Tiede & tekniikka

Jokainen voi vähentää antibioottien aiheuttamia ongelmia arkisilla teoilla

Antibiooteille puolustuskykyiset bakteerit ovat jo nyt vakava terveysuhka.
Marja Airio / Lehtikuva
Korvatulehduksen hoidossa maltti on valttia. Antibioottikuuri ei välttämättä ole tarpeen, jos kipu saadaan hoidettua ja lapsi rauhoitettua.

Antibioottien ronskin käytön vaarana on paitsi antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien lisääntyminen, myös niiden käyttäjän vastustuskyvyn aleneminen.

Lääkkeet tuhoavat tautia aiheuttavan bakteerin lisäksi elimistöä puolustavia hyviä bakteereja. Kuurista toipuminen voi siksi viedä kuukausia, jopa vuosia.

Toistuvat antibioottikuurit ovat monille tuttuja esimerkiksi lasten korvatulehduksista. Alkuvaiheessa tulehtunut korva näyttää pahalta. Terveystalon korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Kimmo Saloranta toivoo vanhemmilta malttia.

”Nykyään hoidon kulmakivenä on särkylääkitys: tulehduskipulääke tai parasetamoliyhdistelmä, jotta saadaan kipu laantumaan ja lapsi rauhoittumaan. Jos tässä onnistutaan, ei lääkäriin ole kiire lähteä heti, vaan voidaan odottaa päivä tai pari”, Saloranta kertoo.

”Mikäli selvitään ensimmäisten 12 tunnin yli, korva lähtee jopa 80 prosentissa tapauksista paranemaan itsestään.”

Korvatulehdus on melko tavallinen ongelma myös aikuisilla, erityisesti uimareilla. Lapsilla se tulee usein flunssan jälkitautina, aikuisilla tulehdus saa helposti alkunsa korvan ihon rikkoutumisesta.

Tulehdusta voi ennaltaehkäistä hoitosuihkeella ja jättämällä korvan herkän ihon rauhaan esimerkiksi pumpulipuikoilta. Korvatulehdusta voi lievittää paikallisesti apteekista saatavilla hoitotipoilla,

Imetys suojaa lasta antibioottiresistenteiltä bakteereilta (Helsingin yliopisto 4.10.2018). Äidinmaidon vasta-aineet toimivat tehokkaana suojana myös monia tauteja vastaan.

Vanhemmille lapsille ja aikuisille vastuskykyä parantaa ja antibioottikuurin jälkiä korjaa kuitupitoinen ja terveellinen ruokavalio, joka tarjoaa suolistobakteereille pureskeltavaa. Ruokavalioon voi ottaa mukaan myös hapatettuja tuotteita, esimerkiksi hapankaalia.

”Mikrobiterapiaa” saa liikkumalla luonnossa ja tonkimalla puutarhassa. Stressi vaikuttaa suolistoon ja suoliston huono toiminta aiheuttaa stressiä, joten vastustuskykyä kannattaa parantaa panostamalla kokonaishyvinvointiin.

Tautien ennaltaehkäisy on parasta antibioottikuurien ennaltaehkäisyä. Käsien pesu, maskien käyttö ja hyvä ruokahygienia suojaavat erilaisilta tartunnoilta. Flunssaisena tai vatsatautisena kannattaa välttää kontakteja ja miettiä, onko tilaisuuksiin mahdollista osallistua etänä.

Suomessa antibiootit ovat reseptilääkkeitä, joten lääkäreillä ja eläinlääkäreillä on tärkeä rooli niiden oikeassa käytössä. Lääkäreiden ohjeita tulee noudattaa tarkasti, eikä kaapin perälle unohtuneita lääkkeitä tule ottaa itsenäisesti käyttöön.

Vanhentuneet lääkkeet on tärkeää myös hävittää oikein, jotta ne eivät joudu luontoon tai jätevesiin. Käyttämättömät lääkkeet palautetaan aina apteekkiin.

Luonnossa lääkkeillä on paljon haitallisia vaikutuksia, Suomen apteekkariliitto muistuttaa. Antibiootit voivat haitata maaperän mikrobitoimintaa ja lisätä antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien määrää ympäristössä.

Tuotantoeläinten tautisuojausta on viime vuosina parannettu esimerkiksi tilojen tautisuluilla ja työntekijöiden suojavaatteilla. Sikaloissa työskenteleville suositellaan antibioottiresistentin MRSA- bakteerin riskin vuoksi hengityssuojaimia, erillisiä työvaatteita, päähinettä, turvajalkineita ja suojakäsineitä.

Tilasta poistuttaessa varusteet pitää riisua ja käydä heti suihkussa pesten myös hiukset. Sikalassa käytetyt vaatteet pitäisi pestä sikalarakennuksessa tai ainakin erillään muusta pyykistä.

Sikalatyöstä on tärkeää kertoa hoitohenkilökunnalle, kun työntekijä tai hänen läheisensä joutuu sairaalahoitoon.

Myös lemmikkien antibioottikuurien ja antibioottiresistenttien bakteerien kanssa kannattaa olla tarkkana. THL:n blogi kertoo, että esimerkiksi Venäjältä ja Romaniasta tuoduilta katukoirilta on löytynyt usein resistenttejä bakteereita.

Resistentit bakteerit leviävät tilanteissa, joissa antibioottien käyttö ja lukuisat kontaktit eläinten ja ihmisten välillä yhdistyvät. Tällaisia paikkoja ovat eläinlääkäriasemat ja eläinsairaalat.

Resistentit bakteerit voivat levitä myös kotiolosuhteissa. Hyvä hygienia vähentää tarttumista.

Yksi riskeistä liittyy lemmikkien raakaruokaan. Kuumennuksen puuttumisen takia bakteerit säilyvät ruoassa elinkelpoisina.

Ruokaviraston ja useiden ulkomaisten tutkimusten perusteella lemmikkien raakaruoka on merkittävä MRSA- ja ESBL-bakteerien lähde.

Kuluttajana antibioottien käyttöä voi vähentää valitsemalla kotimaisia ja erityisesti antibioottivapaiksi merkittyjä eläintuotteita.

Suomalaisten broilereiden tuotannossa antibiootteja ei käytetä lainkaan. Muissakin lihoissa määrät ovat huomattavasti kansainvälistä tasoa pienempiä.

Lue myös:

Tuotantoeläinten antibioottiresistentit bakteerit ovat jo uhka ihmisille – nyt antibioottien kulutus eläintuotannossa vaikuttaa kääntyneen laskuun

Lue lisää

Eläinantibiootteja myytiin viime vuonna Suomessa ennätysvähän – Italiassa käyttömäärä viimeisimmän vertailun mukaan 13-kertainen

Tuotantoeläinten antibioottiresistentit bakteerit ovat jo uhka ihmisille – nyt antibioottien kulutus eläintuotannossa vaikuttaa kääntyneen laskuun

Suurin osa korvatulehduksista paranisi ilman antibiootteja

Tutkimus: Tropiikissa matkailijat altistuvat herkästi lukuisille eri superbakteereille, mutta suolistobakteerit pärjäävät hyvin bakteereita vastaan