Maakuntien omakotitalojen kauppa kasvoi ja kesämökkikauppa käy vireänä vieläkin – OP Koti: Nyt haetaan väljyyttä ja lisähuonetta etätöitä varten - Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Maakuntien omakotitalojen kauppa kasvoi ja kesämökkikauppa käy vireänä vieläkin – OP Koti: Nyt haetaan väljyyttä ja lisähuonetta etätöitä varten

"Buumista en puhuisi, mutta tilanne on edelleen kesken ja nähtäväksi jää, tuleeko trendistä pysyvä."
Kari Salonen
Mikkelin asuntomessuilla esiteltiin luonnonläheistä asumista vuonna 2017.

Korona hiljensi keväällä asuntokaupan, mutta toipuminen alkoi taas toukokuussa, kertovat Kiinteistövälitysalan Keskusliiton tiedot.

Kesäkuussa omakotitalojen myynti pompsahti jo pari prosenttia edellisvuoden yli ja jopa niin, että esimerkiksi Seinäjoella myynti oli liki kuusi, Oulussa lähes yhdeksän, Kouvolassa 11, Joensuussa 14, Jyväskylässä 28 ja Lappeenrannassa peräti 51 prosenttia enemmän kuin kesäkuussa 2019.

Talokauppa laski Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Espoossa.

Mitä Lappeenrannassa oikein tapahtui?

"Kauppaa on tehty, mutta ei täällä varsinaista ryntäystä tai buumia ole", kiinteistövälittäjä Kaija Peltola OP Koti Etelä-Karjalasta kertoo. Toimisto kattaa Lappeenrannan ja Imatran.

"Mutta jos haja-asutusalueelta eli 15 minuutin päästä kaupungista tulee talo myyntiin, sille on kysyntää ja kun hinta on kohdallaan, ne myydään nopeasti."

Hinta on täällä kohdillaan, kun hyväkuntoisen talo on haarukassa 150 000–200 000 euroa.

"Juuri suhteellisen hyväkuntoisista perhetaloista on kysyntää. Nyt halutaan asua väljemmin ja saada myös omaa rauhaa. Osalla asiakkaista on ajatuksena saada yksi lisähuone, jotta voi tehdä etätöitä kotoa käsin."

Toimitusjohtaja Mia Savolainen lisää, että omakotitalojen kaupassa korona näkyy: kokonaismyynti pieneni tammi–kesäkuussa, mutta kesäkuussa kauppa virisi.

"Sähköisiltä markkinapaikoilta näkee, että koko ajan etsitään kesämökkejä ja omakotitaloja. Buumista en puhuisi, mutta tilanne on myös edelleen kesken. Nähtäväksi jää, tuleeko tästä pysyvä trendimuutos eli että haetaan enemmän tilaa ja väljyyttä."

Savolaisen mukaan etätyön lisääntyminen näkyy myös mökkikaupassa.

"Etelä-Karjalassa hyvin varustellut ja vuoden ympäri asuttavat mökit, joissa yhteydet toimivat, ovat kiinnostaneet tänä kesänä enemmän kuin ennen. Yllättävää on, että mökkejä kysytään edelleen, vaikka eletään jo elokuuta."

Ilmiö saattaa kieliä ihmisten varautumisesta syksyyn ja koronan toiseen aaltoon.

Mökeissä kiinnostavat myös omakotitalojen tapaan uudehkot ja hyväkuntoiset, noin 200 000 euron huvilat.

Lue lisää

Suomessa 105 uuttaa koronatartuntaa – Tartuntojen lähde tiedossa Husin alueella vain murto-osalla

Maski suojaa myös maalla

Koronaepidemia kiihdyttää vauhtiaan – kansalaiset laistavat suosituksia maskien käyttämisestä

THL: Jos koronaepidemia etenee kiihtymisvaiheeseen, maskia suositellaan lukioissa ja ammattikouluissa