Selvitys: Venäjä on saattanut vaikuttaa Britannian Brexit-äänestyksen lopputulokseen - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Selvitys: Venäjä on saattanut vaikuttaa Britannian Brexit-äänestyksen lopputulokseen

Britannian parlamentin komitean mukaan maan hallituksen pitäisi selvittää perin pohjin Venäjän vaikutusyritykset vuoden 2016 Brexit-äänestykseen.
Osia raportista ei edelleenkään julkaista. Suurin osa julkaisemattomista osista sisältää arkaluonteista sisältöä, ja niiden julkaisu saattaisi johtaa Venäjän vastatoimiin. LEHTIKUVA/AFP

Parlamentin tiedustelu- ja turvallisuuskomitea julkaisi tiistaina raporttinsa Venäjän vaikutusyrityksistä Britanniassa.

Raportin mukaan Venäjän häirinnästä vuoden 2016 Brexit-äänestyksen yhteydessä on viitteitä, mutta ei pitäviä todisteita. Sen sijaan Venäjän vaikutusyrityksistä Skotlannin itsenäisyysäänestyksen yhteydessä 2014 on löytynyt "uskottavia avoimen lähteen tietoja".

Raportin julkaisutilaisuudessa komitean jäsen Kevan Jones sanoi, että todisteiden puute on mahdollista, koska Britannian hallitus vältti aktiivisesti asian selvittämistä. Raportin mukaan Britannia oli vaikutuskampanjoiden kohde molempien vaalien ympärillä, mutta aihetta pidettiin "kuumana perunana", josta yksikään organisaatio ei ottanut vastuuta.

"Kukaan ei halunnut koskea asiaan pitkällä tikullakaan", Jones sanoi AFP:n mukaan ja jatkoi:

"Venäjän vaikuttaminen Britanniassa on uusi normaali."

Raportti suositteli "välitöntä toimintaa" uhan torjumiseksi.

Britannian hallitus ilmoitti tiistaina kirjallisessa vastauksessaan, ettei se pidä selvitystä tarpeellisena ja kielsi toimineensa asiassa liian hitaasti.

"Emme ole nähneet todisteita onnistuneesta puuttumisesta EU-kansanäänestykseen", vastauksessa todetaan.

Venäjä on hallituksen mukaan edelleen kansallisen turvallisuuden prioriteettien kärjessä

Raportissa on huomioitu myös se, että Britanniassa asuu nykyään runsaasti varakkaita venäläisiä, jotka ovat Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiirissä ja vahvasti mukana myös Britannian talouselämässä. Näiden oligarkkien asema on hyväksytty heidän varallisuutensa vuoksi.

BBC:lle tiedustelu- ja turvallisuusasioista kommentoiva toimittaja Gordon Corera arvioi, että raportti ei ollut sellainen kuin odotettiin. Silti se paljasti ongelmat, joita liittyy hallituksen sekä tiedustelupalveluiden haluttomuuteen selvittää poliittista häirintää. Erityisesti tiedustelupalvelut ovat olleet haluttomia puuttumaan mihinkään, mikä näyttää "poliittiselta".

Raportin julkaisua oli lykätty moneen otteeseen. Raportissa mainitaan myös, ettei sen julkistamisen lykkäämiselle ollut perusteita. Osia raportista ei edelleenkään julkaista. Suurin osa julkaisemattomista osista sisältää arkaluonteista sisältöä, ja niiden julkaisu saattaisi johtaa Venäjän vastatoimiin.

Venäjän parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Konstantin Kosachev kommentoi tiistaina raportin osoittavan, ettei Venäjä puuttunut Brexit-äänestykseen, kertoo Guardian. Venäjän ulkoministeriön edustaja puolestaan kutsui raporttia russofobiseksi.

---

Lähteinä AFP, BBC ja Guardian.

Lue lisää

Valko-Venäjä pidätti Venäläisiä palkkasotilaita – maltillinen alkoholin kulutus erotti palkkasotilaat tavallisista venäläisturisteista

EU-vastaisen suvun kasvatti raivasi tiensä Brysseliin mepiksi – "Jos emme onnistu hallitusti muuttamaan sitä, miten yhteiskunta toimii, muutos tulee ilmastokriisin myötä hallitsemattomasti"

Suomen on opittava ajattelemaan itse

FT: Britannia luopuu EU:n alueelta tuleville tuotteille suunnitelluista rajatarkastuksista