”Suomen turvallisuusympäristössä merkittävä muutos” – Huoltovarmuuskeskus aikoo lisätä viljan varmuusvarastoja nykyisestä
Kansallisen huoltovarmuuden turvaamiseen riittää nykyisen tuotantotason säilyttäminen, arvioi HVK.
Tämän kesän viljasadosta saattaa riittää osa varmuusvarastojen kasvattamiseen, arvioi Huoltovarmuuskeskus. Kuva: Esko Keski-VähäläVarmuusvarastoidun leipäviljan määrä vastaa tällä hetkellä nykyistä tavoitetasoa, joka on määritelty kuuden kuukauden keskimääräistä kulutusta vastaavalle tasolle.
Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) toimitusjohtaja Janne Känkänen kertoo MT:lle Suomen turvallisuusympäristön merkittävän muutoksen vaativan tarkistusta riittävään varastointiin.
”Varautumisen tason riittävyyttä eri sektoreilla sekä tarpeita lisätoimenpiteille on arvioitava. Tässä yhteydessä HVK harkitsee paraikaa viljan varmuusvarastoinnin lisäämistä”, Känkänen sanoo.
Täsmällistä määrää viljamäärälle ei ole hänen mukaansa vielä haarukoitu.
”Ajankohta mahdollisille lisähankinnoille voidaan arvioida otolliseksi, sillä tilannekuvamme pohjalta kuluvan satokauden odotetaan tuottavan kotimaista ylijäämää, joka mahdollistaisi hankinnat häiritsemättä markkinoita, muun muassa kotimaisen teollisuuden raaka-ainehankintaa.”
Känkänen korostaa, että kyseessä on suunnittelu- ja valmisteluvaihe, eikä asiasta ole tehty päätöksiä.
”Samalla on syytä painottaa, että katovuosi 2021 aiheutti kaupallisten varastojen laskun koskien maatiloja, teollisuutta ja kauppaa, joten nyt olisi hyvä ajankohta myös kaupallisten varastojen täydennyksille.”
Hallitus päätti keväällä 2022 huoltovarmuuspaketista, jossa kotimaisen ruuantuotannon tukemiseksi osoitettiin yhteensä noin 300 miljoonaa euroa.
”HVK:n näkökulmasta voidaan todeta, että suomalainen ruokaketju on perusteiltaan kriisinkestävä ja uudistumiskykyinen. Kansallisen huoltovarmuuden turvaamiseen riittää nykyisen tuotantotason säilyttäminen.”
Huoltovarmuuden keskiössä ovat nykytilanteessa keskeiset tuotantopanokset ja niiden saatavuuden varmistaminen eri kriisi- ja häiriötilanteissa.
Kuinka huolissaan HVK on ruuantuotannosta?
”Elintarvikehuoltosektorin huoltovarmuustyöllä on pitkät perinteet ja tiivis yhteistyö koko elintarvikeketjussa turvaa Suomen ruokahuoltoa pellolta pöytään.”
Känkänen viittaa ketjuun, jossa on mukana alkutuotanto, elintarviketeollisuus, kauppa- ja jakelu, kotitalouksien varautuminen ja 72 tunnin hätävara.
”HVK on jo ennen Venäjän hyökkäyssodan myötä syntynyttä tilannetta kiinnittänyt huomiota ruokaturvan ja elintarviketuotannon riittävän omavaraisuuden merkitykseen.”
Känkäsen mukaan pitkällä aikavälillä tärkeää on, että maataloudella on Suomessa ympäristöllisesti ja taloudellisesti kestävät toimintaedellytykset.
”Erityisen kriittistä on kannattavuuskriisin hallitseminen yhteistyössä arvoketjun kanssa lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




