Ulkomaat

Egyptiläisestä haudasta löytyi maailman vanhin juusto

Juusto kantoi mukanaan vaarallista tautia, jota ei ole Suomessa tavattu vuoden 1960 jälkeen.
Pixabay
Löytö tehtiin Egyptin Sakkarassa. Kuvituskuvaa.

Egyptistä on löytynyt maailman vanhin kiinteä juusto, kertoo American Chemical Societyn tiedejulkaisu. Juusto löytyi Memfiin pormestarin Ptahmesin haudasta. Hän palveli muun muassa faarao Ramses Suurta Egyptin 19. dynastian aikana.

Ptahmesin hauta löydettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1885, mutta se hautautui aavikon hiekkaan sen löydön jälkeen. Hauta löydettiin uudelleen vuonna 2010.

Hauta on yli 70 metriä pitkä ja siinä on useita kappeleita. On siis suoranainen ihme, että se hautautui hiekkaan uudelleen.

Vuoden 2010 jälkeen haudasta löytyneitä esineitä on tutkittu tarkemmin. Eräästä purkista löytyi valkeaa massaa, jonka arvellaan olevan maailman vanhinta kiinteää juustoa. Purkin päällä oli kangasta, jonka arvellaan suojelleen purkin sisältöä.

Tarkemman tutkinnan myötä ilmeni, että aine todellakin oli maitotuote – tarkemmin lehmänmaidosta ja lampaan- tai vuohenmaidosta valmistettu kiinteä juusto.

Tutkijat löysivät samalla myös muuta yllättävää. Juusto oli saastunut Brucella melitensis -bakteerista, joka aiheuttaa bruselloosia eli luomistautia. Se aiheuttaa eläimillä sikiöiden ennenaikaista syntymistä.

Tämä mahdollisesti tappava sairaus leviää eläimistä ihmisiin tyypillisesti syömällä pastöroimattomia maitotuotteita. Mikäli tutkijatiimin analyysi vahvistetaan, näyte edustaa aikaisinta raportoitua biomolekyylistä näyttöä taudista.

Eviran mukaan Suomessa naudan bruselloosia on tavattu viimeksi vuonna 1960.

Juttu American Chemical Societyn verkkosivuilla:

ACS: World’s oldest cheese found in Egyptian tomb

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kuluttaja: Juuston hiilijalanjälki on luultua pienempi

Mitä ihmettä? Suomalaisyritys vie juustoa Kiinasta Venäjälle

Juustokohokas