Talous

Korona pakotti lihatalot virtaviivaisiksi – tuottavuus ja kannattavuus paranivat

Atria valmistautuu historiansa suurimpaan investointiin Nurmossa. HKScan pääsi tappiokierteestään, mutta tulos ei vielä riitä osinkoihin.
Jarkko Sirkiä
Havainnekuva. Atrian Nurmon siipikarjanlihatehtaan laajennushanke käynnistyy maansiirtotöillä, kun routa sulaa. 155 miljoona euroa maksava investointi on arvoltaan suurin yhtiön historiassa.

Jotain hyvää koronapandemiastakin. Elintarvikekonsernit Atria ja HKScan joutuivat miettimään uusiksi tuotantoprosessejaan, yksinkertaistamaan ja virtaviivaistamaan niitä, kun globaali pandemia vaikutti tietysti myös ruokavalmistajien markkinoihin ja tuotantoketjuihin.

"Korona pakotti tekemään asioita mahdollisimman yksinkertaisella tavalla", summasi Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn poikkeuksellista tilivuotta yhtiön julkaistessa tilinpäätöksensä vuoden viimeiseltä neljännekseltä ja koko vuodelta.

Kumpikin ruokataloista paransi liikevoittoaan ja kasvatti liikevaihtoaan. Atria ylsi ensi kerran yli 1,5 miljardin euron liikevaihtoon. HKScan paransi liikevaihtoaan noin 40 miljoonalla eurolla 1 781 miljoonaan euroon – ja katkaisi vuosia kestäneen tappioputkensa.

Tuloksentekokyvyssä nämä kaksi ruokataloa eroavat vielä selvästi: Atrian hallitus esittääkin yhtiökokoukselle osingon nostamista 50 senttiin osakkeelta. HKScanin kuiva kausi jatkuu yli keväänkin: Omistajille ei ole luvassa osinkoa.

Yhtiöiden viralliset tulokset sekä kassavirtatulokset olivat kunnolla plussalla. Atrialla kassavirtatulos oli viime vuoden lopussa edellisvuoden tasolla noin 40 miljoonassa eurossa, HKScanilla vuoden vahvin eli loka–joulukuun neljännes tuotti noin 25 miljoonan euron kassavirtatuloksen.

Kassaviirtatulostaan yhtiöt käyttävät osingonmaksuunsa ja investointeihinsa. Atria päätti lokakuussa historiansa suurimmasta investoinnista, 155 miljoonaa euroa maksavan siipikarjanlihatehtaan laajentamisesta Nurmoon. Sen päälle tulevat normaalit 40–50 miljoonaa euroa maksavat ylläpitoinvestoinnit sekä Ruotsin Malmön tuotantolinjastojen siirto Malmön tehtaalta Örebron Sköllerstaan.

HKScan tekee edelleen alkuvuoden aikana Rauman-tehtaalleen kuuden miljoonan euron lisäinvestoinnin tehostaakseen sen tuottavuutta ja kapasiteettia.

MT:n yhteistyökumppanina toimivan Strategic Accountingin päanalyytikko Riku Lehtinen arvioi yritysten tuotantoprosessien tehostuneen henkilöstövaikuttavuuden kohenemisen seurauksena. Siinä näkyvät tuloksen lisäksi myös tuotantoprosessin sisältämä käyttöpääoma.

Jukka Pasonen

Kassavirtalaskelmista löytyvät nämä molemmat: Jälkimmäinen näkyy taseissa vaihto-omaisuusvarastojen ja saamisten muodossa (käyttöpääoma). Kassavirtatulokseen suhteutettuna Atrian keskimäärin 4 444 työntekijän henkilöstö tuotti 37 prosenttia eli keskimäärin lähes 5 500 euroa enemmän kassavirtatulosta viime tilivuotena verrattuna vuoteen 2019. HKScanin henkilöstö kasvoi vajaalla sadalla henkilöllä 7 116:een. Kassavirtatulosta kukin kerrytti yli tuhat euroa per henkilö enemmän.

Pääoman tuotolla mitattuna HKScan saavutti Atriaa: HKScanin pääoman tuotto parani Atriaa enemmän. Pääoman tuotto on parantunut myös siksi, että henkilöstö- ja muun muassa vuokrakustannukset ovat pienentyneet.

Omavaraisuusasteella mitattuna Atria on niin ikään kilpailijaansa edellä. Atria: noin 47 prosenttia, HKScan 33,7 prosenttia.

Molemmat ruokatalot investoivat rajusti kasvavaan siipikarjanlihan kysyntään. Kun punaisen lihan kysyntä hiipui muutaman prosentin viime vuonna, broilerin kysyntä on lisääntynyt keskimäärin neljän prosentin vuositahtia.

Vähittäiskauppamyynnin ja viennin kasvu lihottivat Atriaa että HKScania. Etätöiden lisääntyessä ruokailu siirtyi kotiin ja ravintoloiden koronarajoitukset osaltaan tekivät loven yhtiöiden Food Service -liiketoimintaan.

Tuo kuoppa pysyy, kunnes riittävä rokotekattavuus palauttaa kuluttajien ruokailutottumuksia edes osaksi.

Pikkujoulusesonki jäi kummaltakin ruokatalolta väliin. Miten käy pääsiäisen ja kesän grilikauden?

Lue lisää aiheesta: Vähittäiskauppamyynnin ja viennin kasvu lihottivat Atriaa

Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn tulosinfossa: "Lintuinfluenssa on uhka liiketoiminnalle"

Jukka Pasonen
Lue lisää

Luke selvitti broilerin- ja sianlihan jalanjäljet

Kesko, Atria ja OP-ryhmä antoivat positiiviset tulosvaroitukset

Ruuan hintapaine korostaa kotimaista

HKScan osti Jokisen Eväät ja aloittaa yhteistyön Leipomo Rostenin kanssa