Suojaako pneumokokkirokote koronan hengenvaarallisilta komplikaatioilta? – Olympiakomitean ylilääkäri: "Hyödyt ovat mahdollisia ja haittoja ei ole" - Tiede & tekniikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Tiede & tekniikka

Suojaako pneumokokkirokote koronan hengenvaarallisilta komplikaatioilta? – Olympiakomitean ylilääkäri: "Hyödyt ovat mahdollisia ja haittoja ei ole"

Tanska päätti maaliskuussa antaa yli 65-vuotiaille ja riskiryhmäläisille pneumokokkirokotteen osana koronan vastaista taistelua.
Jaana Kankaanpää
Tanska on jo päättänyt antaa yli 65-vuotiaille ja riskiryhmäläisille pneumokokkirokotteen osana koronan vastaista taistelua. Kuvituskuva.

Pneumokokki-bakteeriperäisiltä keuhkotulehduksilta suojaava pneumokokkirokotteen on ajateltu toimivan ennalta suojaavana myös koronavirusinfektion mahdollisia komplikaatioita vastaan.

"Olen suositellut rokotteen ottamista jo ennen epidemiaa. Maailmalla on seurantatutkimuksilla osoitettu, että pneumokokkirokote voi suojata myös hengitysteiden virusinfektioilta. Miksi se näin tekee, sitä ei tiedetä", kertoo MT:lle Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön ylilääkäri Maarit Valtonen.

Valtonen kertoo suositelleensa jo ennen epidemiaa rokotteen ottamista infektioherkille urheilijoille. Esimerkiksi kestävyyslajeissa hengitystiet ovat kovilla ja astmaa esiintyy normaaliväestöä enemmän.

Pneumokokkirokote antaa suojan pneumokokki-bakteeriperäisiille keuhkotulehduksille. Rokote kuuluu nykyisin lapsena annettavaan roketeohjelmaan. Sitä vanhemmat voivat ostaa rokotteen apteekista noin 90 euron hintaan. Rokotteen antavat terveydenhoidon ammattilaiset.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittaa pneumokokkirokotuksia henkilöille, jotka kuuluvat lääketieteellisiin riskiryhmiin. Rokotetta suositellaan myös perusväestössä, THL kertoo verkkosivullaan, että pneumokokkirokotuksilla voidaan vähentää myös 65 vuotta täyttäneen henkilön riskiä sairastua pneumokokin aiheuttamiin tauteihin.

"Suhtaudumme hyvin rokotemyönteisesti suomalaisessa urheilussa – ei tarvitse odottaa 65 ikävuoteen asti", Valtonen jatkaa.

Rokotteen ovat ottaneet yleisesti innokkaammin urheilijat, jotka sairastavat usein flunssaa. Erityisesti kestävyystalvilajien edustajat ovat ottaneet rokotteen, koska hengitystieinfektiot huonontavat merkittävästi suorituskykyä näissä lajeissa.

"Suurin osa huippuhiihtäjistä on pneumokokkirokotteen ottanut", Maarit Valtonen kertoo.

Huippu-urheilussakin rokote on lääkärin ja urheilijan välinen terveysasia. Myös kesälajien urheilijoiden kanssa Valtosen mukaan on keskusteltu rokotteesta.

Olympiakomitean ylilääkärin mukaan eri lajeissa toimivat lääkärit vievät aktiivisesti tietoa urheilijoille ja valmentajille rokotteiden hyödyistä ja tarpeista.

"Urheilijan oma pneumokokkirotteen tarve käydään läpi urheilijan terveystarkastuksessa. Päätös on urheilijakohtainen."

MT:n tietojen mukaan myös muun muassa Ruotsissa huippu-urheilussa rokote on yleisesti käytössä. Tanska teki maaliskuun lopussa päätöksen rokottaa maksutta yli 65-vuotiaat ja riskiryhmäläiset osana koronan vastaista taistelua. Tästä uutisoi Suomessa ensimmäisenä Yle.

"Kun hyödyt ovat mahdollisia ja haittoja ei ole, urheilijat mielellään varmistavat infektioriskin pienentämisen ottamalla rokotteen", Valtonen kertoo suhtautumisesta.

Nykyinen pandemiaa aiheuttava uusi koronavirus tunnetaan vielä suhteellisen huonosti. Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtosen omaa tutkimusalaa ovat urheilijoiden hengitystieinfektiot. Hän tekee tutkimustyötä kilpa- ja huippu-urheilukeskus Kihun, Turun yliopiston ja Paavo Nurmi -keskuksen yhteisessä hankkeessa.

Maailmalta odotetaan lisää tuloksia, jotta varmuudella tiedetään, voiko pneumokokkirokote suojata koronavirusinfektion bakteeriperäisiltä komplikaatioilta.

Vaikka vielä ei ole täyttä varmuutta pneumokokkirokotteen toimivuudesta koronaa vastaan:

"Aikaisemmissa tutkimuksissa on osoitettu, että muita virusinfektioita esiintyy vähemmän niillä, jotka ovat ottaneet pneumokokkirokotteen. Siihen perustuen toki rokotteen ottaminen on hyvä päätös", Olympiakomitean Maarit Valtonen summaa.

Lue lisää: Tässäkö on yksi selitys Italian ja Espanjan koronatilanteeseen?

Lue lisää

Pakettimatkat avautuvaan Etelä-Eurooppaan käyvät hyvin kaupaksi – "Suomalaisilla tuntuu selkeästi olevan patoutunutta matkustustarvetta"

Korona hallitsee ilmatilaa – jäävätkö nyt talouden mörhöilyt ja politiikan harhautukset tutkan katveeseen?

Hevosurheilu jäi ilman valmennustukia – näin Olympiakomitea kommentoi

Voiko puhtaaseen huippu-urheiluun enää uskoa?