MTK:n nautajaoston puheenjohtaja pitäähevosenlihakohua petoksena myös tuottajia kohtaan
MTK:n nautajaoston puheenjohtaja Tomi Toivanen on erittäin tuohtunut hevosenlihakohun osoittamista puutteista elintarvikkeiden alkuperämerkinnöissä.
”Tämä kuvastaa, ettei läpinäkyvyys ole kunnossa eikä valvontaketju toimi.”
Toivasen mielestä hevosenlihan myynti nautana on rankka petos paitsi kuluttajia myös tuottajia kohtaan.
”Hevosenlihan hinta on lähes kymmenen kertaa naudanlihan hintaa alempi. Tässä on tavallaan poljettu naudan hintaa.”
Toivanen pohtii, mitä Suomeen vuosittain ulkomailta tuotava 20 miljoonaa kiloa naudanlihaa todellisuudessa on.
Hänen mielestään viranomaisten pitää ulottaa tarkastukset kauppojen lisäksi myös muun muassa koulu- ja työpaikkaruokailuihin sekä hampurilaisravintoloihin.
”Juuri niissä ja erilaisissa lihavalmisteissa on mahdollista huijata. Läpinäkyvyyttä tarvittaisiin.”
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran pääjohtaja Matti Aho totesi MTV3:n uutisten haastattelussa maanantaina, että EU:n naudanlihaa sisältäville elintarvikkeille määräämät pistokokeet paljastavat jatkossa lisää väärinkäytöksiä.
EU:n komissio on pyytänyt jäsenmaita ottamaan 2 200 dna-näytettä elintarvikkeista, jotka ainesosaluettelon mukaan sisältävät naudanlihaa. Näytteistä 50 otetaan Suomesta.
Pistokokeilla pyritään selvittämään, onko naudanlihaa korvattu tuotteissa hevosenlihalla.
Kuntien elintarvikevalvojat aloittavat näytteiden keräämisen jo tällä viikolla. Pistokokeita tehdään sekä tuontielintarvikkeille että kotimaisille naudanlihaa sisältäville tuotteille.
Hevosenlihakohun vaikutukset levisivät Suomeen ensi kerran maanantaina. Lidl tiedotti vetäneensä myynnistä kaksi einestuotetta, joista oli löydetty vähäisiä määriä hevosen dna:ta.
Eviran Ahon uumoilemat uudet tapaukset tulivat ilmi heti tiistaina, kun maailman suurin elintarvikeyritys Nestlé kertoi, että sen Espanjassa ja Italiassa myymistä tuotteista on löytynyt jäämiä hevosenlihasta. Vielä viime viikolla yritys vakuutti, ettei sen tuotteissa ole käytetty väärennettyä naudanlihaa.
Tiistaina Aho puolestaan kertoi Radio Novan haastattelussa, että suomalaiskaupoissa on mahdollisesti myyty hevosenlihaa sisältäneitä hampurilaispihvejä.
Yksikönjohtaja Kyösti Siponen Eviran raja- ja luomuvalvontayksiköstä kertoi Ylen uutisille, että Suomeen on tuotu 200–300 laatikkoa, joista kustakin löytyy noin 30 pakastehampurilaista. Hän ei osaa sanoa, missä muodossa tai millaisissa paikoissa hampurilaisia on Suomessa myyty.
Nestlén käyttämä liha on peräisin maailman suurimpiin naudanlihantuottajiin lukeutuvan JBS Toledon saksalaiselta alihankkijalta. Lidlin myynnistä poistamat tuotteet on puolestaan valmistettu Saksassa ja Ranskassa.
Kohussa on kyse nimenomaan virheellisistä pakkausmerkinnöistä. Niitä koskevien määräysten mukaan tuotteen ainesosaluettelosta pitää ilmetä tuotteessa käytetty lihalaji.
”Jos kuluttajalle myydään tahallisesti eri lihaa mitä väitetään, kyse on elintarvikerikoksesta”, Aho totesi MTV3:n uutisille.
Terveydellistä riskiä hevosenlihaa sisältävät einekset eivät niitä syöville aiheuta.
Pakkausmerkintöjen todenperäisyyttä peräänkuuluttaa myös naudanlihantuottaja Tomi Toivanen. ”Joka haluaa hevosta syödä, saa niin tehdä, mutta ei nautana.”
Hän haluaisi Suomen näyttävän muulle Euroopalle esimerkkiä alkuperämerkintöjen vaatimisessa. ”Kuluttajat haluavat tietää, mitä he syövät ja heidän on saatava varma tieto siitä.”
TERHI TORIKKA
JUHANI REKU
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
