Kotimainen mallas laadun tae
Lähes kaikki Teerenpelin maltaasta on kotimaista ja siitä halutaan pitää kiinni jatkossakin, painottaa toiminnanjohtaja Timo Kuorehjärvi, joka työskenteli aiemmin kolme vuotta sitten lopetetulla Raision mallastamolla.
”Käytämme nykyisellään noin 100 tonnia mallasta vuodessa. Vilja tuotetaan noin 150 kilometrin säteellä Lahdesta.”
Mallastuksen hoitaa Viking Malt. Vain yhden erikoisoluen mallas tulee Saksasta, koska pyökillä savustettua mallasta ei ole Suomesta mahdollista hankkia.
Haastavinta on saada voimakkaimmin savustettuja maltaita, Kuorehjärvi sanoo.
Viking Maltin johtaja Timo Huttunen kertoo, että Teerenpelille menevä ohra-, vehnä- ja viskiin käytettävä ruismallas on kaikki kotimaista.
Teerenpelin toive vahvemmin savustetuista erikoiseristä on hänen mukaansa tiedossa mutta hankalasti ratkaistava.
”Suuremman savumäärän käyttö vaatii erilliset laitteistot ja sijannin kaukana asutuksesta.”
Huttusen mukaan Teerenpelin tavoitteeseen nelinkertaistaa viskintuotanto varaudutaan yhteistuumin.
”Nykyisilläkin hankinnoilla pystymme vastaamaan. Meillä on omia viljelysopimuksia ja yhteistyötä viljakauppiaiden kanssa niin, että hyvälaatuista raaka-ainetta riittää.”
Viking Maltilla seurataan pienpanimo- ja viskibuumia myönteisin mielin.
”Ainakin viskipuolella on potentiaalia myös vientiin. Tuote soveltuu siihen ehkä paremmin kuin olut.”
Panimoiden ja tislaamojen käyttämä mallas savustuu kotimaisella turvepelletillä, koska sillä saa hallittua savustusprosessin tarkemmin kuin aiemmin käytössä olleella palaturpeella.
Kaijaleena Runsten
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
