Talous

Koirien puruluilla ainakin kaksi kotimaista valmistajaa – "Kaikkiin ei riitä kotimaista naudannahkaa"

Suomessa teurastettujen nautojen määrät ovat liian pieniä täyteen kotimaisuuteen, sanoo loimaalainen Aristo Oy.
Sari Penttinen
Kuivatuista nahoista tehdyt purtavat tarjoavat koirille puuhaa ja hoitavat hampaita.

Suomessa on ainakin kaksi koirien puruluiden valmistajaa.

Aristo Oy valmistaa Rauh! ja Rekku -tuotemerkeillä puruluita Loimaalla. Kokkolan Nahka tekee puolestaan Kokkolassa kotimaisia puruluita naudan pintanahasta. Niitä myyvät ainakin lemmikkiruokia valmistava Dagsmark Luumäki-nimellä ja lemmikkiruokia myyvä Alvar Hukkapätkä-nimellä.

MT kertoi perjantaina, että Suomessa valmistetaan lemmikkien raaka- ja pakasteruokia ja kuivamuonien valmistuskin kasvaa vauhdilla, mutta että puruluiden valmistusta ei olisi. Niitä kuitenkin valmistetaan. Sen sijaan purutikut, joissa nahkarullan päällä on lihaa, tulevat valtaosin Aasiasta.

Aristo Oy:n toimitusjohtaja Risto Pelkonen kertoo tehtaan toimineen vuodesta 1989 ja olevan ainoa eurooppalainen valmistaja, joka on keskittynyt vain puruluiden ja herkkujen valmistukseen.

Sen valmistamat puruluut tehdään peuran-, hirven- ja naudannahasta. Peura on täysin kotimaista ja hirvi peräisin Suomesta ja Pohjois-Ruotsista. Naudan suomalaisuusaste on matalin.

"Naudannahka on 95-prosenttisesti peräisin Pohjoismaista. Suomessa teurastettujen nautojen määrät ovat niin pieniä, ettei nahkaa riitä luihin", Pelkonen kertoo.

Naudannahan karvaus ja kaavaus tehdään Euroopassa, mutta luut Suomessa. Siksi niillä on Suomalaisen Työn Liiton avainlippu.

Naudannahka valmistetaan poistamalla nahasta päältä karva ja alta liha ja sidekudos. Karvaton ja lihaton nahka halkaistaan, ja pintanahka päätyy vaatetusteollisuuteen ja autonpenkkeihin. "Puruluihin otetaan vain paksu haljasnahka, joten jos Louis Vuittonin käsilaukkuihin on otettu paksu pintanahka, haljasnahka ei käy enää puruluihin, vaan sen menee gelatiiniksi", Pelkonen selvittää.

Aristo valmistaa miljoonia puruluita vuodessa. Valtaosa tuotannosta päätyy vientiin Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan.

Lue myös:

"Kotimaisuus on nyt hyvässä vedossa" – kotimaiselle koiranruoalle Musti ja muita uusia valmistajia, mutta myynnissä jyllää vielä tuonti

Lue lisää

Kotimaisen koiranruuan tarjonta laajenee: Suomalainen maanviljelijä avaa oman koiranruokatehtaan Loimaalle

Metsämuseo Lustossa saa nyt todistaa Trumpin, Putinin ja Niinistön kohtaamista

Hirvennahasta pulaa puruluutehtaalla – "Ostamme kaikki tarjolla olevat nahat"

Koirien puruluista löydetään enää harvoin salmonellaa