Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • vierasyliö Elintarvikkeiden maailmanmarkkinatyltäkylläisyyden ajasta niukkuuteen

    Tänä keväänä Brysselissä

    järjestettiin lyhyellä aikavälillä

    kaksi merkittävää seminaaria globaalin ruuantuotannon

    tulevista haasteista.

    Toinen oli ministeritason

    seminaari, jossa pohdittiin

    miten EU:n sisällä maataloustutkimukseen vuosina 2014–2020 käytettävissä olevat

    4,5 miljardia voidaan suunnata niin, että ruuantuotantoa

    voidaan lisätä ympäristölle ja ilmastolle kestävällä tavalla.

    Toinen seminaari järjestettiin Euroopan parlamentin vihreiden ryhmän toimesta,

    ja tässä pääteemana oli maatalousmaan omistuksesta

    käytävä yhä kovempi kilpailu.

    Molempien seminaarien avainteemoja olivat ruoan tuotannon

    lisääminen ja kestävä maatalous.

    Polttavin globaali ongelma on lopulta se, miten tuotetaan 70 prosenttia nykyistä enemmän ruokaa maailman väestölle vuoteen 2050 mennessä.

    Ruuantuotantoon tarvittava

    lisäys johtuu pääasiassa siitä, että maailman väkiluvun

    oletetaan nousevan nykyisestä noin 6,8 miljardista yli 9,1 miljardiin. Vajaa neljäkymmentä vuotta tuo mukanaan kolmanneksen enemmän ihmisiä

    ruokittavaksi.

    Kehittyvien maiden ruokavalio muuttuu myös yhdenmukaisemmaksi rikkaiden maiden kanssa, mikä omalta osaltaan lisää lihan ja korkealaatuisten maitotuotteiden kulutusta.

    Maailman elintarvikejärjestön

    FAO:n ja kansainvälisen tiedeyhteisön konsensusnäkemys on, että vuoteen 2050 mennessä

    ruuantuotantoa on lisättävä mainitulla 70 prosentilla, jotta maailman aliravitsemus ei

    nykyisestään kasvaisi.

    Tämä elintarvikkeiden

    kysyntäpuolen muutos ravistaa voimakkaasti ruuantuotannossa tähän saakka nähtyjä kehitystrendejä.

    Useita vuosikymmeniä

    jatkunut EU- ja OECD-maiden politiikka, jossa ruuantuotannon

    pääongelma on ylituotannon hallinta, on jo nyt historiaa. Esimerkiksi EU:lla ei ole enää mainittavia maataloustuotteiden

    ylituotannon varastoja, kuten vielä 1990-luvulla.

    Elintarviketeollisuuteen raaka-aineita tuottavan maatalouden tuottavuuden kasvu on vaimentunut ja siksi elintarvikkeiden tarjonnan kasvu ei pysy

    kysynnän lisäyksen vauhdissa.

    Vuosina 1966–1989 maatalouden tuottavuus kasvoi

    vielä noin neljä prosenttia

    vuodessa, mutta tällä hetkellä tuottavuuden lisäys EU:ssa on vain 0,6 prosenttia vuodessa.

    Tutkimuksen haaste on

    löytää keinoja, joilla lisätään maatalouden tuottavuutta

    ympäristölle kestävällä tavalla. Tarvitaan uusi ”vihreä vallankumous”.

    Ruuanhinta nousee sekä

    kehittyneissä että kehittyvissä maissa, ja pitkäaikainen maataloustuotteiden aleneva hintatrendi loppuu, kun elintarvikkeiden niukkuus globaalisti

    lisääntyy.

    Itse asiassa, vuodesta 2000 lähtien maataloustuotteiden hinnat ovat jo olleet nousevassa

    trendissä. Viime vuosina tästä

    on nähty hurjia esimerkkejä.

    Maailman peruselintarvikkeisiin kuuluvan vehnän hinta

    on noussut 158 dollarista 272 dollariin tonnilta. Sokerin hinta puolestaan on likimain kaksinkertaistunut muutamassa

    vuodessa.

    Pahimmillaan nämä trendit

    näkyvät maailman köyhissä maissa, joissa ruoasta on jo

    valmiiksi niukkuutta.

    Afrikka on joutunut maatalousmaan hankinnan

    kohteeksi. Arvioiden mukaan ulkomaalaisomistuksessa

    olevan maatalousmaan määrä Afrikassa vastaa jo nyt Ranskan ja Saksan yhteenlasketun maatalousmaan määrää. Ja vauhti kiihtyy jatkuvasti.

    Muun muassa Kiina on hankkinut valtavia maatalousmaa-alueita Afrikasta. Ulkopuolisten maan hankkiminen Afrikassa voi johtaa ristiriitoihin

    ja epävakauteen, kun niukkuus ruoasta edelleen lisääntyy. Maatalousmaan hankinta

    ulkomaalaisomistukseen ei kuitenkaan rajoitu Afrikkaan vaan maata hankitaan laajasti muualtakin, muun muassa

    Itä-Euroopasta, Ukrainasta ja Latinalaisesta Amerikasta.

    Maan hankkijoina ovat pitkän aikavälin sijoitustuottoja hakevat rahastot ja eläkerahastot.

    Ratkaisut haasteisiin kuitenkin löytyvät, jos ruuantuotannon lisäys eli maatalouden tuottavuuden kasvu voidaan ratkaista ympäristölle kestävällä tavalla.

    EU:lla ja sen maatalouspolitiikalla on avainrooli ja se onkin jo uudistamassa omaa maatalouspolitiikkaansa tähän suuntaan. Vuosien 2014–2020 EU:n maatalouspolitiikka

    tavoittelee sekä maatalouden tuottavuuden lisäystä että

    ympäristönsuojelutoimia.

    Kehittyvien maiden on

    luovuttava strategiasta, jolla

    niiden ruokaturva rakennetaan halpaan maailmanmarkkinoiden ylijäämäerien tuontiin. Maailmanmarkkinoiden

    ylijäämäerät ovat perustuneet kehittyvien maiden ylituotannon purkamiseen.

    Nyt kun EU ja USA ovat

    uudistaneet maatalouspolitiikkaansa, ylituotanto on poistunut ja vientituilla tapahtunut keskinäinen kilpailu lakannut maailmankauppajärjestössä

    sovittujen pelisääntöjen vuoksi.

    Australiakaan ei voi tuottaa juuri lisää maailmanmarkkinoille, sillä sen maa-ala on

    pieni ja sen alueella on vain muutamia kymmeniätuhansia tuottajia.

    Kehittyvien maiden on omalta

    osaltaan valittava ne keinot, joilla tutkimusta suunnataan oman maatalouden tuottavuuden parantamiseen. Tämän

    lisäksi ulkomaisien suorien

    investointien suuntautumista maatalousmaahan kehittyvissä maissa täytyy tarkastella

    erikseen.

    On löydettävä kansainväliset pelisäännöt, joilla kehittyvien maiden maatalousmaahan

    kohdistuvia suoria investointeja voidaan jatkossa tehdä.

    TAPANI SIRVIÖ

    Kirjoittaja on ulkoasiainministeriön erityisasiantuntija (maa- ja metsätalous).

    Avaa artikkelin PDF