Ulkomaat

Guardian-lehti: Suezilla jumissa olevissa aluksissa on myös elävää karjaa

Karjaa on ainakin 20 aluksessa, eläinten hyvinvointi huolestuttaa.
LEHTIKUVA / AFP
Suezin kanavaan jäi alkuviikosta jumiin 400-metrinen Ever Given -konttialus. Maxar Technologies välitti tilanteesta satelliittikuvaa.

Ainakin 20:llä Suezin kanavan laivajonossa olevalla aluksella kuljetetaan karjaa, selviää merenkulkua seuraavasta datasta. Asiasta uutisoi brittilehti Guardian. Pattitilanne kanavalla on aiheuttanut lehden mukaan huolta eläinten hyvinvoinnista.

Lehti kirjoittaa, että kolme aluksista olisi jo eri kohdissa kanavaa. Muut ovat odottamassa kanavaan pääsyä.

MT kertoi perjantaina, että kanavassa on jumissa myös Atrian sianlihakontteja Kiinaan.

Suezin kanava on ollut tukossa alkuviikosta lähtien, kun siihen jäi jumiin 400-metrinen Ever Given -konttialus. Tukoksen on pelätty kestävän jopa viikkoja.

Aluksen omistavassa japanilaisyhtiössä arvellaan kuitenkin, että laiva saataisiin mahdollisesti irrotettua jo lauantain aikana. Shoei Kisen -yhtiön johtaja Yukito Higaki on uutistoimisto AFP:n mukaan kertonut japanilaismedialle, että laivan moottoreissa tai muissa laitteissa ei ole havaittu merkkejä vaurioista eikä laivaan tule vettä. Näin ollen laivan pitäisi olla toimintakuntoinen, kun se saadaan kellumaan, Higaki sanoi.

Alusta yritetään irrottaa hinaajien ja kaivurien avulla. Ne ovat murskanneet kiviä laivan saamiseksi liikkeelle.

Viranomaiset ovat arvioineet, että aluksen alta täytyy poistaa 15 000–20 000 kuutiometriä hiekkaa, jotta alus saataisiin irti.

Kanavassa jumissa yli 200 alusta

Punaisenmeren ja Välimeren yhdistävä Suezin kanava on yksi maailman meriliikenteen tärkeimmistä kuljetusväylistä, koska se lyhentää merkittävästi Euroopan ja Aasian välistä merimatkaa. Afrikan eteläkärjen kiertäminen pidentää matkaa jopa kahdella viikolla.

Kanavassa on tällä tietoa jumissa yli 200 alusta. Niitä on kanavan kummassakin päässä.

Lloyd's List -yhtiön mukaan Aasian ja Euroopan välisessä liikenteessä seisoo nyt rahtia miljardien eurojen arvosta. Raakaöljyn ohella Suezin läpi kulkee etenkin kulutustavaroita ja teollisuuden käyttämiä komponentteja.

Ever Given alus ajautui poikittain ja jäi jumiin kanavan eteläosaan tiistaina. Poikittain ajautumisen syyksi on sanottu hiekkamyrskyä, joka heikensi näkyvyyttä.

Alusta liikennöi taiwanilainen yhtiö Panaman lipun alla.

Lue myös:

Satoja Atrian lihakontteja jumissa Suezin kanavan jättiruuhkassa, HKScanilla ei yhtään – "Niin kauan kuin laivojen koneet käyvät, virtaa riittää"

Lue lisää

Satoja Atrian lihakontteja jumissa Suezin kanavan jättiruuhkassa, HKScanilla ei yhtään – "Niin kauan kuin laivojen koneet käyvät, virtaa riittää"

HS: Egypti vaatii miljardikorvauksia Suezin kanavaan juuttuneen aluksen lastin omistajilta – Atrialla ei ole lastia laivalla, S-ryhmällä on

Afrikan tähden EU

Hinaajien sumutorvet raikuivat – Suezin kanava on jälleen auki lähes viikon tauon jälkeen