Talous

Sähköautoille tarkoitettu kaapelointivelvoite nostaa piharemontin hintaa – korjausrahoitus maaseudun taloyhtiöille voi vaikeutua entisestään?

Isännöintiliitto on suhtautunut Suomen EU-direktiiviä tiukempaan lakiin koko ajan kriittisesti, vaikka kannattaakin energiatehokkuustoimia. Tiukka laki voi vaikeuttaa rakennusten korjaamista.
Jaana Kankaanpää
Taloyhtiöt voivat hakea sähköautojen latausjärjestelmiin valtionavustusta tietyin ehdoin. Latausvalmiuden mahdollistava putkitus maksaa arviolta 60–80 euroa metriltä.

Taloyhtiöt velvoitetaan jatkossa lisäämään sähköautojen latausmahdollisuuksia.

11. maaliskuuta alkaen suuren korjaushankkeen yhteydessä on lain mukaan pakko asentaa latausvalmius, jos talossa on enemmän kuin neljä pysäköintipaikkaa ja remontti ulottuu asunto­yhtiön piha-alueelle.

”Laki koskee myös hyvin pieniä taloyhtiöitä, joilla on jo entuudestaan ongelmia korjausten rahoittamisessa ja taloyhtiölainan saamisessa. Nyt niiden täytyy välttämättömien korjausten lisäksi asentaa latausvalmius eli remontin hintalappu kasvaa”, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Laura Lithenius sanoo liiton verkkosivuilla.

Isännöintiliiton tavoin myös Kiinteistöliitto on ollut huolissaan pienemmistä taloyhtiöistä etenkin kasvukeskusten ulkopuolella. Liitot ovat havainneet jo muutenkin ongelmia remonttirahoituksen saamisessa.

”Isännöinti on kohdannut ongelmia korjausten rahoittamisessa eri puolilla Suomea. Jopa kasvukeskusten pienissä taloyhtiöissä välttämättömien korjausten toteutus on jo ennestään hankalaa, ja nyt pitää mahdollisesti toteuttaa myös latauspistevalmius sähköautoille”, Lithenius sanoo.

Latauspistevalmius tarkoittaa pysäköintipaikan putkitusta tai kaapelointia niin, että siihen voidaan asentaa sähköauton latauspiste myöhemmin. Velvoitetta varsinaisen latauspisteen asentamiseen ei ole.

Eduskunnassa viime syksynä hyväksytty laki velvoittaa kaikkia niitä taloyhtiöitä, joissa on yli neljä pysäköintipaikkaa. Niiden pitää suuren korjauksen yhteydessä asentaa latausvalmius jokaiselle pysäköintipaikalle, kun korjauksessa remontoidaan myös pysäköintialuetta tai sen sähköjä.

Tällaisia suuria korjauksia ovat lain mukaan esimerkiksi remontit, jotka sisältävät julkisivun remontoinnin, ikkunoiden uusimisen sekä yhden tai useamman teknisen järjestelmän korjauksen.

Lue lisää:

Onko lataus- tai tankkauspaikkaa lähimaillakaan? Liikennetilanne-palvelu näyttää sähköautojen latauspisteet ja kaasuautojen tankkauspaikat

Lue lisää

Ihastuitko asuntoon – asuntokaupassa kannattaa ottaa selville myös taloyhtiön kunto

Koneviesti: Koneurakoitsija on heikossa neuvotteluasemassa maakaapelin vaurioissa

Kaapelointi ei ole mahdoton tehtävä

Valokaapeli suojaisi kansanterveyttä