Geenimuunnellun soijan tuonti moninkertaistunut
Yhä suurempi osuus rehusoijasta on geenimuunneltua (gm). Helmikuussa tuotantonsa aloittanut Nordic Soya keskittyy gm-soijan tuontiin, koska sen kysyntä on parempi.Suomessa sikojen, kalojen ja siipikarjan valkuaisrehusta yhä suurempi osuus on geenimuunneltua soijaa. Ilman gm-soijan tuontia etenkin siipikarjanlihan tuotanto romahtaisi.
Vuonna 2008 maahantuodusta soijasta alle 10 prosenttia oli gm-soijaa. Vuonna 2014 osuus oli Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tuontitilastojen mukaan jo 45 prosenttia.
Uudessakaupungissa helmikuussa tuotantonsa aloittanut soijanjalostaja Nordic Soya tuo Suomeen vain geenimuunneltua soijaa.
Hankintajohtaja Janne Lukkarisen mukaan gm-soijassa houkuttelee sen parempi saatavuus sekä viime kädessä gm-tuotteiden suurempi kysyntä.
Kotieläinten ravitsemustieteen professori Jarmo Valajan mukaan gm-soija on realismia.
”Varsinkin, jos viljelijöiden taloudellinen tilanne ei tästä kohene. Heidän on ensin katsottava rehun hintaa”, hän pohtii.
Rehu- ja leipäviljan suhteen Suomi on omavarainen.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


