Talous

Kilpailu viljan hankinnassa kovenee, arvioi A-Rehun Reijo Flink – "Altian ja Arcuksen yhdistyminen on myönteinen uutinen"

A-Rehu Oy ja norjalaisen alkoholiyhtiön Arcuksen kanssa yhdistyvä Altia Oyj ovat tiiviissä yhteistyössä Ilmajoen Koskenkorvalla. Alkoholijuomayhtiöiden fuusion uskotaan vahvistavan Koskenkorvan tehtaan asemaa. A-Rehun toimitusjohtaja Reijo Flink ennustaa kovenevaa kilpailua viljan hankintaan.
Johannes Tervo
Altian ja A-Rehun tuotantolaitokset sijaitsevat Ilmajoen Koskenkorvalla samalla teollisuustontilla samojen aitojen sisällä.

"Altian ja Arcuksen yhdistyminen on myönteinen uutinen. Hartioiden vahvistuminen on hyvä juttu", A-Rehu Oy:n toimitusjohtaja Reijo Flink sanoo.

Altia ja Flinkin johtama A-Rehu tekevät tiivistä yhteistyötä Ilmajoen Koskenkorvalla.

Flink korostaa, että hän kommentoi alkoholijuomayhtiöiden fuusiouutista tiistaina julkisuudessa olleiden tietojen perusteella.

"Sen yksityiskohtaisemmin en asiaa toistaiseksi tunne. Meillä ei ollut etukäteen tietoa yritysten yhdistymissuunnitelmasta", A-Rehun toimitusjohtaja kertoo.

Hän arvioi, että A-Rehun rehunmyyntiin on luvassa kasvua. Flink perustaa arvionsa omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) lausuntoon, jonka mukaan Altian Koskenkorvan-yksikön tuotantovolyymi kasvaa.

Sama viesti on Altian toimitusjohtajalla Pekka Tennilällä. Hänen mukaansa Altian ja Arcuksen yhdistyminen vahvistaa Koskenkorvan tislaamon asemaa, ja tehtaan tuotanto voi kasvaa.

"Se tietää lisää elinvoimaa tälle alueelle", A-Rehun Flink sanoo.

Sekä Altia että A-Rehu hankkivat viljaa Koskenkorvan tehtaidensa lähistöltä.

Flink ennustaa kovenevaa kilpailua viljan hankintaan.

"Sillä tavalla tämä uutinen on myönteinen myös peltoviljelijöille. Uskon, että hankinta-alueet kasvavat.”

Hän luottaa, että A-Rehun ja uuden yhtiön yhteistyö sujuu.

"Altian kanssa yhteistoimintamme on jatkunut pitkään. Se on vain parantanut juoksuaan."

A-Rehu on elintarviketalo Atrian ja suomalaisten kotieläintilojen omistama yritys.

Johannes Tervo
"Altian kanssa yhteistoimintamme on jatkunut pitkään", A-Rehu Oy:n toimitusjohtaja Reijo Flink sanoo.

A-Rehun ja Altian yhteistyö Ilmajoen Koskenkorvalla syveni entisestään vuonna 2016. Silloin Altia luopui rehunjalostusliiketoiminnastaan, jonka A-Rehu osti.

Sekä Altian että A-Rehun tuotannot pyörivät 12 tunnin vuoroissa vuorokauden ympäri – viikon ja vuoden kaikkina päivinä.

A-Rehu jatkojalostaa Altian prosessissa syntyvät rehujakeet. Erittäin merkittävä tuote on ohravalkuaisrehu, joka menee pääasiassa sikatiloille.

Liemirehu kuljetetaan tiloille säiliöautoilla, joista rehu pumpataan tilojen säiliöihin. Vanhan kansan termein kyse on rankista. Nykyinen liemi on kuitenkin jalostetumpi tuote kuin se, jota maanviljelijät ajoivat tehtaalta traktoreilla tiloilleen.

Rankki alkuperäisessä muodossaan lakkasi olemasta vuonna 1986, jolloin Altia rakensi Koskenkorvan laitoksilleen ohraviinatehtaan laajennuksen.

Silloin rankista alettiin erotella tärkkelys, kuitu ja valkuaisrehu. Vuoteen 1986 asti ne kaikki menivät viinatehtaan tislausprosessista läpi.

Johannes Tervo
Altia luopui rehunjalostusliiketoiminnastaan Koskenkorvalla vuonna 2016. A-Rehu osti liiketoiminnan.

A-Rehu saa Altialta rehujakeet jatkojalostukseen. Yhteistyö toimii myös toiseen suuntaan: A-Rehu on Altialle merkittävä polttoainetoimittaja.

A-Rehu kuorii kauraa omiin tarpeisiinsa. Kauran kuori menee Altian voimalaitokselle, jossa se käytetään yhtenä polttoaineena.

Altia ja A-Rehu ovat Koskenkorvan tontillaan 70-prosenttisesti energiaomavaraisia. Tuotantolaitokset käyttävät uusiutuvaa energiaa, hiilidioksidipäästöt on pystytty painamaan alas.

A-Rehulla on Koskenkorvan yksikössään noin 30 työntekijää.

Johannes Tervo
A-Rehu Oy:n tekninen päällikkö ja Suurusrehu Oy:n toimitusjohtaja Jussi Maasalo esitteli viime maaliskuussa uuden tuotantolinjan rakeistimen kolleripäätä. ”Nyt ollaan rehutehtaan sydämessä. Täällä jauhosta tehdään rehuksi sopivaa raetta."

Lue lisää:

Altiaa omistavat viljelijät arvioivat fuusiota: "Osuuden pieneneminen voi olla riski, Koskenkorvan tehdas on kansainvälisesti moderni"

Altia yhdistyy norjalaisen Arcuksen kanssa uudeksi väkevien alkoholijuomien yhtiöksi – Altian osakkeenomistajille 53,5 prosenttia omistuksesta

Altian Tennilä: "Koskenkorvan tuotanto voi kasvaa" – Norjassa etanolia aiotaan korvata suomalaisella

Koskenkorvan tehtaan uusi tuotantolinja vauhdittaa A-Rehun tavoitetta: "Soijasta luopuminen sikojen ja broilereiden rehuissa on mahdollista"

Lue lisää

Sopivatko liito-oravat ja päiväkotilapset samalle tontille? – Ilmajoki mallintaa, kunnanjohtaja toiveikas: ”Voimme saada todellisen luontopäiväkodin”

"Koko sadosta on sopimukset" – MTK:n peltokasvivaliokunnan pomo toimii niin kuin opettaa: Esa Similä ei tuota villiä tavaraa

Estääkö liito-orava päiväkodin rakentamisen? Ilmajoella löytyi risupesä ja jätöksiä tontilta, jonne piti rakentaa uusi päiväkoti Munakan lapsille