Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Uusi myräkkä saapuu osaan maata kaatosateineen ja myrskypuuskineen – vettä voi sataa jopa 50 milliä

Viikonlopun sateet nostivat Pohjanmaan jokia tulvalukemiin. Keskiviikon myrsky voi nostaa joet paikoin tulvalukemiin rannikolla Helsingistä itään.
Suomen etelärannikkoa pitkin liikkuu runsaita sateita mukanaan tuova matalapaine. LEHTIKUVA / Jussi Nukari.
Suomen etelärannikkoa pitkin liikkuu runsaita sateita mukanaan tuova matalapaine. LEHTIKUVA / Jussi Nukari.  

Suomen etelärannikkoa pitkin liikkuu runsaita sateita mukanaan tuova matalapaine. Keskiviikkona maan etelä- ja itäosissa voi esiintyä voimakkaita, 15–20 metriä sekunnissa puhaltavia puuskia, kertoo Ilmatieteen laitos viestipalvelu X:ssä.

Fintrafficin tieliikennekeskus puolestaan varoittaa huonosta ajokelistä keskiviikkona monin paikoin. Ajokelejä huonontavat vaarallisen voimakkaiden tuulten lisäksi runsaat vesisateet.

Sääpalvelu Forecan mukaan etelässä ja idässä vettä voi sataa jopa 25–50 milliä keskiviikkoiltaan mennessä. Eniten vettä saataneen Etelä-Savossa.

Lämpötilat keskiviikkona vaihtelevat Lapin muutamasta plusasteesta etelän hieman yli kymmeneen asteeseen.

Viikonlopun sateet nostivat Pohjanmaan joet monin paikoin tulvalukemiin. Myös Lapin ja Kainuun alueilla vedenpinnat ovat korkealla, kertoo Tulvakeskus. Keskiviikon myrsky saattaa keskuksen mukaan nostaa joet paikoin tulvalukemiin rannikon joissa Helsingistä itään.

Ilmatieteen laitos on antanut sadevaroituksen Uudellemaalle, Päijät-Hämeeseen, Kymenlaaksoon, Etelä-Karjalaan, Etelä-Savoon ja Pohjois-Karjalaan. Herkimmin tulvivat alikulut ja painanteet taajama-alueilla, ja liikenteessä on kohonnut vesiliirtovaara.

”Puuskittainen tuuli ja vesisateet ovat yhdistelmä, jonka takia kannattaa varata nyt selkeästi enemmän aikaa esimerkiksi työmatkaliikenteeseen ja mukauttaa oma ajonopeus vallitseviin ajo-olosuhteisiin, joissa keskiviikkona on selkeää vesiliirron vaaraa”, muistuttaa Fintrafficin tieliikennekeskuksesta liikennekeskuspäällikkö Sanna Piilinen tiedotteessa.

Piilinen muistuttaa turvaväleistä, joilla on suuri rooli syksyn haastavissa ajo-oloissa.

”Kesällä, hyvillä ja kuivilla keleillä, sadan kilometrin vauhdissa sadan metrin turvaväli voi hyvinkin riittää, mutta sateella jarrutusmatka kasvaa huomattavasti. Pidä siis turvaväli edellä ajavaan riittävän pitkänä, sillä se on ainoa keino välttää esimerkiksi aamu- ja iltapäiväruuhkien ketjukolarisumat”, Piilinen jatkaa.