Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Turkin parlamentti äänestää tänään Suomen Nato-jäsenyydestä – parlamentin päätös etenee vielä presidentti Erdoganin pöydälle hyväksyttäväksi

Turkki on viimeinen Suomen Nato-jäsenyyden ratifioiva maa.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan (kuvassa) esiintyy nyt ratkaisijana Suomen ja Naton suuntaan, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen. LEHTIKUVA / AFP .
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan (kuvassa) esiintyy nyt ratkaisijana Suomen ja Naton suuntaan, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen. LEHTIKUVA / AFP .  

Turkin parlamentti äänestää Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnista tänään, ilmenee aamupäivällä päivitetystä Turkin parlamentin päiväohjelmasta.

Ohjelman mukaan parlamentin yleisistunto kokoontuu kello 14, minkä jälkeen käsitellään useita päiväkohtaisia asioita, yhtenä niistä Suomen jäsenyys sotilasliitto Natossa. Turkilta odotetaan myönteistä päätöstä.

Tämän jälkeen parlamentin päätös etenee Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin pöydälle hyväksyttäväksi. Erdogan on halunnut Suomen jäsenyyden ratifioitavan ennen Turkin ratkaisevia vaaleja 14. toukokuuta.

Hän on kuitenkin toistanut useamman kerran, ettei Turkki ole valmis hyväksymään Ruotsin Nato-jäsenyyttä, koska Ruotsi ei Turkin mielestä ole täyttänyt velvoitteitaan joista Turkki, Suomi ja Ruotsi sopivat viime vuonna. Turkki on syyttänyt Ruotsia liian lepsusta suhtautumisesta Turkin terrorismihuoliin ja viestinyt odottavansa ainakin kesäkuun alkuun, jolloin Ruotsin uusi terrorisminvastainen laki tulee voimaan.

Unkari ratifioi vastikään Suomen Nato-jäsenyyden, mutta ei Ruotsin.

Keskiviikkona tiedotustilaisuudessa eduskunnassa presidentti Sauli Niinistö kertoi Turkin johdon kertoneen hänelle, että Turkin parlamentin äänestys tapahtuisi tänään torstaina. Niinistö ei ottanut kantaa kysymykseen siitä, milloin Suomi lopullisesti on Naton jäsen.

Kun kaikki maat ovat hyväksyneet Suomen jäsenyyden, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kutsuu Suomen jäseneksi, minkä jälkeen Suomen liittymisasiakirjat talletetaan Yhdysvaltain ulkoministeriöön Washingtonissa.