
Ostajat odottavat herkkutatteja myyntiin
Tähän mennessä satokautta herkkutatteja on kerätty pääosin kotitalouksien tarpeisiin. Tattien ostajat toivovat, että sieniä tulisi syyskuussa enemmän myyntiin, kertoo luonnontuotealan etujärjestö Arktiset Aromit. Herkkutatin satokausi ajoittuu elokuusta syyskuun loppuun, joskus lokakuuhun saakka.Tänä kesänä herkkutatti on kasvanut vain harvakseltaan liian kuivan maaperän takia.
Paikoitellen Etelä-Karjalassa, Hämeessä ja Pohjois-Karjalassa sientä on löytynyt kohtuullisesti. Myös pohjoisessa yleisempänä kasvava männynherkkutatti on paikoin tuottanut satoa.
Herkkutatteja viedään Suomesta Italiaan ja muualle Etelä- ja Keski-Eurooppaan. Viime vuosina sienen käyttö on lisääntynyt myös kotimaassa.
Sienten kaupallisen poiminnan ja ostotoiminnan oppaaksi on valmistunut Opetushallituksen julkaisema Sienimetsästä markkinoille -kirja.
Säilö pakastamalla
Herkkutatti suosii kasvualueenaan tuoreita havu- ja lehtimetsiä, erityisesti kuusikoita. Metsän valoisat reunat ja polkujen varret ovat parhaita kasvupaikkoja. Tummanruskealakkinen männynherkkutatti puolestaan viihtyy mäntykankailla.
Tatit kannattaa säilöä pakastamalla. Ensin sieni kiehautetaan pannulla pienempään kokoon omassa liemessään.
Sienet saadaan pienempään kokoon myös leikkaamalla tuore sieni puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi ja kuivaamalla viipaleet hyötykasvikuivurilla. Litrasta tuoretta herkkutattia saadaan kuivattuna noin 50 grammaa sientä.
Ruoaksi valmistettaessa kuivatut sienet liotetaan ensin ja käytetään sitten ruoanvalmistuksessa tuoreiden sienten tapaan ruuaksi. Kuivattua tattia voidaan käyttää myös jauhettuna ruokien maustamiseen.
KORJATTU 5.9. klo 15.53 Artikkelia kuvittanut tatti vaihdettu.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

