vierasyliö Elintarvikkeiden maailmanmarkkinatyltäkylläisyyden ajasta niukkuuteen
Tänä keväänä Brysselissä
järjestettiin lyhyellä aikavälillä
kaksi merkittävää seminaaria globaalin ruuantuotannon
tulevista haasteista.
Toinen oli ministeritason
seminaari, jossa pohdittiin
miten EU:n sisällä maataloustutkimukseen vuosina 2014–2020 käytettävissä olevat
4,5 miljardia voidaan suunnata niin, että ruuantuotantoa
voidaan lisätä ympäristölle ja ilmastolle kestävällä tavalla.
Toinen seminaari järjestettiin Euroopan parlamentin vihreiden ryhmän toimesta,
ja tässä pääteemana oli maatalousmaan omistuksesta
käytävä yhä kovempi kilpailu.
Molempien seminaarien avainteemoja olivat ruoan tuotannon
lisääminen ja kestävä maatalous.
Polttavin globaali ongelma on lopulta se, miten tuotetaan 70 prosenttia nykyistä enemmän ruokaa maailman väestölle vuoteen 2050 mennessä.
Ruuantuotantoon tarvittava
lisäys johtuu pääasiassa siitä, että maailman väkiluvun
oletetaan nousevan nykyisestä noin 6,8 miljardista yli 9,1 miljardiin. Vajaa neljäkymmentä vuotta tuo mukanaan kolmanneksen enemmän ihmisiä
ruokittavaksi.
Kehittyvien maiden ruokavalio muuttuu myös yhdenmukaisemmaksi rikkaiden maiden kanssa, mikä omalta osaltaan lisää lihan ja korkealaatuisten maitotuotteiden kulutusta.
Maailman elintarvikejärjestön
FAO:n ja kansainvälisen tiedeyhteisön konsensusnäkemys on, että vuoteen 2050 mennessä
ruuantuotantoa on lisättävä mainitulla 70 prosentilla, jotta maailman aliravitsemus ei
nykyisestään kasvaisi.
Tämä elintarvikkeiden
kysyntäpuolen muutos ravistaa voimakkaasti ruuantuotannossa tähän saakka nähtyjä kehitystrendejä.
Useita vuosikymmeniä
jatkunut EU- ja OECD-maiden politiikka, jossa ruuantuotannon
pääongelma on ylituotannon hallinta, on jo nyt historiaa. Esimerkiksi EU:lla ei ole enää mainittavia maataloustuotteiden
ylituotannon varastoja, kuten vielä 1990-luvulla.
Elintarviketeollisuuteen raaka-aineita tuottavan maatalouden tuottavuuden kasvu on vaimentunut ja siksi elintarvikkeiden tarjonnan kasvu ei pysy
kysynnän lisäyksen vauhdissa.
Vuosina 1966–1989 maatalouden tuottavuus kasvoi
vielä noin neljä prosenttia
vuodessa, mutta tällä hetkellä tuottavuuden lisäys EU:ssa on vain 0,6 prosenttia vuodessa.
Tutkimuksen haaste on
löytää keinoja, joilla lisätään maatalouden tuottavuutta
ympäristölle kestävällä tavalla. Tarvitaan uusi ”vihreä vallankumous”.
Ruuanhinta nousee sekä
kehittyneissä että kehittyvissä maissa, ja pitkäaikainen maataloustuotteiden aleneva hintatrendi loppuu, kun elintarvikkeiden niukkuus globaalisti
lisääntyy.
Itse asiassa, vuodesta 2000 lähtien maataloustuotteiden hinnat ovat jo olleet nousevassa
trendissä. Viime vuosina tästä
on nähty hurjia esimerkkejä.
Maailman peruselintarvikkeisiin kuuluvan vehnän hinta
on noussut 158 dollarista 272 dollariin tonnilta. Sokerin hinta puolestaan on likimain kaksinkertaistunut muutamassa
vuodessa.
Pahimmillaan nämä trendit
näkyvät maailman köyhissä maissa, joissa ruoasta on jo
valmiiksi niukkuutta.
Afrikka on joutunut maatalousmaan hankinnan
kohteeksi. Arvioiden mukaan ulkomaalaisomistuksessa
olevan maatalousmaan määrä Afrikassa vastaa jo nyt Ranskan ja Saksan yhteenlasketun maatalousmaan määrää. Ja vauhti kiihtyy jatkuvasti.
Muun muassa Kiina on hankkinut valtavia maatalousmaa-alueita Afrikasta. Ulkopuolisten maan hankkiminen Afrikassa voi johtaa ristiriitoihin
ja epävakauteen, kun niukkuus ruoasta edelleen lisääntyy. Maatalousmaan hankinta
ulkomaalaisomistukseen ei kuitenkaan rajoitu Afrikkaan vaan maata hankitaan laajasti muualtakin, muun muassa
Itä-Euroopasta, Ukrainasta ja Latinalaisesta Amerikasta.
Maan hankkijoina ovat pitkän aikavälin sijoitustuottoja hakevat rahastot ja eläkerahastot.
Ratkaisut haasteisiin kuitenkin löytyvät, jos ruuantuotannon lisäys eli maatalouden tuottavuuden kasvu voidaan ratkaista ympäristölle kestävällä tavalla.
EU:lla ja sen maatalouspolitiikalla on avainrooli ja se onkin jo uudistamassa omaa maatalouspolitiikkaansa tähän suuntaan. Vuosien 2014–2020 EU:n maatalouspolitiikka
tavoittelee sekä maatalouden tuottavuuden lisäystä että
ympäristönsuojelutoimia.
Kehittyvien maiden on
luovuttava strategiasta, jolla
niiden ruokaturva rakennetaan halpaan maailmanmarkkinoiden ylijäämäerien tuontiin. Maailmanmarkkinoiden
ylijäämäerät ovat perustuneet kehittyvien maiden ylituotannon purkamiseen.
Nyt kun EU ja USA ovat
uudistaneet maatalouspolitiikkaansa, ylituotanto on poistunut ja vientituilla tapahtunut keskinäinen kilpailu lakannut maailmankauppajärjestössä
sovittujen pelisääntöjen vuoksi.
Australiakaan ei voi tuottaa juuri lisää maailmanmarkkinoille, sillä sen maa-ala on
pieni ja sen alueella on vain muutamia kymmeniätuhansia tuottajia.
Kehittyvien maiden on omalta
osaltaan valittava ne keinot, joilla tutkimusta suunnataan oman maatalouden tuottavuuden parantamiseen. Tämän
lisäksi ulkomaisien suorien
investointien suuntautumista maatalousmaahan kehittyvissä maissa täytyy tarkastella
erikseen.
On löydettävä kansainväliset pelisäännöt, joilla kehittyvien maiden maatalousmaahan
kohdistuvia suoria investointeja voidaan jatkossa tehdä.
TAPANI SIRVIÖ
Kirjoittaja on ulkoasiainministeriön erityisasiantuntija (maa- ja metsätalous).
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
