisiin päästään ilman irtisanomisia", arvioi Saga Fursin henkilöstöjohtaja Marjatta Paunonen. (MT 22.5.2020)

Yrityksessä on tällä hetkellä noin 350 työntekijää.

Lue lisää:

Saga Furs aikoo karsia kolmanneksen kuluistaan – turkisten huutokauppayhtiö aloittaa yt-neuvottelut

Saga Furs kertoo maanantaina julkaisemassaan pörssitiedotteessa, että yhtiön maksuvalmius on kiristynyt selvästi. Syynä tähän on koronaviruksen aiheuttama nahkojen myynnin viivästyminen.

"Yhtiön omaan toimintaan on sitoutunut enemmän rahoitusta ja tuottajat ovat nostaneet poikkeuksellisen paljon ennakkomaksuja yhtiöltä", tiedotteessa todetaan.

Lisääntyneen käyttöpääomatarpeen turvaamiseksi Saga Furs haki covid-19-pandemian johdosta myönnettävää lainatakausta Finnveralta, mutta takausta ei myönnetty.

Yhtiö päätti 13.5. keskeyttää ennakkorahoituksen tuottajille kesä–heinäkuun vaihteen huutokauppaan saakka.

Ennakkorahoituksen keskeytyksellä Saga Furs pyrkii varmistamaan maksuvalmiutensa.

Lue lisää:

Saga Furs vaatii tarhaajia vähentämään kettujen määrää: "Uuden turkistuotannon rahoittamiseen on nyt tavallista vähemmän varoja"

Ylituotantoa, vuosia jatkunut hintakriisi ja nyt koronan iskut: "Moni turkistarhayhtiö kärsii sekä kannattavuus- että maksuvalmiusongelmista"

Turkiselinkeinon viennin arvo viime vuonna 312 miljoonaa euroa – Halsualla turkiseläinkasvatuksen osuus kunnan verotuloista on 12,4 prosenttia

Keskusta esittää turkistarhauskeskittymän vahvistamista – Jari Leppä puolueensa työllistämistoimista: ”Totta kai turkistalous on meidän papereissamme mukana"

Saga Furs
Magnus Ljung nimitettiin Saga Furs Oyj:n uudeksi toimitusjohtajaksi 6.5.2020.
Lue lisää

"Minkkituotanto palannut kannattavaksi" – Saga Furs: Ketun osalta tilanne ei ole yhtä hyvä

Turkisten huutokauppa jatkuu torstaihin – Saga Furs: ”Tarjotuista ketunnahoista myytiin yli puolet”

”Turkiskauppa palannut kannattavalle tasolle" – Saga Fursin kesäkuun huutokaupan välitysmyynti lähes 190 miljoonaa

"Minkinnahat myytiin yli 90-prosenttisesti, hintataso nousi merkittävästi" – Saga Fursin toimitusjohtaja: "Tämä on meille merkki palautuneesta luottamuksesta"