Turun yliopiston rehtori Jukka Kola: "Lisäkoulutuspaikat tulevat pääosin teknillisille ja kauppatieteen aloille" - Tiede & tekniikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Tiede & tekniikka

Turun yliopiston rehtori Jukka Kola: "Lisäkoulutuspaikat tulevat pääosin teknillisille ja kauppatieteen aloille"

Turun yliopistossa uudet opiskelijat aloittavat syksyllä kampuksella lähiopetuksessa, vanhemmat kurssit jatkavat pääosin etänä.
Carolina Husu
Turun yliopiston rehtori Jukka Kolan mielestä korkeakouluja koskevien ratkaisujen tulisi olla pitkäjänteisiä ja ulottua yli hallituskausien. "Laatu ja vaikuttavuus ratkaisevat."

"Uudet opiskelijat otamme syksyllä opetukseen (yliopiston) kampukselle – kaikki terveys- ja turvallisuusasiat huomioiden. On ihan laatutekijä, että saamme otteen uusista opiskelijoistamme, ja he pääsevät paikan päällä heti kiinni yliopisto-opiskeluun", perustelee Turun yliopiston rehtori, professori Jukka Kola yliopiston opetusstrategiaa ja koko toimintaa ensi syksynä.

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi maan yliopistot siirtyivät keväällä etäopiskeluun ja etäluentoihin. Myös 100 vuoden historiaansa juhliva Turun yliopisto toimii nyt pääosin etänä.

Vanhoille, jo yliopistossa opiskeleville, opetus jatkuu Turun yliopistossa ainakin vielä syys–lokakuun pääosin etäluentoina.

Korkeakoulut saivat hallituksen llsäbudjettiesityksessä päätöksen rahoittaa 4 800 uutta aloituspaikkaa. 124 miljoonan euron määrärahoista ja uusista opiskelupaikoista ohjataan 2 600 yliopistoille ja 2 200 ammattikorkeakouluille. Opiskelupaikkojen lisäys on kertaluonteinen jakautuen syksylle ja ensi vuodelle.

Toistaiseksi ei ole julkistettu, miten paikat ja rahoitus jaetaan yliopistoissa ja ammattikorkeissa eri tieteenalojen ja tiedekuntien kesken. Opetus- ja kulttuuriministeriölle yliopistot ovat jo antaneet kokonaisluvun uusista paikoistaan.

"Olemme kartoittaneet kiireisellä aikataululla, mitä teemme opiskelupaikkojen kanssa. Syksyn 2020 aloituspaikat ovat nyt haussa."

Haastattelupäivänä Turun yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa järjestettiin pääsykoe – normaalisti paikan päällä.

"Kun rahoitus on selvä, voidaan lisäpaikat ja -opetus toteuttaa" Kola kertoo prosessista.

Valituille tieteenaloille otetaan nyt enemmän sisään opiskelijoita. Uutta hakuakaan ei tarvita.

Turun yliopisto on jo valinnut aiemmassa vuoden 2021 aloituspaikkoja koskevassa okm-haussa, mille aloille lisäopiskelupaikat jaetaan:

"Osaamistarvealoja ovat tekniikan alat – koronasta ja Meyerista huolimatta (Turun telakalla lomautuksia) valtakunnassa on tarvetta tulevinakin vuosina tekniikan osaajista ja kauppatieteellisestä koulutuksesta", rehtori kertoo linjauksista.

Lääketieteelliseen on luvassa muutamia paikkoja hoitotieteen alalle. Luvut ovat yhä julkistamatta.

Humanistejakin yhteiskunnassa tarvitaan, entistä enemmän yhteistyössä muiden koulutus- ja tutkimusalojen kanssa, mutta työvoiman kysynnän kannalta humanisteista ei nyt ole suurin pula.

Turun yliopistossa toimii seitsemän tiedekuntaa – ja ensi tammikuun alusta aloittaa kahdeksas eli teknillinen tiedekunta.

Uusien professorien tutkimusprofiilit vahvistavat yhdessä Turun yliopiston strategian mukaista monitieteisyyteen perustuvaa tutkimusta ja tukevat yliopiston tekniikan koulutusohjelmien kehittämistä.

Tekniikan alan DI-koulutuksen aloittaminen ja asiantuntijoiden palkkaaminen koulutusohjelmaan vahvistaa merkittävästi tekniikan tutkimusta Turun alueella.

Tekniikka ja kauppatieteet painottuvat myös ensi vuoden suunnitelmassa. Turun yliopisto sai uusia koulutusoikeuksia aloittaessaan ensi syksynä kone- ja materiaalitekniikan diplomi-insinöörikoulutuksen.

Yliopistoilla ei vielä ole tiedossa, paljonko lisärahaa budjetissa on syksyllä uutta opiskelupaikkaa kohti. Edellinen lisäpaikkojen hakukierros toukokuussa koski vuoden 2021 lisäopiskelupaikkoja. Siinä ministeriön lupaus oli 6 000 euroa per opiskelija vuotta kohti, neljäksi vuodeksi. Turun yliopistoon lisäpaikkoja eri koulutusaloille haettiin opetus- ja kulttuuriministeriöltä tulee vuoden 2021 syksylle yhteensä 398.

"Saman suuruista rahoitusta odotamme nytkin."

"Kun rahoitus tulee mukana, voimme rekrytoida tietyn määrän lisää opettajia. Jopa parantaa laatua, kun saamme uutta osaamista mukaan", Kola pohtii.

Suomen korkeakouluissa opiskeluajat venyvät, ryhmät professoria ja opettajaa kohden ovat suuria.

"Meillä on opiskelijoita yhtä professoria tai opettajaa kohden aika paljon. Opettamista, oppimista ja opiskelujen sujuvuutta on silti mahdollista parantaa", Kola korostaa.

Lue lisää: Hakuryntäys Turun yliopiston tekniikan professorien tuoleille

Lue lisää

Hakuryntäys Turun yliopiston tekniikan professorien tuoleille

Tutkija havaitsi yllättävän ilmiön sinitiaisten pesänrakennuksessa – myös naaraat koristelevat pesää vastakkaista sukupuolta varten

Voi vain arvailla, miksi glyfosaattia tutkineet lähtivät tulosten julkaisussa tielle, joka syyllistää viljelijät

Turkulaisessa tutkimusravintolassa tulkitaan mikroilmeitä ja punnitaan ruoka grammalleen – Flavoriassa lounastaa päivittäin 1 000 ihmistä