KIRJA Viiniä lautaselle
Ruoasta viiniin on oiva käsikirja niille, jotka vasta opettelevat kokkaamista viinin kanssa. Reseptit ovat mukavan perinteisiä ja jokaiseen ruokaan on suositeltu sen valmistukseen sopiva viini. Viiniä voinee nauttia myös ruokaa laittaessa ja erityisesti sen kanssa.
Kirjan ehkäpä tärkein opetus on, että sillä on oikeasti merkitystä, minkä sortin punaviiniä kastikkeeseen lorauttaa. Muistelen itse kauhulla venäläisestä luostariviinistä valmistamaani kastiketta... Rusinasopalta maistunut keitos päätyi lopulta viemäriin.
Kirjassa suositellaan testaamaan erilaisia viinejä lohen kastikkeessa, jolloin makuerot tulevat selvästi esiin.
Ruoasta viiniin opettaa tekemään muun muassa mehukasta rapurisottoa aitoon italialaiseen tyyliin ja vihreää parsaa voikastikkeella. Reseptejä löytyy niin Ranskasta, Saksasta kuin Välimeren maistakin eli makumatkalla voi reissata suosikkikohteessaan. Raaka-aineita voi huoletta korvata kotimaisilla vaihtoehdoilla. Miltä kuulostaa esimerkiksi ahvenfileet toscanalaiseen tyyliin?
Kirjasta löytyy viinisuositus jopa kotoiselle siskonmakkarakeitolle. Hieman luksusta arkiruokailuun.
KATJA LAMMINEN
Berglund, Heinimäki, Rinta-Huumo, Vahtera:
Ruoasta viiniin – Makumatka Euroopan halki. 207 sivua. Otava.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
