Talous

"Valokuituverkkojen rakentamiseen vauhtia EU:n elvytysrahalla" – Suomen Seutuverkot esittää "Kuitu kotiin koko Suomi 2021–2030" -ohjelmaa

Valokuituverkkojen rakentamista on nopeutettava, sanoo Suomen Seutuverkot -yhdistys kannanotossaan. Yhdistys esittää, että verkkohankkeita vauhditetaan Euroopan unionin elvytysrahalla.
Antti Kantola
Marko Penninkangas ja Ville Markkanen asentavat valokuitua Alajärvellä. Penninkankaan ohjaamassa kaivinkoneessa on kaapeliaura, joka leikkaa maahan tilan valokuidulle. Markkanen huolehtii, että valokuitukaapeli juoksee auran syöttökotelon kautta sujuvasti paikalleen.

"Valokuituverkot tukevat etätyötä, monipaikkaista asumista ja digitalisaatiota. Korona-aika on osoittanut laadukkaiden valokuituyhteyksien tarpeen", Suomen Seutuverkot muistuttaa.

Yhdistys esittää "Kuitu kotiin koko Suomi 2021–2030" -ohjelmaa. Kymmenessä vuodessa rakennettaisiin valokuituverkkoja niin, että koko Suomen kotitaloudet, yritykset ja vapaa-ajanasunnot saataisiin laadukkaiden yhteyksien piiriin.

"EU:n elvytysrahoilla rakentaminen pitää aloittaa jo ensi vuonna", yhdistys vaatii.

Rahoituksesta 60 prosenttia pitäisi tulla valtion ja EU:n kautta, yhdistys esittää. Kuntien rahaa tarvitaan kymmenen prosenttia, liittyjien omarahoitus-osuus olisi 30 prosenttia.

"Vuosittain EU:n tukirahaa tarvitaan 130 miljoonaa euroa, jotta vuonna 2030 valokuituverkot kattavat valtaosan suomalaisista kiinteistöistä."

Yhdistyksen mukaan valokuitu on pitkäikäinen ja varma investointi tulevaisuuden tietoliikennetarpeisiin.

"Samalla kertaa saadaan tehtyä yhteisrakentamisella säävarmaa sähköverkkoa ja muuta infrastruktuuria."

Suomen Seutuverkot ry edistää valokuituyhteyksien rakentamista Suomessa.

Yhdistys kertoo, että sen jäsenistöön kuuluvat yritykset ja yhteisöt ovat rakentaneet yhteensä noin 56 000 laajakaistaliittymää.

Lue myös:

Sähkökaapeli ja valokuitu eivät tahdo mahtua samaan ojaan – ”Suomi on valokuiturakentamisessa muita pohjoismaita jäljessä"

Lue lisää

Paikallinen koetoiminta on tärkeää

"Suomen kehitys entistä enemmän valokuidun varassa" – MTK-Etelä-Pohjanmaa ja Lounea Oy yhteistyöhön valokuituverkkojen rakentamisessa

Kaista ei taida tulla kaikille

Lippuautomaattien käyttö oli vähäistä